Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Jak zůstat fit na dovolené? Tipy na aktivity, které nahradí trénink

Jak zůstat fit na dovolené? Tipy na aktivity, které nahradí trénink
foto: Unsplash/Amelia Bartlett

komerční prezentace | 22.02.2022 | přečteno: 2673×

Jste zvyklí se několikrát týdně aktivně hýbat? Pak určitě znáte ten pocit, kdy bez cvičení nebo joggingu nervózně klepete nohou. Je to logické – pohyb je pro vás rutina, na kterou je mozek naučený. Jak se o cvičení neochudit, když jedete na dovolenou?

Některé destinace jsou pro sport jako dělané. Jinde to může být trochu oříšek – mezi takové se řadí třeba Hurghada, kde je ubytování zacíleno hlavně na rodiny s dětmi. Spousta hotelů ale naštěstí disponuje fitness vybavením. Jaké to jsou? Mrkněte na Skrz.cz, kde si je podle parametrů snadno vyfiltrujete.

Co když tam ale fitko vůbec není?

Že se běhat dá kdekoliv, to je jasné. Silový trénink už se alternuje hůř, zvlášť pokud jste zvyklí na těžké váhy. Co ale zkusit více sérií o více opakováních s menší zátěží? Jednoduše si naplňte pet lahve vodou a činky jsou na světě. S těmi pak můžete dělat prakticky cokoliv, od výpadů a sumo dřepů, přes trénink bicepsů až po cviky na záda.

I bez zátěže si můžete dát pěkně do těla

Už jste někdy zkusili jógu? Zdánlivě nevinné protahování aktivuje svaly, o kterých ani nevíte, že je máte. Na internetu najdete ohromné množství video lekcí, podle kterých si bez problémů zacvičíte. A upřímně, jóga na pláži za šumu mořských vln a hřejivých paprsků slunce je přímo sen. Svižnější alternativou vám pak bude pilates.

Cvičit se vám nechce, ale bez pohybu to nejste vy?

Na dovolené byste měli hlavně odpočívat. Takže jestli se necítíte na cvičení, o nic nejde. Místo toho se vydejte třeba na procházku. V horských oblastech se převýšení postará o to, aby nohy i zadek dostali zabrat. Města a rovinky zase vybízí k dlouhým toulkám, díky kterým naženete nějaké ty kilometry. A divili byste se, kolik kalorií díky chůzi tělo spálí. Případně se poptejte, jestli není v okolí půjčovna kol a vydejte se na krásnou projížďku okolím.

Vodní plochy vám budou nejlepším přítelem

Plavání je také skvělou volbou, když jde o pohyb. Jen zkuste plavat alespoň 30 minut v kuse a uvidíte, jak vás to krásně unaví. Kromě toho je to vůbec nejlepší kardio, a to zejména pro ty z vás, co mají problémy s klouby. Díky tomu, že voda nadnáší je totiž vůbec nezatížíte, a přesto je to stejně efektivní jako běh.

Zábava, která vás udrží fit

Paintball, lasergame, ping pong nebo míčové hry vás nejen stmelí, ale i se u toho můžete pěkně zapotit. Jen si představte, jak budete muset utíkat, až na vás protější tým vyběhne s paintballkou. Tak směle vyrazte s partou nebo rodinou za podobnými aktivitami a okořeňte si společně strávený čas.

Možností je, jak vidíte, opravdu spoustu. Nezapomínejte ale, že pár dní bez pohybu je naprosto v pořádku. Na dovolené se zkrátka nemusíte do ničeho nutit a být na sebe tvrdí. Mnohem více si z ní totiž odvezete v podobě vzpomínek s rodinou nebo přáteli než díky splněnému tréninkovému plánu.