Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Správné běžecké oblečení není radno podceňovat

Správné běžecké oblečení není radno podceňovat
foto: archiv

komerční prezentace | 31.10.2022 | přečteno: 1149×

Pokud jste nový běžec nebo se připravujete na první běh na 5 km, možná se ptáte: „Co si mám vzít na sebe?“. K tomu, abyste byli úspěšnými běžci, opravdu nepotřebujete drahé oblečení. Je to nenáročný sport a existuje spousta tipů, jak ušetřit peníze. Například během Black Friday.

Pokud chcete, aby vaše běhání bylo co nejpohodlnější a nejbezpečnější, existují určité základní běžecké věci, které byste měli do své sbírky aktivního oblečení zahrnout. Jak se vybavit, aniž byste za oblečení a boty dali celou výplatu? Během slevové akce Black Friday seženete značkové oblečení vysoké kvality za velmi příznivé ceny. Nemusíte tedy kupovat oblečení průměrné kvality, ale konečně si splnit sen a mít opravdu odolné kousky vyrobené z příjemných materiálů.

Jak vybrat boty na běhání?

Když začínáte, potřebujete dobré běžecké boty, které vám budou sedět. Nošení nesprávného typu boty je ve skutečnosti jednou z nejčastějších příčin běžeckých zranění.

Při nákupu si nevybírejte jen podle značky, stylu, barvy nebo ceny. Rozhodně si nemusíte kupovat ty nejdražší, ale investice do dobrého páru je chytrý nápad, který pomůže předcházet zraněním a zajistí pohodlnější běhání.

Pokud nakupujete běžeckou obuv poprvé, navštivte specializovaný obchod, kde odborníci zhodnotí vaše chodidlo a běžecký styl a doporučí vám vhodnou obuv. Personál vám změří chodidlo a udělá menší analýzu vaší chůze. Během této návštěvy se chcete ujistit, že při zkoušení bot máte na sobě ponožky vhodné pro běh. Tloušťka ponožky je totiž něco, co opravdu změní, jak vám bota padne. Pokud je nemáte s sebou, požádejte prodavače o zapůjčení.

Až si je vyzkoušíte naživo, jednoduše si je objednáte online z pohodlí gauče za mnohem lepší cenu.

Vlastnosti, na které se zaměřte u běžeckých bot

Při nákupu nových běžeckých bot zvažte tyto faktory.

Odpružení vs. nízká hmotnost. Boty, které jsou silně odpružené, jsou pro nové běžce skvělé – zejména ty s vyšší váhou. Odpružené boty však obvykle váží více a při běhu mohou působit těžkopádně. Vyzkoušejte lehčí boty a boty s polstrováním, abyste zjistili, čemu dáváte přednost.

Reflexní povrch. Pokud plánujete běhat večer nebo brzy ráno, zvažte pár bot, které obsahují nějaký druh reflexního materiálu. Když je budete mít na sobě, řidiči a cyklisté vás snáze uvidí. Určitě se neoblékejte do tmavých barev, je to nebezpečné.

Došlapová plocha. Zamyslete se nad povrchem, na kterém budete s největší pravděpodobností běhat. Budete běhat na běžeckém pásu? Na silnici? Na stezkách? Na dráze? Boty na stezku budou mít jinou podrážku než boty na běžecký pás, dráhu a silnici.

Rychlý tip: Jakmile zjistíte, jaká běžecká obuv je vhodná pro váš styl a chůzi, můžete se poohlédnout po výhodných nabídkách, až přijde čas na výměnu.

Běžecké oblečení

Když s běháním začínáte, nemusíte si hned pořizovat nový šatník. Pokud si ale chcete pořídit pár nových kousků, třeba bundy, zde je návod, jak začít.

Čím se běžecké oblečení liší od normálního?

Speciální běžecké oblečení je lehké a navržené tak, aby se pohybovalo spolu s vaším tělem. Švy jsou umístěny na místech, která zlepšují pohyb a kde je menší pravděpodobnost, že vás odřou. Mnoho specifických běžeckých oděvů je také reflexních, abyste při běhu ve tmě zůstali v bezpečí. To je důležité hlavně v podzimním a zimním období.

Běžecké oblečení je obvykle vyrobeno z tkanin včetně špičkových verzí nylonu, vlny nebo polyesteru. Při běhu v chladném počasí vám sportovní materiály pomohou udržet se v suchu a teple. Při běhu v horkém počasí odvedou pot od těla a zabrání odřeninám.

Tyto materiály také mnohem lépe odolávají používání a praní než bavlna. Obvykle na tomto oblečení také najdete větrací otvory, které zvyšují prodyšnost.

Bavlna je velké NE!

Bavlna je pro běžce velkým „ne“, protože jakmile zvlhne, zůstane mokrá, což může být v teplejším počasí nepříjemné a v chladném počasí nebezpečné. Bavlněné oblečení také zvyšuje pravděpodobnost odření pokožky.

Ponožky určené pro běh

Určitě se jako běžec vyhněte nošení stoprocentně bavlněných ponožek. Bavlna vlhkost neodvede, takže pokud se vám zpotí nohy nebo šlápnete do kaluže, budete ještě dlouho v diskomfortu.

Místo toho noste běžecké ponožky ze syntetické směsi, které pomáhají předcházet vzniku puchýřů. Hledejte materiály jako polyester, akryl a CoolMax. Pro zimní běh jsou dobrou volbou vlněné směsi, jako je SmartWool. Někteří běžci dokonce volí dvouvrstvé ponožky pro dodatečnou ochranu před puchýři.

Styl ponožky je na vás. Některé jsou střižené velmi nízko blízko kotníku, jiné ve výšce kotníku, a existují dokonce i kompresní ponožky, které sahají přes lýtko. Vyberte si styl, který vám nejlépe vyhovuje a který je vhodný pro dané počasí. Délka se dá také rozdělit podle ročního období – v létě nižší ponožky a v zimě vyšší ponožky.

Legíny a spodní prádlo

U přiléhavých běžeckých kalhot je důležité, aby byly prodyšné, dobře padly a nehýbaly se, a tím neodíraly pokožku. Totéž platí pro spodní prádlo. Pokud se běžecké oblečení tře o vlhkou pokožku, mohou se objevit opravdu bolestivá místa. Šortky na běhání se prodávají buď v těsné nebo volné variantě s průstřihy na stranách stehen. V zimě si pod ně stačí navléknout legíny, na běhání je nosí ženy i muži.

Sportovní podprsenky

Ženy by se měly ujistit, že nosí kvalitní pevnou sportovní podprsenku určenou pro běh nebo jiné aktivity s vysokou zátěží. Vyzkoušejte si ji a otestujte běháním na místě a poskakováním. Sportovní podprsenka by měla správně sedět a neměla by být příliš vytahaná.

Většinu sportovních podprsenek je třeba vyměnit po 72 vypráních, při ztrátě elasticity nebo při výrazné změně hmotnosti. Pro větší hrudník a poprsí zvolte široká ramínka, nebudou se vám zařezávat a třít o kůži.