Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Běh pro Paměť národa. Dvanáct měst si v květnu připomene boj za svobodu

Běh pro Paměť národa. Dvanáct měst si v květnu připomene boj za svobodu
foto: Post Bellum

behej.com | 27.04.2023 | přečteno: 1356×

V květnu se opět poběží za všechny, kteří se nevzdali. Nezisková organizace Post Bellum pořádá na 12 místech v zemi osmý ročník Běhu pro Paměť národa. Připomíná tím tak osudy politických vězňů, válečných veteránů, disidentů a dalších, kteří se postavili totalitním režimům v minulosti, ale i těch, kteří za svobodu bojují dnes.

Na trať se běžci vydají třeba 8. 5. v Plzni, 13. 5. v Praze nebo 20. 5. v Brně a Olomouci. Připraveny budou trasy pro zkušené běžce, štafety i kratší trasy pro celou rodinu. Na mnoha místech nebude chybět doprovodný program a dětské závody. Výtěžek ze startovného půjde na natáčení vzpomínek pamětníků, vzdělávací programy ve školách a pomoc hrdinům. Více k akci najdete na www.behpropametnaroda.cz.

Výtěžek ze startovného půjde na aktivity Paměti národa – natáčení vzpomínek pamětníků 20. století, programy ve školách a pomoc bojovníkům za svobodu. „V archivu Paměť národa je uloženo přes 13 000 jmen pamětníků, kteří prožili dramatické momenty 20. století i 21. století. Jejich příběhy jsou inspirací i varováním před totalitními režimy. Připomínají, jak hrozné je žít v době nesvobody zasahující všechny oblasti života, a ukazují hrdinství mnohých, kteří se postavili bezpráví a útlaku. Zatímco nám jde v běhu „jen“ o výsledný čas, pamětníkům šlo o život, čest a svobodu. Díky uhrazení startovného, daru pro organizaci Post Bellum, budeme moci vyzpovídat další pamětníky a zachovat jejich vzpomínky,“ připomínají pořadatelé z neziskové organizace Post Bellum.

V Praze se běžci vydají na trať v sobotu 13. května v oboře Hvězda. Na výběr budou běhy na 5 nebo 10 km a štafeta 4× 2,5 km. Do běhu na 1 km se můžou zapojit třeba i rodiče s kočárky. Pro děti budou připraveny závody na 200 a 500 metrů. Nebude chybět doprovodný program pro celou rodinu. Start a cíl závodu je na pláni Na Vypichu.

Svůj běh mohou účastníci symbolicky věnovat tomu, jehož příběh je inspiruje k vytrvalosti a napsat si jeho jméno na startovní číslo. Výtěžek ze startovného poputuje na další natáčení pamětníků, vzdělávací programy nebo podporu seniorům, kterou poskytuje Centrum pomoci Paměti národa.

Komentáře (Celkem 0)

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední

behej.com 27.04.2023 16:05:20

V květnu se opět poběží za všechny, kteří se nevzdali. Nezisková organizace Post Bellum pořádá na 12 místech v zemi osmý ročník Běhu pro Paměť národa. Připomíná tím tak osudy politických vězňů, válečných veteránů, disidentů a dalších, kteří se postavili totalitním režimům v minulosti, ale i těch, kteří za svobodu bojují dnes.
Odkaz na článek

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.