Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Týnišťské pralesy? Tip na prázdninový výlet na východ Čech

Týnišťské pralesy? Tip na prázdninový výlet na východ Čech
foto: Běh Týnišťskými pralesy

Radek Narovec | 21.06.2023 | přečteno: 2692×

Prázdniny se blíží, a to pro běžeckou rodinu znamená jediné: jak si naplánovat dovolenou či víkendy, aby se dala spojit běžecká turistika s rodinnými zájmy. Počátkem července se nabízí charitativní Běh týnišťskými pralesy, menší rodinný závod na východu Čech, který láká na kombinaci pořadatelského srdíčka a příjemných chvil v zajímavém koutu země.

Týniště nad Orlicí leží zhruba 20 km jihovýchodně od Hradce Králové, takže cestu na závod můžete spojit s prohlídkou nádherného centra východočeské metropole. Samotné Týniště leží v Podorlicku, rovinaté krajině, kdy město obklopují rybníky a hlavně lesy. Snad i proto – s nadsázkou – místní pojmenovali své běhy Týnišťskými pralesy, ale nebojte se, žádná divočina a hledání tras se nekoná. Naplňte auta všemi rodinnými příslušníky a vyrazte 8. července za půlmaratonem, desítkou či kratšími závody.

„Vzrušení, emoce, radost, láska, hrdost, příroda, maximální servis, přátelství, vyčerpání a společná pomoc druhým,“ vyjmenovává důvody, proč toto městečko nevynechat ze závodního kalendáře pořadatel a duchovní otec akce Michal Sekyra. Stál u zrodu před osmi lety, a i přes změny v pořádajícím týmu prožívá červen a první červencový týden hodně zaneprázdněn organizačními věc­mi.

„V den závodu vstávám ve čtyři a projíždím si naposledy trať. Nikde nikdo není, všude jen krásná příroda, měnící se krajina a občas i lehce divočina a prales. Zatloukám spadlé značky, pořádně, kdyby se zase někomu znelíbily,“ líčí Michal starosti, které má snad každý pořadatel s nefandy běžeckých závodů.

Běh Týnišťskými pralesy se i letos nese v duchu pomoci jiným. Konkrétně to tentokrát bude maličké a těžce osudem stíhané Leontýnce Horákové. Soupis jejích těžkých handicapů je sám o sobě těžkým čtením, takže je jasné, že každá koruna pomoci přijde její rodině vhod.

„Celkem se nám za sedm uskutečněných ročníků povedlo vybrat a darovat 128 tisíc korun,“ říká Michal, který závod organizuje se sestrou Luckou a kamarádem Jiřím, kteří dohromady tvoří spolek Běžíme.cz.

Rovinatý půlmaraton, desítka, šestka a rodinný běh na tři kilometry jsou vcelku rychlými závody, nečekají vás žádné kopce a prolákliny. Povrch se střídá – asfalt místy nahradí lesní terén. Na trati půlmaratonu budou tři občerstvovačky a v cíli na vás opět bude čekat domácí pečivo. Na rodinný běh můžete klidně vyrazit i s kočárky. Startovné je na dnešní dobu vskutku lidové – 249 korun nebo 300 Kč na místě. Jen upozorníme – je třeba počítat s brzkým vstáváním, pokud to máte do Týniště daleko, protože se startuje již v 10 hodin.

Na startu se očekává něco kolem dvou až tří stovek běžců, měřit se bude opět čipovou časomírou. „Všichni dostanou účastnickou medaili, pamětní list a samozřejmě občerstvení v cíli – vodu, pomeranče, banány, napečené buchty od mého otce a maminčiny dovezené Míša řezy. Samozřejmostí je tombola a po závodě rozřazené fotky všem účastníkům,“ zve k návštěvě Michal se svým týmem.

Komentáře (Celkem 0)

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední

Radek Narovec muž 21.06.2023 11:17:01

Prázdniny se blíží, a to pro běžeckou rodinu znamená jediné: jak si naplánovat dovolenou či víkendy, aby se dala spojit běžecká turistika s rodinnými zájmy. Počátkem července se nabízí charitativní Běh týnišťskými pralesy, menší rodinný závod na východu Čech, který láká na kombinaci pořadatelského srdíčka a příjemných chvil v zajímavém koutu země.
Odkaz na článek

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.