Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Poběžte v neděli Těšínskou osmičku Nadace Agel s Lukášem Krpálkem a mistry extraligy

Poběžte v neděli Těšínskou osmičku Nadace Agel s Lukášem Krpálkem a mistry extraligy
foto: Těšínská osmička Nadace Agel

tisková zpráva | 07.06.2022 | přečteno: 4296×

Již počtvrté bude trasa mezi Nemocnicí AGEL Třinec-Podlesí a českotěšínským parkem Adama Sikory patřit běžcům za dobrou věc. V neděli 12. června 2022 se na osmikilometrové trati uskuteční charitativní běh NADACE AGEL s názvem Těšínská osmička. Výtěžek ze startovného poputuje na pomoc třem dětem z regionu.

Akce se koná pod záštitou Statutárního města Třince, města Český Těšín a obce Ropice. Hlavní hvězdou čtvrtého ročníku charitativního běhu z Třince do Českého Těšína bude olympijský vítěz, mistr světa a nejlepší sportovec Česka Lukáš Krpálek.

Charitativní závod v letošním roce poběží také mnohé republikově či regionálně zajímavé osobnosti. Největší hvězdou běhu bude judista Lukáš Krpálek, dvojnásobný olympijský vítěz, dvojnásobný mistr svět, trojnásobný mistr Evropy mezi seniory a trojnásobný vítěz ankety Sportovec roku o nejlepšího sportovce České republiky. Kromě něj se běhu zúčastní legenda stolního tenisu Petr Korbel, přední evropský moderní pětibojař Marek Grycz nebo letošní mistři extraligy, hokejisté HC Oceláři Třinec.

„Uplynulé tři ročníky běhu sklidily v regionu i mimo něj velký úspěch, pozitivní ohlasy jsme dostali jak od samotných závodníků, tak od fanoušků a dalších návštěvníků této akce, kteří přišli na doprovodný odpolední program v parku Adama Sikory. Milá zpětná vazba i fakt, že jsme opravdu účelně a cíleně pomohli tam, kde je potřeba, nás maximálně motivovala a s pořádáním dalšího ročníku jsme ani chvíli neváhali,“ říká členka správní rady NADACE AGEL Bc. Veronika Dostálová s tím, že účastnit nadačního běhu se mohou závodníci všech výkonností i věkových kategorií a osmikilometrovou trať si mohou třeba i jen projít procházkovým tempem. „Každého ročníku se účastnilo okolo 300 závodníků, nejmladšímu bylo 9 a nejstaršímu 97 let,“ doplnila.

Celý charitativní den bude doprovázet zdarma bohatý doprovodný program, který proběhne v místě cíle, v parku Adama Sikory v Českém Těšíně. Děti se mohou těšit na skákací hrad, malování na obličej nebo jízdu na ponících. Dospělí se budou moci zvážit na diagnostické váze TANITA (váha, tuk, objem svalů, viscerální tuk, BMI index, kosterní hmota, metabolický vět, obsah vody v těle), zkusit si test spirometrie (měření objemu vzduchu v plicích) nebo si otestovat čistotu rukou pod UV lampou. Na místě budou také zdravotníci, kteří nabídnou nácvik první pomoci. Pro malé i velké bude během závodu zdarma k dispozici káva nebo čaj a možnost zakoupení občerstvení.

Letošní výtěžek z charitativního běhu Těšínská osmička poputuje na pomoc třem handicapovaným holčičkám, Nelince, Pavlínce a Klárce. Na závod je možné se registrovat on-line adrese beh.agel.cz nebo na přímo startu v den závodu.

Koho letošní účastníci Těšínské osmičky NADACE AGEL podpoří?

