Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

BĚŽELI JSME: Premiéra sokolského Běhu republiky vyšla parádně

BĚŽELI JSME: Premiéra sokolského Běhu republiky vyšla parádně

Gabriela Gaudlová | 28.10.2019 | přečteno: 6503×

Věřili byste, že je možné v dnešní době, kdy se u nás konají tisíce běžeckých závodů, přijít s novým během a hned na první ročník přilákat na 2000 účastníků ve 12 městech České republiky a dokonce dvou v USA? Sokolům se to podařilo a my jsme byli u toho.

Psal se 28. říjen 1919 a Československo slavilo první narozeniny. Za prezidentem Masarykem se do Prahy na oslavu státního svátku vypravili i Sokolové, kteří ze sedmi měst Československa vyslali posly s pozdravnými dopisy. Na trati se vystřídalo na 8500 členů spolku, kteří překonali více než 1700 kilometrů.

Přesně o sto let později se Sokolům na tento běh podařilo úspěšně navázat. Více než 2000 účastníků se postavilo na start 14 závodů nejen po celé České republice, ale dokonce v amerických městech Washingtonu DC a Portlandu. Za naši redakci jsem se zúčastnila pražské štace a byla jsem nadšená.

Historie naší země a trikolóra ve mně hodně rezonují, takže zazpívat si v den 101. výročí vzniku republiky s dalšími 400 startujícími ve stejných tričkách státní hymnu pro mě bylo příjemně emotivní. Pro zázemí závodu poskytla Česká obec sokolská svoje sídlo v Tyršově domě, samotná trať potom vedla přes Petřín. Museli jsme si máknout do kopců, za což jsme byli ale odměnění nádhernými výhledy na celou Prahu včetně Hradu. Štěstí bylo, že vyšlo počasí – místo očekávaných deseti stupňů a deště naštěstí ještě vydrželo babí léto.

Bylo neuvěřitelné, kolik dobrovolníků k akci přispělo nejrůznějšími způsoby. V zázemí nechyběla čestná sokolská stráž s prapory, na trati potom lidé v dobových kostýmech připomínali důležité události československé historie. Zpívalo se, demonstrovalo, prezident Masaryk se projížděl na koni a do cílové rovinky běžce popoháněli příslušníci Veřejné bezpečnosti.

Na běhu bylo vidět, že Sokolové jsou zkrátka srdcaři. Líbilo by se mi, kdyby se tato tradice uchytila, tak jak to organizátoři plánují. Jde o krásnou možnost, jak místo obyčejného dne pracovního volna nechat rozeznít 28. října národní strunu a ještě si u toho zaběhat.

Výsledky jednotlivých závodů budou k dispozici na webu události, fotografie pak na její facebookové stránce.