Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Poříčanské jelito. Svižný krosík v Kerském lese, kraji Slavností sněženek

Poříčanské jelito. Svižný krosík v Kerském lese, kraji Slavností sněženek
foto: Poříčanské jelito, Václav Šolta

behej.com | 05.01.2023 | přečteno: 2813×

Udělejte si koncem ledna výlet kousek od Prahy! Zhruba třicet kilometrů na východ se skrývá Kerský les proslavený filmem Slavnosti sněženek a skrz jeho část jsou natažen trasy Poříčanského jelita. Tento stále mladý závod umí být svižný a rychlý, ale také neskutečně náročný, to podle aktuálního počasí. „Chceme ukázat ostatním kamarádům a běžcům krásné traily v našem Poříčanském lese. Cesty, po kterých skoro denně sami běháme,“ říká pořadatel Pavel Novotný.

Upřesníme, že závod se koná 28. ledna. Jeho velká část se odehrává v lese, který budou prakticky všichni znát z filmu Slavnosti sněženek. Jak bys Kersko a jeho okolí představil a na co bys pozval přespolní mimo sportovní aktivity?

“Kersko je chatová oblast proslavená právě legendárním filmem Slavnosti sněženek, který byl natočen na základě knihy Bohumila Hrabala. Ten přesně vystihl atmosféru života místních obyvatel. To kouzlo běžného, na dnešní dobu trochu nudného a zpomaleného života tady na vás stále dýchá. Poté co se proběhnete nebo třeba projedete na kole místním lesem nekonečně dlouhými rovinkami, můžete zavítat do místní hospůdky Hájenka, která se právě proslavila filmem Jiřího Menzela, a svlažit hrdlo dobře vychlazeným pivem a dát si třeba kančí s šípkovou nebo se zelím. A jako třešničku na dortu můžete navštívit třeba ateliér Kuba a koupit si něco krásného domů.”

Případně mohou návštěvníci zavítat do nedalekého Klučova a ochutnat skvělá vína manželů Šinkových. Nabízí se i výlet do Poděbrad. Ale zpátky do Poříčan. Co je hlavní myšlenkou Poříčanského jelita? Mohu jako účastník počítat se zabijačkovou pochoutkou?

“Původně jsme se chtěli podělit a ukázat ostatním kamarádům a běžcům krásné traily v našem Poříčanském lese. Cesty, kde skoro denně sami běháme. A kde nás to stále baví, a ještě se nám to neokoukalo. A taky touha vyzkoušet si zorganizovat vlastní závod, vybudovat si ho od základu, a zúročit tak zkušenosti nabyté závoděním jinde, třeba i v cizině. Vkládáme do Jelita svoje zkušenosti a připravujeme ho s láskou pro všechny naše závodníky. A samozřejmě, že je po běhu také náležitě odměníme pochoutkami od místního řezníka. Co by to taky bylo za závod bez pořádné občerstvovačky! Sami víme, že po závodu nejlépe chutná.”

Popiš prosím v krátkosti obě hlavně tratě. Jak jsou rychlé, kde jsou náročnější místa?

“Tratě jsou z velké části trailové po místních polních a lesních cestách. Obě jsou krásné. Ale naší srdcovkou je jasně 10km trať, která vás opravdu provede celým Poříčanským lesem. Trať je asi nejvíce náročná hned na prvním kilometru, kde se méně zkušení běžci mohou utavit, to platí pro obě distance, kdy běžci musí nastoupat asi 25 výškových metrů a pak už se můžou nechat unášet mírně zvlněným terénem, a nakonec si užít zasloužený seběh do cíle.”

Jaké doporučíš obutí?

“Obuv doporučujeme určitě trailovou se vzorkem na podrážce, povrch je převážně přírodní. Záleží hodně na počasí, může být bahno, sníh, led. Uvidíme, jak to letos dopadne.”

Minule jsme na startu viděli vyjma hobíků i kvalitní závodníky. Víš už, kdo dorazí letos? Jakou má závod kapacitu?

