Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Úrazové pojištění? Cenu určuje rozsah a detaily

Úrazové pojištění? Cenu určuje rozsah a detaily

komerční prezentace | 20.12.2022 | přečteno: 1536×

Úrazové pojištění je jedním z nejsložitějších a zároveň nejjednodušších produktů. Málokdo ale ví, co vlastně určuje cenu úrazového pojištění. Jak to tedy je s cenou pojistky?

Rozdělení nákladů na úrazové pojištění

Nákup životního pojištění není jako nákup litru mléka. Není stanovena jeho pevná cena. Existuje několik faktorů, které ovlivňují, kolik za krytí zaplatíte. Obecně platí, že pojišťovny sledují váš věk, pohlaví a zdravotní stav. Budou chtít vědět věci, jako je vaše váha, typ práce, kterou děláte, zda kouříte, nebo ne, a anamnézu vaší rodiny. Nezapomeňte, že uzavřením smlouvy s vámi riskují, že budou muset vyplatit více, než vy jim zaplatíte na pojistné smlouvě.

Náklady na období životního pojištění podle věku

Jedním z největších faktorů při určování ceny vašeho termínovaného životního pojištění je věk. Čím mladší jste, můžete očekávat nižší měsíční nebo roční pojistné. Je to proto, že sazby rostou s klesající délkou života. Toto ale neplatí u rizik, která jsou čistě úrazová. Tedy u denního odškodného při úrazu, trvalých následcích úrazu nebo bolestného. Zde pojišťovnu zajímá jen vaše riziková skupina – práce, koníčky a zdravotní stav.

Kalkulace úrazového pojištění je malá věda, protože každá pojišťovna přistupuje ke klientům jinak, má jiné ceníky, jiné pojistné tabulky, a i jiná pravidla hodnocení rizik. Pokud zvažujete změnu pojištění, nejlepší možností je nechat si spočítat úrazové pojištění online.

Náklady na období životního pojištění podle pohlaví

Dalším faktorem, který určuje vaši slevu, je pohlaví. Obecně platí, že ženy přežívají muže. Muži tedy mohou platit až o 25 % více za své pojištění některých rizik než ženy. V očích pojistitele představuje kratší délka života mužů větší riziko, že pojišťovna bude muset pojistku vyplatit. Toto se týká hlavně pojištění smrti z jakýchkoli příčin.

Náklady na dlouhodobé životní pojištění podle zdravotních faktorů

Proč je dobré zdraví pro pojišťovnu tak důležité? Znamená to nižší pojistné na vaše úrazové pojištění. Pojišťovny se zaměří na různé zdravotní faktory, aby určily sazbu vaší pojistky. Některé pojišťovny nemusí vyžadovat lékařskou prohlídku. Jiní mohou vyžadovat osobní zkoušku nebo telefonický pohovor, aby zkontrolovali vaši osobní a rodinnou zdravotní anamnézu. Jakmile pojišťovna shromáždí všechny vaše informace, budete zařazeni do rizikové třídy. Vaše zařazení určuje vaši cenu.

Jedním z největších zdravotních rizikových faktorů, na které se bude každá pojišťovna dívat, je kouření. Kouření, vaping, žvýkací tabák, jakýkoli tabák jakéhokoli druhu – to vše hraje proti vám a způsobí, že se vám zvýší cena některých rizik. Pojišťovny se také zaměří na vaši váhu, krevní tlak, minulé nebo současné zdravotní problémy, zdravotní historii vaší rodiny, a dokonce i to, čím se živíte (učitel matematiky je mnohem bezpečnější povolání než kaskadér).

Náklady na období životního pojištění podle délky pojistné smlouvy

Pokud je součástí vašeho úrazového pojištění i pokrytí rizika smrti z jakýchkoli příčin, nebo invalidity, pak délka vašeho pojištění také ovlivňuje výši pojistného. Obecně lze říci, že čím kratší délka pojistky, tím levnější sazba.

Pamatujte, že pojištění rizika úmrtí má za cíl zmírnit finanční zátěž způsobenou smrtí. Vaše pojištění nemá nikoho obohatit, ale zajistit, aby byly dluhy stále spláceny, náklady na pohřeb byly pokryty a kvalita života rodiny byla zachována. Zejména pro mladší rodiny to poskytuje dostatek bezpečí, aby děti dostaly na vysokou školu, plus splacený dům a všechny ostatní dluhy.