Nelinka z Karviné, 2 roky

Nela se narodila po bezproblémovém těhotenství i porodu. Z porodnice ji propustili jako zdravé dítě pouze s drobným problémem – povislým koutkem. Jelikož má už starší sestřičku, tak rodiče tušili, že její vývoj nejde kupředu tak, jak by měl. Cvičili Vojtovu metodu a od lékařů rodiče slyšeli, že všechno dožene. Bohužel v půl roce byla Nelinka stále jako novorozenec, neudržela hlavu, nepásla koníčky. Magnetická rezonance prokázala atrofii mozku. Navštěvují pravidelně rehabilitace, genetiku, neurology, kardiology, oční lékaře, logopedii, jezdí na hospitalizace do Prahy na kliniku metabolických poruch, Nelinku čeká další hospitalizace s narkózou kvůli kontrolní magnetické rezonanci. Ani po dvou letech není známa příčina a diagnóza, proto mnohdy nemá rodina nárok na příspěvky od pojišťovny na potřebné pomůcky. Nelinka už skoro rok cvičí v neurorehabi­litačním centru, které ji pojišťovna též nehradí. I přes další zdravotní problémy se objevují první pokroky a začíná se plazit, dostane se již do vysokého kleku, je na úrovni 7 měsíčního dítěte. Bohužel s rodiči stále nekomunikuje, nereaguje na jméno, nemluví a nerozumí. I přes velmi pomalé pokroky rodiče věří, že se jednou Nela vyrovná svým vrstevníkům a bude moci být samostatná.

Pavlínka z Dětmarovic u Karviné, 4 roky

Pavlínka se narodila v roce 2018. Bohužel radost rodičů nevydržela dlouho a již od 3 měsíce museli začít 6× denně cvičit. Po prvním roce rodičům a Pavlínce začal kolotoč vyšetření a návštěv odborných ambulancí. První diagnóza zněla autismus. Z neurologie byli posláni na genetické testy, kde Pavlínce potvrdili mikrodeleční syndrom, který má přibližně pouze 2500 tisíc lidi na světě. Pavlínka má Phelan MC dermid syndrom a její stav je velmi vážný. Mezi její diagnózy patří centrální hypotonie, porucha autistického spektra, mentální retardace a ADHD. V noci nespí, špatně vidí a je plně na plenách. Navštěvuje nespočet ordinací a lékařů: neurologii, endokrinologii, psychologa, psychiatra, kardiologa, nefrologa, foniatrii a oční ambulanci.

Klárka z Třince, 5 let

Klárinka se narodila jako úplně zdravá holčička, vše bylo zalité sluncem. Nic nenasvědčovalo problémům. Bohužel ve stáří asi 10 měsíců přestala Klárka poprvé dýchat. Po převozu do nemocnice zdravotní komplikaci lékaři přikládali zalknutí, nicméně laboratorní výsledky dávaly signál závažnějšího problému. Po nějaké době Klárka prodělala těžkou infekci. Byla převezena do Prahy, kde specialisté zjistili, že Klárka prodělala nejspíš nákazu cytalomegalovirem. Nyní je Klárce 5 let, ale bohužel má diagnózu, u které není známa prognóza. Lékaři našli 2 špatné geny, jeden je spojený se svalovým onemocněním, druhý gen je neznámý. Klárka je pravděpodobně jediná na světě s touto diagnózou. Klárka je velká bojovnice, ale bohužel jediné, co jí pomáhá, jsou různé rehabilitace, které jsou důležité hlavně na uvolnění svalstva a procvičování. Dochází také na logopedii. Téměř žádné potřebné rehabilitace neproplácí zdravotní pojišťovna, přesto, že Klárce pomáhají a dělá velké pokroky.

NADACE AGEL sídlí v Praze a potřebným lidem a organizacím z celé České i Slovenské republiky pomáhá již od roku 2011. Od svého vzniku nadace podpořila více než 1430 žadatelů částkou přesahující 37,5 milionu korun. Jen v loňském roce 2021 podpořila NADACE AGEL více 250 žadatelů a přispěla finanční částkou 6,343 milionu ko­run.

Komentáře (Celkem 0)

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední

tiskovazprava muž 07.06.2022 18:26:36

Již počtvrté bude trasa mezi Nemocnicí AGEL Třinec-Podlesí a českotěšínským parkem Adama Sikory patřit běžcům za dobrou věc. V neděli 12. června 2022 se na osmikilometrové trati uskuteční charitativní běh NADACE AGEL s názvem Těšínská osmička. Výtěžek ze startovného poputuje na pomoc třem dětem z regionu.
Odkaz na článek

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.