Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Narozeninová běžecká párty začíná. Kipruto vyhlíží rekord závodu

Narozeninová běžecká párty začíná. Kipruto vyhlíží rekord závodu
foto: RunCzech

RunCzech   | 03.05.2019 | přečteno: 4041×

Běžecká párty k 25. narozeninám Volkswagen Maratonu Praha začíná. A jestli se to povede, vygradují oslavy čtvrtstoletí mezi nejprestižnějšími závody světa novým traťovým rekordem. Tato odvážná slova pronesl na předzávodní tiskové konferenci v Hotelu Hilton Prague favorit nedělního klání Amos Kipruto.

Výborný keňský běžec přijel do Prahy v dobrém rozmaru i formě. Tréninkový partner světového rekordmana Eliuda Kipchogeho se cítí na pokoření času Eliuda Kiptanuie z roku 2010 – 2:05:39. Amos Kipruto, který je v Česku poprvé, věří, že může být v městě sta věží minimálně ještě o dvě vteřiny rychlejší.

„Praha je krásná, může se pochlubit rychlou tratí a také se mi líbí zdejší filozofie – All Runners Are Beautiful. Věřím, že se mi tu podaří zaběhnout skvělý čas. Protože od chvíle, kdy Eliud Kipchoge v Berlíně zaběhl světový rekord, jsem přesvědčený, že je možné opravdu všechno,” prohlásil šestadvacetiletý atlet, kterému Kipchoge obrovsky pomáhá. „Kipchoge je můj mentor a tak trochu jako můj bratr. Sdílíme rady ze závodů. Už proto věřím, že se traťový rekord v Praze dá pokořit,” dodal.

Jeho konkurent Hamid Ben Daoud ze Španělska volil jiný model přípravy v chladnějším Dánsku na tamním krosovém mistrovství světa. „Chci dosáhnout lepších výsledků, a proto jsem tam startoval. Věřím, že rychlostní trénink mi může pomoci v super výsledku na maratonu,” uvedl Španěl. Severská zkušenost pro něj bude přínosná, protože nedělní předpověď počasí hlásí v době startu 4 stupně. Čech Jiří Homoláč si myslí, že jsou to nejlepší podmínky pro úžasný závod. „Mám radši takové podmínky, jako jsou tady, protože například na mistrovství světa v Doha – kam se chci probojovat – bude sucho a strašné horko,” srovnává.

Izraelská šampionka Lonah Chemtai Salpeter je hvězdou ženského pole a nedávný start na Sportisimo 1/2Maratonu Praha pojala jako skvělý trénink na maratonskou vzdálenost. „Vždycky mě tu čeká velice vřelé přivítání a to je také jeden z důvodů, proč se sem ráda vracím. Chtěla jsem si okouknout záludnosti trati a krásné uličky,” uvedla závodnice původem z Keni, která si tu už vloni zaběhla osobák a tentokrát ještě během tiskové konference napsala před novináři slovo RunCzech v hebrejštině, aby dokázala, že je sžitá se svou novou zemí, kterou reprezentuje.

Její vyzyvatelka Kellyn Taylor dorazila do Prahy už před týdnem a na závody s sebou přivezla z Arizony jako podporu svou rodinu. „Manžel se snaží co nejčastěji jezdit s námi. Přijeli jsme už 23. dubna. V neděli bych tu měla zužitkovat to, co jsem tady za posledních pár dnů natrénovala a viděla,” uvedla Američanka, která se soustředí i na splnění amerického limitu pro mistrovství světa a olympiádu.

Volkswagen Maraton Praha startuje v neděli 5. května v 9.00 na Staroměstském náměstí, přímým přenosem jej vysílá ČT Sport od 8.50.

Elitní startovní pole mužů / osobní maximum

Almahjoub Dazza (BRN) – 2:05:26

Amos Kipruto (KEN) – 2:05:43

Solomon Kirwa Yego (KEN) – 2:06:24

Paul Muchemi Kipyego (KEN) – 2:08:49

Benard Kiprop (KEN) – 2:06:19

Aychew Bantie (ETH) – 2:08:19

Oleksandr Sitkovskyy (UKR) – 2:09:11

Hamid Ben Daoud (SPA) – 2:10:21

Stephen Chebogut (KEN) – 2:05:52

Dawit Wolde (ETH) – 2:10:04

Elitní startovní pole žen / osobní maximum

Bornes Jepkirui Kitur (KEN) – 2:24:19

Lonah Chemtai Salpeter (ISR) – 2:24:17

Kellyn Taylor (USA) – 2:24:29

Shitaye Eshete (BRN) – 2:24:51

Genet Yalew (ETH) – 2:27:46

Catherine Bertone (ITA) – 2:28:34

Flomena Chepchirchir Chumbia (KEN) – 2:23:00

Diane Nukuri (USA) – 2:27:50

Lucy Cheruiyot (KEN) – debut

Hellen Jepkurgat (KEN) – 2:31:12

Komentáře (Celkem 0)

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední

runczech.com muž 03.05.2019 18:50:10

Běžecká párty k 25. narozeninám Volkswagen Maratonu Praha začíná. A jestli se to povede, vygradují oslavy čtvrtstoletí mezi nejprestižnějšími závody světa novým traťovým rekordem. Tato odvážná slova pronesl na předzávodní tiskové konferenci v Hotelu Hilton Prague favorit nedělního klání Amos Kipruto.
Odkaz na článek

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.