Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

SOUTĚŽ: Potřebují běžci speciální doplňky výživy?

SOUTĚŽ: Potřebují běžci speciální doplňky výživy?
foto: Penco

komerční prezentace | 14.09.2016 | přečteno: 12004×

Někteří z nás běhají, aby mohli jíst, a někteří jí, aby mohli běhat. Ke kterým patříte vy? Je známo, že existuje určitá spojitost mezi tím, kdy a jaké živiny tělu dodáme a jaký výkon můžeme očekávat.

Všichni máme již načteno mnoho článků ohledně základních výživových doporučení a sami je větší či menší měrou praktikujeme. Ale je stále mnoho otazníků, zdali mohou doplňky výživy zlepšit výkonnost, zkrátit čas regenerace a hlavně vyhnout se kolikrát nepříjemným zdravotním komplikacím, které s sebou zvýšená fyzická aktivita může přinést (křeče, bolesti hlavy, zvýšená únava, nespavost, pocity na zvracení). Proč pít iontový nápoj a ne jednoduše vodu, když uhasí žízeň stejně dobře jako jiné tekutiny?

Žízeň je až závěrečným signálem, že tělu schází voda. V tomto okamžiku již tělo nepracuje na plný výkon, protože nemá dostatek živin, které mu to umožňují. Než se však „obyčejná voda“ dokáže vstřebat, uběhne relativně dlouhá doba, během které roste únava a snižuje se výkon. Přísunem pouhé vody se naruší iontová rovnováha v krvi. Tělo se snaží obnovit tuto rovnováhu vylučováním přijaté vody pocením. Pitím pouhé vody se krátce po napití žízeň paradoxně znovu vrátí. Jedinou cestou k účinnému omezení žízně je konzumace nápojů s obsahem minerálních iontů, které jsou schopny vázat molekuly vody a tím zabránit jejich vylučováním z těla pocením.

Při pocení jsou s molekulami vody strhávány i některé významné ionty, které jsou pro metabolizmus svalových buněk nezbytné. A jaký iontový nápoj tedy vybrat? Ten, který má vyvážený poměr iontů zejména sodíku, draslíku a hořčíku. Poměr mezi sodíkem a draslíkem by měl být zhruba 2–3:1. Iontový nápoj obnoví iontovou rovnováhu nejen v krvi, ale i ve svalových buňkách, sníží únavu a svaly tak mohou opět pracovat na plný výkon. Pokud s sebou na kratší běhy nechcete brát ionťák, stačí se pořádně napít před vyběhnutím a pak doplnit tekutiny po návratu.

Se zaklínadlem „co na křeče“ jste se již určitě setkali všichni. Příčinou svalové únavy a bolesti bývá zejména kyselina mléčná (laktáty), která se ve svalu hromadí jako odpadní produkt činnosti svalů. Při překročení určité koncentrace laktátu ve svalu, dochází k poklesu svalové síly, ztráty výdrže a výkonu. Vysoká koncentrace laktátu navíc blokuje tvorbu ATP, bezprostředního zdroje energie pro svalový stah. Za takového stavu musí běžec snížit intenzitu svalové zátěže. Někdo doporučuje bublinkovou vodu s Magnesiem, někdo dostatek ořechů a luštěnin. Nic proti tomu, ale bublinky v bidonu, potažmo ve střevech, zrovna při běhu moc parády nenadělají.

Pomocníkem pak mohou být třeba Mega Tabs Magnesium. Bonbon, který se po lehkém skousnutí na jazyku rozsýpá a snadno se rozpouští. Používá se nejen jako prevence svalových bolestí a křečí, ale dokáže působit při akutních potížích prakticky ihned. Takže je dobré mít jeden až dva vždy při sobě, což není problém díky praktickému jednorázovému balení.

Teď už máme před sebou poslední minuty běhu, máme žízeň, a těšíme se na sprchu, s tím, že se nám uvolní namožené svaly. Co třeba zkusit po doběhnutí trochu lepší ionťák? Takový, který kromě uhašení žízně, tedy doplnění tekutin může přinést i něco navíc.

Období bezprostředně po tréninku nebo závodu je charakteristické vyčerpáním glykogenových zásob a negativní dusíkovou bilancí. V této době organizmus získává energii především oxidací aminokyselin, dojde ke snížení objemu svalové hmoty a námaha vynaložená při tréninku může přijít nazmar. Bylo zjištěno, že pro regeneraci vyčerpaného organismu je nejvhodnější období bezprostředně po tréninku, nejpozději do 20 minut po ukončení výkonu. V tomto tzv. okně pro regeneraci svalů (Muscle Recovery Windows) jsou lepší podmínky pro syntézu glykogenu i proteinů, dané zvýšenou citlivostí svalových buněk na insulin, který je nezbytným hormonem pro transport aminokyselin a sacharidů do svalu. V „okně pro regeneraci“ je syntéza glykogenu a proteinů přibližně třikrát rychlejší než v pozdějším období. Proto platí: „Čím dříve vypijete regenerační nápoj, tím kratší je doba regenerace, a tím dříve budete připraveni na další výkon.“

Jedním z vhodných regeneračních nápojů, je Restart Drink. Každá dávka obsahuje kromě vhodných sacharidů a minerálů také 2 000 mg BCAA, 1 000 mg L-glutaminu a 250 mg beta-alaninu, který podle posledních výsledků testování pomáhá redukovat svalovou únavu a vyčerpání.

Pokud si nechcete o účincích výživových doplňků na běžce jen neustále číst, ale rovnou vyzkoušet na vlastní kůži, tak se zúčastněte soutěže a vyhrajte balík výživy Penco dle vlastního výběru v hodnotě 2 500 Kč.

Penco je česká firma. Vyvíjíme a vyrábíme dobroty pro všechny sportem za(u)jaté. Již 25 let. S láskou i rozumem. Máme na to školy. A stáj skvělých profesionálních sportovců na testování. Zkuste jeden z našich ionťáků, gelů, regeneračních koktejlů nebo cucacích bonbonů proti křečím. A uvidíte, respektive ucítíte, že se vám také běží, jede, zdvihá, háže, plave, vesluje – LÍP!


SOUTĚŽNÍ OTÁZKA

Jaké je množství hořčíku v jedné tabletě PENCO®MEGA TABS MAGNESIUM?

Své odpovědi zasílejte na emailovou adresu: penco@penco.cz s předmětem „Soutěž Penco“. Odpověď naleznete na webu www.penco.cz.

ZE SPRÁVNÝCH ODPOVĚDÍ VYLOSUJEME TŘI VÝHERCE. TI SI BUDOU MOCT VYBRAT VÝŽIVU ZNAČKY PENCO V HODNOTĚ 2 500 KČ. SOUTĚŽ TRVÁ 14 DNÍ DO 28. ZÁŘÍ. PO JEJÍM SKONČENÍ BUDEME VÝHERCE KONTAKTOVAT. ODESLÁNÍM ODPOVĚDI DO SOUTĚŽE ÚČASTNÍK SOUHLASÍ SE ZPRACOVÁNÍM SVÉ EMAILOVÉ ADRESY PRO ZASÍLÁNÍ NOVINEK.