Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Běh na zmrzlém terénu? Jde to! Zkuste botu s hřeby

Běh na zmrzlém terénu? Jde to! Zkuste botu s hřeby
foto: HSH Sport

komerční prezentace | 16.01.2018 | přečteno: 12070×

Teploty blízké nule, do toho déšť nebo umrzající břečka. Nastává možná nejnáročnější období roku pro běžce! Při běhu na zmrzlém terénu se radikálně mění běžecký styl – chodidlo prokluzuje, mění se síla a úhel odrazu, často nečekaně. Největší práci má člověk s udržením stability. To vede k přetěžování vnitřních a vnějších stabilizačních svalů, kolen, kotníků, kříže a k celkové svalové tenzi, vyšší únavě, riziku přetrénování a hlavně úrazu. Přitom stačí nazout odpovídající boty!

V principu každý povrch vyžaduje trochu odlišný běžecký styl, ale na zledovatělém povrchu či na sněhu jsou změny největší. Předně jde o kratší, nižší krok, nepřirozený kolmý došlap a rychlejší kadenci. Svou roli také hraje proměnlivost zimního terénu, a zatímco běžec na ledě svou kadenci a styl nastaví snáz, na lesní cestě se zamrzlými kalužemi pod listím musí běžet tak, jakoby v každém okamžiku hrozilo sklouznutí a stále kontrolovat umístění těžiště celého těla. Zátěží pohybového aparátu jsou právě časté změny rychlosti a směru pohybu. Nedivte se, pokud váš výkon na zmrzlém terénu či kluzkém sněhu klesne na polovinu a budete cítit bolest ve svalech, o kterých jste ani netušili, že je máte. Ale přesto trénink v mrazivé přírodě za to stojí!

Při zimním tréninku je také vhodné střídat běh v terénu s bezpečnými úseky, na kterých se můžete dostatečně vyklusat (případně si jděte zaběhat na pás). V zimním období je třeba dbát i na to, že stále běžíte na tvrdém povrchu a v nízkých teplotách tuhnou i materiály, z nichž je vyrobena běžná běžecká obuv. Nejdůležitější je však bezpečnost, což v důsledku znamená i výrazně pomalejší tempo. Jak uvidíme dál, ne tak nutně.

V zimě někteří běžci používají více než jindy kompresní podkolenky, které stabilizují svaly a mírně napomáhají celkové stabilitě běhu a pocitu jistoty. Jiní do extrémnějších podmínek používají pro běh neoprénové ponožky, které udrží nohy v teple i při proběhnutí vodou či tajícím sněhem. Ostatně ve všech doporučeních pro běh v zimě se dočtete o potřebě dostatečného tepelného komfortu těla a chodidel. Dále zmiňují pomůcky pro bezpečný odraz. Běžci by rádi měli bezpečný odraz i v zimě a někteří výrobci propagují přídavné pomůcky jako nesmeky a mačky. Toto řešení se však nehodí pro sportovní běhání jak z důvodu bezpečnosti, kontaktu s terénem i odrazu. Na rozdíl o nich běžecké boty vybavené hřeby mají lepší kontakt s terénem a neztrácíte s nimi zpětnou vazbu o nerovnostech a dalších vlastnostech povrchu. Na ledě a zmrzlé půdě zaberou hroty, na sněhu a v blátě naopak jejich agresivní vzorek. Ve speciální obuvi se také dá mluvit o běžeckém stylu, který se příliš neliší od běžného.

Leaderem v konstrukci běžeckých bot do zmrzlého terénu je finská značka VJ. Její tréninková bota s hřeby Sarva významně zmírňuje, či téměř odstraňuje většinu zmíněných obtíží.

Značka Sarva nese laponské označení losa, který dovede klusat i na kluzkém a tvrdém terénu. Bota byla testována sportovci z TEAM NOKIA ADVENTURE na ECO Challenge Race to Patagonia. Následně byla bota zařazena do sériové produkce a slaví úspěchy nejen ve Skandinávii, ale i ve Francii, USA a Kanadě.

Nejedná se o boty určené pro závody v orientačním běhu, ve kterých je VJ už dostatečně znám. Je to naopak bota pro atlety a všechny sportovce, kteří potřebují naběhat svou dávku kilometrů i v zimě.

Konstrukce Sarva Xero 4M/W

Sarva Xero 4 má 20 tvrdých a hřebů se špičkou ze slinutého karbidu vlisovaných do ocelové objímky. Ty zajistí bezpečný odraz při běhu na zmrzlé půdě, na skále, či na ledu. Vyšším počtem hrotů se Sarva liší od obuvi, která zajišťuje spolehlivý odraz od balvanů a mokrých větví (typické u bot pro orientační běh). Dostatečný odpor proti skluzu na ledu je dán především počtem hřebů. Rovněž pentagoální tvar hrotů je důvodem vyššího odporu proti skluzu a odolnosti hrotu. Odpružení paty a bříška chodidel ji uzpůsobuje i pro dlouhé běhy v náročném zimním terénu. Tlumení zajišťuje materiál PORON® s optimálně nastavenou mírou pružnosti a elasticity, který na rozdíl od běžných materiálů v chladu neztuhne. Bota má rovněž vyšší odolnost proti pronikání sněhu a vody.

Výhody tréninkové obuvi VJ Sport Sarva Xero 4

• Kvalitní odraz pro rychlý a bezpečný běh na zmrzlém terénu

• Vyšší stabilita i v extrémně náročném terénu

• Vyšší ochrana před vodou a deštěm (ne však 100% vodotěsná)

• Snadné ošetřování a mytí teplou vodou

Parametry tréninkové obuvi VJ Sport Sarva Xero 4

• svrchní část – polyamid / nylon

• podšívka: mesh

• hydrofobní membrána

• tvarovaná vyjímatelná stélka

• široká podrážka s agresivním vzorkem, z něhož snadno odpadává sníh, trojuhelníkovitý tvar špuntů a jejich povrchová struktura zvyšuje trakci na měkkém sněhu a redukuje uklouznutí do stran

• STAR STUD – 20 pětiúhelníkových hrotů z velmi tvrdého kovu poskytuje lepší záběr, než hroty s kruhovým průřezem

• FITLOCK SYSTEM chrání a chodidlo zespodu před nárazy a podporuje oblouk chodidla tak, že můžete nohou spolehlivě pohybovat a současně máte lepší pocit stability

• tlumení PORON® pružně chránící patu a přední část chodidla (materiál pružný i při nízkých teplotách)

• obuv je konstruovaná na střední šířku chodidla

• hmotnost (UK 8): 270 g

• sklon 8 mm

Boty VJSport získáte na shop.orientee­ring.cz.

Komentáře (Celkem 0)

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední

komerce 16.01.2018 12:03:27

Teploty blízké nule, do toho déšť nebo umrzající břečka. Nastává možná nejnáročnější období roku pro běžce! Při běhu na zmrzlém terénu se radikálně mění běžecký styl – chodidlo prokluzuje, mění se síla a úhel odrazu, často nečekaně. Největší práci má člověk s udržením stability. To vede k přetěžování vnitřních a vnějších stabilizačních svalů, kolen, kotníků, kříže a k celkové svalové tenzi, vyšší únavě, riziku přetrénování a hlavně úrazu. Přitom stačí nazout odpovídající boty />Odkaz na článek

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.