Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

POHLEDEM TRENÉRA: Na výkonnostní boom u mužů si musíme ještě počkat

POHLEDEM TRENÉRA: Na výkonnostní boom u mužů si musíme ještě počkat
foto: Zdenek Krchák

Jan Pernica | 01.06.2021 | přečteno: 4719×

Maraton byl pro mne velký běžecký zážitek, navzdory tomu, že jsem měl na starosti občerstvovačku (Vítka Pavlišty, Barči Jíšové a pak jsem vypomáhal Vaškovu týmu kolem Moiry) a nemohl úplně stoprocentně sledovat mezičasy závodníků. 

Ze závodu má divák opravdu hodně, když jej běžci míjejí 13×. I když upřímně – kola jsem počítat nestíhal. (smích) Postřehy běžců po závodě byly také vesměs kladné a zaznamenal jsem řadu osobáků napříč spektrem běžců. Takže obavy, že to bude trať, která nebude přát rychlým časům, se úplně nepotvrdily.   Samosebou a právem byla největší pozornost upřena na souboj našich běžkyň o olympiádu.  Eva ukázala, že je zpět v plné síle a podle mezičasů má rozhodně ještě na větší výkon, než předvedla. Na rozdíl od svých předchozích maratonů měla na noze boty s karbonem a myslím, že i to bylo znát. 

U Moiry možná k lepšímu času scházel větší přehled o probíhaných mezičasech, které nebyly na trati vyznačeny, jak bývá zvykem (10 km, 21 km atd.). Opět ukázala skvělý závěr, který však stačil „pouze“ na splnění nominačního kritéria, ale už ne na výkon Terezy Hrochové. Pořád však platí, že Moira je velkou nadějí českého vytrvalostního běhu do dalších let, a věřím, že nám ukáže ještě skvělé výkony. Vždyť pokud počítám správně, má Moira v noze pouhé dva závodní půlmaratony a dva maratony. Vše pak v časech, které snesou přísná evropská měřítka!  

Obecně si myslím, že je skvělé, že je u nás taková konkurence, protože žádné z děvčat nemůže závod jen tak odběhnout, ale závodí na maximum. Věřím, že i vzájemná sportovní rivalita přispěje k výborné reprezentaci na olympiádě. Jestli někdo říká, že naše běžkyně či běžci mají blok z afrických – zrovna tyto čtyři naše nejlepší běžkyně takový blok podle mě nemají. Dnes to není jen o Africe, skvělé jsou Japonky, Američanky aj. A když mohou běhat světové časy “neafričanky”, proč by nemohla i naše děvčata. 

Trochu jsem v komentáři opomněl kluky – i zde mě závod bavil. Jirka se s tím tradičně nemazal a napálil to od začátku. Nevydržel to však dlouho a Vítek jej doběhl a postupně šel před něj a vybudoval si rozhodující náskok. Bohužel kluci mají nevýhodu, že v takových tempech jsou pak na trati sami. Ale aby to bylo férové, oba velkou část závodu běželi „za své“. Velký osobák zaznamenal Honza Kohut.

Přál bych si, aby nás čekal u mužů podobný výkonnostní boom jako u děvčat, ale myslím si, že musíme ještě chvíli počkat. Věřím ale Jirkovi, že jednou své snažení dotáhne do konce. Jako jediný český vytrvalec trénuje způsobem podobným elitním vytrvalcům, byť není profesionálem v tom smyslu, že by byl zaměstnancem některého z rezortů. 

Pozn.red.: Jan Pernica je trenérem Vysokoškolského sportovního centra (VSC MŠMT) a adidas Runners Prague. Trenér reprezentantů ČR a SR v bězích na střední a dlouhé tratě. Vedoucí skupiny Perňa System.

Komentáře (Celkem 0)

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední

jpernica muž 01.06.2021 21:07:40

Maraton byl pro mne velký běžecký zážitek, navzdory tomu, že jsem měl na starosti občerstvovačku (Vítka Pavlišty, Barči Jíšové a pak jsem vypomáhal Vaškovu týmu kolem Moiry) a nemohl úplně stoprocentně sledovat mezičasy závodníků. 
Odkaz na článek

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.