Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

SERIÁL: Maraton bez přípravy? Raději ne, chce to tak rok běhání

SERIÁL: Maraton bez přípravy? Raději ne, chce to tak rok běhání
foto: Ostrava City Marathon

Petra Pastorová | 12.05.2022 | přečteno: 11981×

Připravte se na podzimní maraton pod vedením zkušené Petry Pastorové! Maratonkyně, trenérka a současně ředitelka RBP Ostrava City Marathon se v následujících dílech pokusí maratonské aspiranty připravit na bezpečné zdolání magické 42,2km vzdálenosti. A jelikož do září zase tak moc času nezbývá, start tréninku rozhodně neodkládejte.

Maraton nemůžete běžet jen tak, bez přípravy. Ano, většina běžců se na svůj vybraný závod připravuje, někteří déle, jiní si troufnou běžet ho dřív. Asi nejvíc záleží na motivaci. Většina z nás chce dokázat sama sobě, že to zvládne. Jsou i takoví, kteří uběhnou maraton bez zvláštní přípravy.

Připomíná mi to vzpomínku na můj první 100km závod. Když tehdy za mnou přišel zástupce běžeckého klubu, jestli bych nechtěla běžet 100 km, já mu odpověděla: „To se nedá uběhnout!“ A on, že se to běhá hlavou. Pomyslela jsem si něco v tom smyslu, že nohy tedy nechám doma…

Také já jsem běžela svůj první maraton bez velké přípravy, jen z občasného pobíhání v lese pro vyčistění hlavy, vlastně jsem ani nevěděla, kolik maraton měří. Chtěla jsem se ten den jednoduše zničit.

Obdobný příběh jsem zažila, když přišel jeden mladík na společný trénink, že by chtěl poradit s tréninkem a technikou běhu. Já se ho zeptala, jestli běhá. A on že ano, že včera běžel poprvé 5 km. No a posléze z něj vypadlo, že za měsíc běží Ostravský maraton a musí ho uběhnout pod 4 hodiny, protože se vsadil se svou přítelkyní o erotickou masáž!

Motivací ke zdolání maratonské trati sázka může být, každopádně ji nepovažuji za nejdůležitější věc v celé maratonské přípravě. Neříkám, že úplně každý trénink, ale mělo by vás to běhání jednoduše bavit. Pokud chcete mít na svůj první maraton hezké vzpomínky a nechcete, aby to byl zároveň váš poslední závod, měli byste běhat alespoň rok.

Jako na trenérku a maratonkyni se na mě obracejí i běžci, jež si u nás v Ostravě chtějí poprvé zaběhnout maraton v rámci RBP Ostrava City Marathon. Přestože mají stejný cíl a některé rady jako např. k technice běhu, regeneraci, běžeckému posilování, vhodné obuvi a zdravé stravě platí obecně, tak jsme rozhodně každý jiný běžec i osobnost, a proto preferuji individuální běžecké plány.

Obecně ale platí, že pro uběhnutí maratonu je potřeba běhat. Proto moje první rada zní jednoduše, až banálně: Běhejte! Zní to možná příliš obecně, z mé zkušenosti je to však paradoxně ona nejdůležitější podstata. Mnozí hledají čísla, parametry, plány a chyby, jichž se mají vyvarovat. To vše je bezesporu podstatné. Nesmíte však trávit čas diskusemi a hledáním rad o správnosti běhu na úkor samotného vyběhnutí! Ve svém důsledku je jedno, zda jako začátečník se zájmem o maraton zdoláte měsíčně sto kilometrů, nebo lehce méně či naopak více, důležité je, že jste tělo této zátěži vystavili a dali mu šanci se začít běžeckým nárokům přizpůsobovat. To samé lze říci o hlavě.

A hned přidávám druhou radu: Vnímejte své vlastní tělo, je to to nejcennější, co máte! Navnímaní vlastního těla je něčím, co se musíte naučit sami, k čemu se moc informací nedočtete. Každopádně je to nejúčinnější prevence veškerých zranění!

Petra Pastorová má na svém kontě přes 50 maratonů s osobním rekordem 2:36:42. Je členkou MK Seitl Ostrava a ředitelkou RBP Ostrava City Marathon. Nabídku jejích tréninkových kurzů najdete na www.kdyzbezimziju.cz

Komentáře (Celkem 0)

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední

Petra Pastorová žena 12.05.2022 13:00:05

Připravte se na podzimní maraton pod vedením zkušené Petry Pastorové! Maratonkyně, trenérka a současně členka organizačního výboru RBP Ostrava City Marathon se v následujících dílech pokusí maratonské aspiranty připravit na bezpečné zdolání magické 42,2km vzdálenosti. A jelikož do září zase tak moc času nezbývá, start tréninku rozhodně neodkládejte.
Odkaz na článek

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.