Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Bolí vás klouby? Zdravý život a pravidelný pohyb jim prospívá

Bolí vás klouby? Zdravý život a pravidelný pohyb jim prospívá
foto: unsplash.com

komerční prezentace | 17.02.2022 | přečteno: 3250×

Začala vás budit bolest kloubů? Zjistili jste, že máte oteklý kloub na palci u nohy, ve kterém vám nepříjemně škube, je zarudlý a citlivý na dotek? Může se jednat o signály nemoci, která velmi často vzniká jako důsledek nezdravého životního stylu. Nemávejte nad potížemi rukou a vyhledejte lékaře.

Nadváha, nedostatek pohybu, nadměrná konzumace masa, uzenin, kávy a alkoholu… Zvlášť v zimních měsících máme tendenci se „obalovat“, abychom zvládli nepřízeň počasí. Tělo to ovšem cítí úplně jinak. Zatížený organismus hrozí potížemi. V těle se usazují puriny a tvoří velké množství kyseliny močové. A tu tělo nedokáže dostatečně rychle vyloučit. Její krystalky se začínají usazovat v kloubech a způsobí metabolické zánětlivé onemocnění dnu neboli pakostnici.

Muži v ohrožení

Dna se objeví až 20krát častěji u mužů, obvykle po 40. roce věku, ale může potrápit i ženy po menopauze. Obecně její výskyt stoupá s věkem. Roli hraje dědičnost (mluví se až o 60 % výskytu u rodinných příslušníků) a může být spojena s dalšími nemocemi: anemií, lupénkou, nemocemi ledvin, transplantacemi orgánů a až v 75 % provází metabolický syndrom (vysoký krevní tlak, cukrovka, vysoký cholesterol a obezita).

Diagnostika je snadná

Při bolestech kloubů a jejich otékání nestačí jen dlouhodobě užívat léky na bolest, ty problém nevyřeší. Lékař vám odebere krev a spolu se vzorkem moči zhodnotí koncentraci kyseliny močové. Při nejasném výsledku je možné punkcí z postiženého kloubu získat další tekutiny pro rozbor. Ten určí množství solí i bílých krvinek, které charakterizují zá­nět.

Léčba vyžaduje vůli

Spočívá v užívání protizánětlivých léků (antirevmatika) a léků na bolest (analgetika), někdy preparátů na úpravu pH moči, ale především v totální změně životního stylu. Pravidelný pohyb, dostatečný pitný režim (aspoň 2 litry denně) a dieta jsou nezbytné k tomu, aby se zdravotní stav nemocného upravil. Pokud se nemoc ještě nedostala do chronického stádia, při kterém došlo k degenerativním změnám kloubů, máte velkou šanci na zlepšení. Chce to pevnou vůli. Omezit musíte potraviny s vysokým obsahem purinů (maso, vnitřnosti, uzeniny, některé ryby, čokoláda…), vyhněte se alkoholu a přidejte ovocné šťávy, mléčné výrobky, zeleninu (mrkev, celer, brambory). V omezeném množství si můžete dopřát kávu, minerálky, vařenou šunku, vařené vejce či sladkovodní ryby.

I příroda pomůže

Čerstvé třešně a jahody drží dnu na uzdě (přidat můžete i kompot a šťávu), dopřejte si vitaminové bomby: C a E, šťávu z aloe vera, lopuch, vojtěšku či obklady z kopřiv na opuchlé a zanícené klouby.

Žádné informace uvedené na těchto webových stránkách nejsou určeny pro účely diagnostikování ani předepisování léků. V případě záležitostí spojených s péčí o zdraví se obraťte na svého lékaře.