Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Galapředstavení v Berlíně. Kipchoge výrazně vylepšil svůj světový rekord

Galapředstavení v Berlíně. Kipchoge výrazně vylepšil svůj světový rekord
foto: Berlin Marathon/NN Running Team

Radek Narovec | 25.09.2022 | přečteno: 3220×

Před nedělním maratonem v Berlíně 37letý Keňan prokázal svůj velký smysl pro humor, když skromně prohlašoval, že do závodu půjde bez velkých slibů, jen se záměrem vylepšit si osobní rekord. I tak veřejnost s napětím čekala, zda tento již legendární světový vytrvalec prokáže, že na to stále ještě má. Má. V cíli proslulého německého maratonu mu naměřili čas 2:01:09. O parník vylepšený světový rekord. Ten dosavadní měl hodnotu 2:01:39.

Spojení Eliud Kipchoge a Berlín se stane pořádnou součástí maratonské historie. V německé metropoli dnes vládlo ideální maratonské počasí a podél trati masy fandů hnaly keňskou ikonu směrem ke světovému rekordu. Dokonce to v jednu chvíli vypadlo, že by mohla padnout i magická hranice dvou hodin, kterou sice sám Eliud před časem ve Vídni pokořil, ale tehdy to nebylo v regulérním závodě. Desítkou prolétla vedoucí skupinka za 28:23! Jen pro zajímavost – Martin Zajíc dnes bral titul na desítce v Běchovicích za 30:41 a to také není úplně výklus…

Pokud máte rádi statistiky, pro Berlín to je již osmý světový rekord v mužském maratonu v řadě a devátý celkem. Světové rekordy v mužích padají toto tisíciletí jen a jen v Německu!

Půlmaraton přinesl neskutečný mezičas 59:51, ovšem posledních více než 10 kilometrů již maratonský profesor opět běžel osamoceně. Prostě je od zbytku světového vytrvaleckého pole totálně odskočený. Tentokrát sice nedržel své typické strojové tempo, v jednu chvíli to dokonce vypadalo, že by mohl vadnout, ovšem pár kilometrů před cílem za to znovu vzal a třeba 41. kilometr zvládl v neuvěřitelném tempu 2:53/km! Výsledný čas pak dává průměrné tempo ještě o sekundu rychlejší…

„Možná jsme měli velké ambice a první půlka byla až moc rychlá a ke konci jsem to pak cítil ve svalech. Ale pořád cítím, že tu prostor pro další zlepšování je. Pořád se cítím mladý. Mysl mám mladou a i tělo ještě zvládá tréninky!“ líčil v cíli sympatický světový rekordman, který nedělní závod odběhl v červených Alphafly Next%2, karbonových závodkách za bratru 8000 Kč.

Bylo skvělé jej pak sledovat křepčit v cíli s krajany a nadšenými německými fanoušky, jejichž srdce si získal již před mnoha lety. Málokdo čekal, že tento charismatický Keňan vylepší svůj vlastní světový rekord, a asi nikdo, že o tolik.

Berlín byl svědkem i výtečného maratonského zápisu Etiopanky Tigist Assefaové, která zaběhla skvělých 2:15:37. Je to nejen národní rekord, ale stala se i třetí nejrychlejší maratonkyní historie!

Anketa

Zvládne někdy Eliud Kipchoge srazit světový rekord v maratonu pod dvě hodiny?

ano
 
24 hl.
ne
 
17 hl.
Celkem hlasovalo 41 uživatelů.

Komentáře (Celkem 0)

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední

Radek Narovec muž 25.09.2022 11:17:41

Před nedělním maratonem v Berlíně 37letý Keňan prokázal svůj velký smysl pro humor, když skromně prohlašoval, že do závodu půjde bez velkých slibů, jen se záměrem vylepšit si osobní rekord. I tak veřejnost s napětím čekala, zda tento již legendární světový vytrvalec prokáže, že na to stále ještě má. Má. V cíli proslulého německého maratonu mu naměřili čas 2:01:10. O parník vylepšený světový rekord. Ten dosavadní měl hodnotu 2:01:39.
Odkaz na článek

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.