Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Jak se bavit během? Nesbírejte jen kilometry, ale kreslete

Jak se bavit během? Nesbírejte jen kilometry, ale kreslete
foto: archiv Aliny Dominové

Radek Narovec | 06.10.2021 | přečteno: 12933×

Myslíte si, že jsou česká města malebná? Podle Aliny Dominové rozhodně ano, ale je v tom malý fígl. Musíte si je pomalovat vlastními kresbami! Pokud vás moc nebaví seriózní běžecké tréninky a závodění berete jen jako občasné zpestření svého koníčka, podívejte se, jak si běh umí vylepšit tato 41letá lékárnice z Hradce Králové.

V čem tkví kouzlo? Prostě a dobře neběháte nazdařbůh krajinou, ani po své oblíbené trase donekonečna, ale předem si promyslíte, kudy běžet, aby byl následně pohled na záznam trasy v mobilu či na sporttesteru zábavný. Alina běhá pouze tři roky, ale už stihla takto namalovat desítky malůvek nejen v domácím Hradci, ale i při svých výletech a na dovolených.

„Asi bych jednou chtěla vyběhat nějaký vymakanější obraz, než jsou již na­malované myšky, slo­ni, pejsci, ptáč­ci a kytičky. Pro­tože kreslit vů­bec neumím, u­vítala bych, kdy­by mi předlohu před­kreslil někdo ta­lentovaný,“ říká matka dvou dětí, která se kromě běhání ráda věnuje i cestování a fotografování. Snad díky fotkám má vytrénované oko natolik, že v mapách měst rychle identifikuje vhodné obrazce.

„Mým prvním obrázkem byl společný výklus 1. ledna 2019, ale výsledek se mi moc nelíbil a chtěla jsem ho zdokonalit. Tak jsem se koukala na mapu Hradce Králové a snažila se v ní vidět další obrázky. Nejdřív to byl pejsek, pak myška, housenka, prase, několik slonů, lodička, srdce atp.,“ popisuje.

„Obrázky hledám i v ma­pách jiných měs­t, kde mám čas na bě­hání. Během pra­covních cest ne­bo během dovo­lených.“ V Chorvatsku tak nakreslila šneka, v Bohumíně rybu, otisk nohy v Českých Budějovicích, králíka a letadlo pak v Milovicích.

Běhat začala před pouhými třemi roky, na začátku byl hec v podobě kurzů pro začátečníky Edy Kožušníka. „Hned mi to šlo, za pouhé dva měsíce od zvednutí se z gauče jsem uběhla desítku v rámci pardubické RunTour těsně pod 50 minut a další zlepšování mne hodně nakoplo. Byl z toho i hradecký půlmaraton. Ale nepřestala jsem malovat obrázky,“ líčí autorka či spoluautorka několika desítek kuriozních GPS záznamů na platformě Strava.

A jaké další rady a doporučení má pro ty, kteří by se rádi do running artu také proběhali? „Začátečníkům bych doporuči­la nejdřív jít na v­ětší louku a zku­sit třeba koleč­ko, srdíčko, kyt­ku,“ říká a dodává, že obrázky lze pochopitelně kromě běhu malovat i chůzí či na kole. „Prvních pár o­brázků jsem nej­dřív prošla pěš­ky, až pak jsem je vy­běhala. Podru­hé je totiž výtvor dokona­lejší, opraví se ně­jaké chyby a ne­dokonalosti.“

Jaké vybavení k running artu potřebujete? Můžete si koupit drahé hodinky, kam si předem nakreslený obrazec přenesete a zařízení vás bude navigovat. Ale narazíte třeba na problém, jak na mapě vykreslit obrazec na louce či v lese. Takže Alina spíše doporučí jednodušší variantu – obyčejný telefon s některou z běžeckých aplikací. „Skvělé bylo na to Endomondo, ale to již skončilo,“ říká Alina. „Mně se nakonec nejvíc osvědčila Strava, tam obrázek maluji v reálném čase. To samé umí Adidas Running, Stopař od Seznamu a další.“

Aby si sama udržela motivaci, případně načerpala novou, založila skupinu na Facebooku pod názvem Running Art/Běháme obrázky. Aktivně ji sleduje přes osm stovek fandů kreslení pomocí GPS a sama zakladatelka tam často chodí pro inspiraci od druhých. “Jednou jsme s kamarádkou, která teprv s během začíná, vypravily ‘ulovit' slona v Jaroměři. Předlohu jsme si vypůjčily od jednoho z členu facebookové skupiny a jen ji trošku upravily. Takto vznikl jeden z mých asi nejhezčích obrázků!”

Mimochodem, nakreslit některé složitější tvary obnáší i uběhnout půlmaraton! Existuje prý i fígl, jak se vypořádat s nečekanou překážkou na trase. Narazíte-li na plot nebo zeď domu, prostě zmáčknete na mobilní apce pauzu a záznam obnovíte přesně v místě, kde potřebujete.

“Miluju ale naše hradecké lesy, protože nabízejí spoustu možností pro malování. Cesty v nich jsou jako mřížka nebo šachovnice. Dobře se tak malují geometrické tvary a výsledné obrázky jsou i dost velké,” uzavírá propagátorka běžeckého kreslení Alina.

Komentáře (Celkem 0)

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední

Radek Narovec muž 06.10.2021 19:27:31

Myslíte si, že jsou česká města malebná? Podle Aliny Dominové rozhodně ano, ale je v tom malý fígl. Musíte si je pomalovat vlastními kresbami! Pokud vás moc nebaví seriózní běžecké tréninky a závodění berete jen jako občasné zpestření svého koníčka, podívejte se, jak si běh umí vylepšit tato 41letá lékárnice z Hradce Králové.
Odkaz na článek

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.