“Vysokou laťku nasadil hned v prvním ročníku Jiří Miler z LAWI STARS MB, který přijel i na minulý ročník a doufáme, že nám přízeň zachová i letos. Na pětku vloni přijela Tereza Novotná z AK Olymp Brno, záda v cíli ukázala i všem chlapům. Rádi bychom, aby její traťový rekord byl výzvou pro další běžce. Doufáme, že dorazí i další medailisti: Dávid Žigo, Petr Harnoš a Alexandra Loškosi. Závod má kapacitu 200 běžců, kterou jsme stanovili na základě zkušeností z jiných závodů. Nechceme žádný masový závod. Chceme, aby se naši závodníci cítili komfortně a nebyli omezováni hromaděním závodníků na trase. Také bychom rádi zachovali přátelskou atmosféru.”

Chystáte pro letošní nebo další ročníky nějaké změny a novinky?

“Každý rok se snažíme náš závod zase o něco posunout a určitě tak budeme pokračovat i nadále. Jsme rádi, když máme zpětnou vazbu od závodníků a můžeme jim vyjít vstříc. Snažíme se oslovit více sponzorů, abychom mohli naše závodníky více rozmazlovat. Máme nějaké nápady, jak urychlit registraci a zlepšit zázemí pro závodníky. Určitě budou zase originální ručně vyráběné medaile pro všechny závodníky a zajímavé trofeje pro výherce jednotlivých kategorií.”

Kdo tvoří pořadatelský tým a kam s Jelitem směřujete?

“Pořadatelský tým je jednoduchý: Andrea a Pavel. Ale máme kolem sebe spoustu skvělých kamarádů, kteří nám pomohou s finální podobou celého závodu. Jsou to opravdu jednotlivci, naši nejlepší přátelé, kteří se podílí svojí prací buď na výrobě medailí a trofejí, nebo pomáhají s chodem samotného závodu. Pomáhá nám i obec Poříčany, Sokol Poříčany, SDH Poříčany a přátelé z klubu Běhej Poděbrady pomáhají s organizací a zapůjčují nám startovní bránu a jiné potřebné věci. Všichni dohromady udělají moc. A kam směřujeme? Poříčanské Jelito bychom chtěli i nadále rozvíjet a vylepšovat. A hlavně udržet – letos už snad můžeme říct – tradici.”

Poříčanské jelito bude druhým pilotním závodem i pro novou aplikaci Actigo. Byť je zatím ve vývoji, jak ji vnímáš?

“Aplikace se mi líbí. Běžci si díky ní mohou vyhledat závod podle spousty parametrů sobě na míru a pohodlně se na něj kliknutím přihlásit. Pro pořadatele představuje možnost oslovit širokou běžeckou veřejnost. Teď už jen doufat, že si aplikaci běžci oblíbí a rychle se rozšíří.”

Co ty a sport? Máš pro letošek nějaké cíle?

“Cíle určitě máme velké, i když závěr roku jednomu z nás trochu nevyšel a bude muset plány trochu uzpůsobit zdravotnímu stavu. Ale snad minimálně v létě už budeme moct navštívit nějaké zahraniční horské běžecké závody. Andrea se chystá obhajovat druhé místo v kategorii v horském závodu na 26 km Gletscher Trailrun v Rakousku. Já jsem vloni v Kolíně podlehl kouzlu swimrunu a vyhlížím letošní ročník Czech Swimrun Tour.”

Komentáře (Celkem 0)

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední

behej.com 05.01.2023 14:15:49

Udělejte si koncem ledna výlet kousek od Prahy! Zhruba třicet kilometrů na východ se skrývá Kerský les proslavený filmem Slavnosti sněženek a skrz jeho část jsou natažen trasy Poříčanského jelita. Tento stále mladý závod umí být svižný a rychlý, ale také neskutečně náročný, to podle aktuálního počasí. „Chceme ukázat ostatním kamarádům a běžcům krásné traily v našem Poříčanském lese. Cesty, po kterých skoro denně sami běháme,“ říká pořadatel Pavel Novotný.
Odkaz na článek

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.