Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Šťastný a veselý… takový byl přírodní maraton Praha – Dobříš

Šťastný a veselý… takový byl přírodní maraton Praha – Dobříš
foto: Trail Running Cup

tisková zpráva | 13.12.2021 | přečteno: 2641×

Vydat se na maraton v tomhle nečase, přímém venkovním i nepřímém covidovém, vyžaduje větší stupeň odhodlání i vášně než jindy. Odměna v podobě pocitu báječně stráveného času se však v cíli překonanými protivenstvími násobí. Tak jako teď na nejstarším českém maratonu Praha-Dobříš.

Podobně jako loni za ještě tužších omezení se běželo formou individuální časovky. Start mezi osmou a jedenáctou, jak je libo. Ale čas se měří, trať vyznačena, čtyři bufety k dispozici.

„Paráda, moc se mi to líbilo. I ten volnější formát. Běžíš si podle sebe, jasně, že chceš, co nejlíp, ale nejsi v takovým stresu z pevného startu, honičky na začátku, postupně se to stejně roztrhá a najdeš si sem tam někoho k sobě,“ říkal Jan Šeliga, který přijel ráno vlakem až z Mariánských Lázních. Další jeho kámoš z Lovosic, tady auto z Plzně… „Já ohromně moc děkuji za skvělý servis, dokonalé značení a super trasu, díky které jsem objevil další krásné cestičky,“ rozplýval se pak třeba František Procházka.

Přitom trať byla jistě nejtěžší v obnovené tříleté historii. Týdenní sněžení a teploty okolo nuly na ní daly zabrat už pořadatelům při značení. Na asfaltové cyklostezce podél Vltavy z branického A-parku až ke Zbraslavi bylo sucho a nad nulou. Ale už za golfovým hřištěm v Lipencích při stoupání na Cukrák přituhlo a začalo v ušlapaném sněhu klouzat. A nahoře na Brdech z Černošic do Kytína, na frekventované turistické cestě, udusaný sníh opravdu nepodržel jediný odraz. A závěrečná čtvrtina pořád ve sněhu, místy by se dalo už na běžkách-kameňačkách, vedla zase hodně rozsekanými cestičkami. Celkem téměř 44 kilometrů.

Většina to dala v trailovkách, ale podsmekávalo to všem. Jako ideální se nabízela kombinace inspirovaná horskými časovkami na Tour de France s výměnou materiálu. Dole v „pražské“ části klidně i v silničkách, pod Cukrákem pak vyměnit za orienťácké nebo trailové hřebíčkovky (a silničky odložit na občerstvovačce). Jen stoupání po silnici v Černošicích by dalo zabrat – znovu měnit, nebo už to přeběhnout po krajnici? Zbytek byl už jasně „spikový“.

Nejlepší zaslouží obdiv i za kvalitní výkony. Na téměř domácí trati se dočkal prvního triumfu příbramský superdržák Petr Švarc za 3:12:49. Časomíru hned za cílovou čarou sledoval s napětím další výborný triatlonista Lukáš Pazdera, který zůstal zklamaně druhý o čtyři minuty.

„Začal jsem zvolna, věděl jsem, že to bude přes Brdy dlouhý. Hodně to klouzalo, to mi dalo zahulit,“ říkal vítěz. Před šesti týdny běžel pod tři hodiny ve Stromovce, jenže s naraženým stehnem po autonehodě těsně před startem. „Pár dní jsem kulhal, ale už je to dobrý,“ mávnul rukou. Je mu už 55, letos odjel i dva ironmany a spoustu střeďáků. Až třetí příčku získal „čistý“ běžec, Míra Nový (3:18) z Plzně, oproti loňsku se vylepšil o 47 minut, však už skvěle zaběhl i říjnový Králický maraton TRC.

Mezi ženami kralovala Kateřina Kadlečková za 3:54, která už má zkušenost i Brixen Dolomiti Maratonu. „Já bydlím v Lipencích, takže to je moje trať až do Kytína. Ale dál už jsem to neznala. Vůbec mi nevadilo běžet sama, já ty masovky nemám úplně ráda, lidi se mi motaj pod nohy. Minulý víkend jsem dala stovku v Lužických horách, tak jsem byla ještě trošku sežvejknutá. Šla jsem tak, aby mě moc nebolelo, ani jsem nevěděla, že jsem vyhrála,“ vyprávěla nadšeně. Lucie Čechalová z Rokycan absolvovala zase právě tady a za náročných podmínek svůj první maraton za 5:13.

Spokojeně (nejen) v cíli vypadal zarputilý běžec, známý moderátor Petr Vágner, ale i nejstarší borec 76letý Petr Janový z Plzně (6:33). V tomto čase až nečekaně početné pole 99 účastníků celé porce rozšířili i maratonští sběratelé. Hana Breburdová si pořídila 36. letošní zápis. „Bylo to náročný, ale krásný, v trailovkách nejsem zvyklá běhat, ale zvládla jsem to,“ pochválila 61letá dáma své salmingy Trail 5. Další silniční dálkoplaz a taktéž veterán Tomáš Ulma dokonce vy/dorazil s hůlkami (za 6:55). Maratonů už má 639, letos 86… „Kluci, díky za pěkný závod, já ještě pokračuju,“ nezdržoval se v cílovém prostoru v restauraci Vlaška ani u znamenité bramboračky.

Doprovodnou desítku z Kytína do cíle pro ty, kdož zrovna nemohli celou porci, ale chtěli být aspoň kousek při tom, vyhráli Michal Dražan (37:11) a Kateřina Břachová (48:25). Trail Running Cup už má předběžný kompletní kalendář osmi akcí na příští sezonu, začíná (jarním) Trailem Praha na Petříně už 26. března. Královská Krkonošská 50 se běží 6. srpna, Praha-Dobříš se těší opět 10. prosince.

Kompletní výsledky maratonu Praha-Dobříš 2021: https://tech.orgsu.org/Site/SG/3

Komentáře (Celkem 0)

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední

tiskovazprava muž 13.12.2021 15:39:44

Vydat se na maraton v tomhle nečase, přímém venkovním i nepřímém covidovém, vyžaduje větší stupeň odhodlání i vášně než jindy. Odměna v podobě pocitu báječně stráveného času se však v cíli překonanými protivenstvími násobí. Tak jako teď na nejstarším českém maratonu Praha-Dobříš.
Odkaz na článek

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.