Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Nejdůležitější pravidla péče o oblečení a obuv na sport

Nejdůležitější pravidla péče o oblečení a obuv na sport

komerční prezentace | 19.07.2023 | přečteno: 1371×

Pravidelné praní tréninkového úboru a čištění sportovní obuvi vám umožní užívat si svěžest a funkčnost triček, legín, mikin a obuvi po dlouhou dobu. Sportovní oblečení a boty jsou části oblečení, o které je třeba zvláště pečovat. Fitness oblečení nejvyšší kvality je vyrobeno z inovativních materiálů, které vám při tréninku zajistí optimální pohodlí. Patří mezi ně pokročilé technologie zodpovědné za dýchání pokožky a efektivní odvod vlhkosti z jejího povrchu.

Jak prát sportovní oblečení?

Sportovní oblečení je široká kategorie oblečení z moderních materiálů (bavlna, polyester, elastan, spandex a polyamid), kterých účelem je podpora fyzicky aktivních osob tím, že jim poskytují optimální pohodlí při tréninku. Funkční tričko, sportovní šortky, kompresní legíny, funkční mikina … Každý prvek fitness oblečení vyžaduje zvláštní pozornost a náležitou péči.

Zde je několik nejlepších tipů pro péči, čištění a praní funkčního sportovního oblečení:

* Vždy zkontrolujte štítky – Před zahájením jakékoli péče o vaše sportovní oblečení si vždy přečtěte štítky s pokyny výrobce. Obsahují důležité informace týkající se zejména teploty praní, možnosti praní v automatické pračce, používaných pracích prostředků a další konkrétní doporučení pro daný typ oblečení.

* Vyhněte se horké vodě a sušičkám – sportovní oblečení perte nejlépe ve vlažné vodě, podle návodu výrobce. Pokud si nejste jisti, na jakou teplotu můžete dané dámské funkční tričko nebo funkční pánskou mikinu vyprat – nejbezpečnější je vyhnout se praní v horké vodě, které může vést ke snížení elasticity, deformacím a poškození látek. Ze stejného důvodu nesušte sportovní oblečení v sušičce.

* Používejte jemné prací prostředky – vybírejte jemné prací prostředky určené pro sportovní oblečení. Vyvarujte se agresivních pracích prostředků, bělidel nebo aviváže, které mohou poškodit vlastnosti funkčních materiálů souprav fitness oblečení.

* Fitness oblečení perte naruby – ochráníte tak vnější povrch oblečení před přímým třením o ostatní kusy oblečení a/nebo buben pračky. Zapněte všechny zipy a spojovací prvky, které by mohly poškodit tkaniny během praní.

Pravidelná péče o sportovní oblečení pomůže udržet vaše oblíbené části fitness souprav v dobrém stavu při zachování jejich funkčnosti, pohodlí a estetiky.

Zjistěte více o bezpečném praní sportovního oblečení! Přečtěte si příručku New Balance.

Jak prát funkční prádlo?

Funkční prádlo je důležitým prvkem dámského fitness oblečení. Sportovní podprsenka stabilizuje prsa a snižuje jejich aktivitu při sportu až o 50–60 %. Sportovní kalhotky dobře přilnou k tělu, aniž by vás tlačily nebo se zarývaly do těla. V závislosti na modelu – mohou dodatečně kompresně působit na žaludek a hýždě. Při investici do kvalitního sportovního prádla chcete mít jistotu, že jej budete dlouho používat. Jak prát funkční prádlo, aby neztratilo své vlastnosti?

Před vložením do misky s vodou nebo do pračky – zkontrolujte informace výrobce na štítku produktu. Najdete tam podrobné pokyny pro praní a sušení sportovního spodního prádla. Funkční podprsenky a kalhotky lze ve většině případů prát v automatické pračce, v programech určených pro jemné praní nebo praní fitness oblečení. Pro praní v pračce určitě používejte speciální sáčky, které minimalizují riziko poškození prádla v bubnu.

Chcete doplnit svůj sportovní šatník? Udělejte to v New Balance! Prohlédněte si aktuální nabídku dámského a pánského fitness oblečení.

Čištění sportovní obuvi – nejdůležitější pravidla

Nejdůležitějším úkolem sportovní obuvi je poskytnout vašim nohám optimální oporu a účinné odpružení. Pravidelnou péčí o svěžest a čistotu sportovní obuvi zajišťujete její delší životnost a sobě – ​​pohodlí a bezpečí při tréninku. Aby bylo čištění sportovní obuvi efektivní a neohrožovalo funkčnost obuvi – je potřeba zvolit metody a prostředky pro konkrétní typ obuvi. Vždy se řiďte pokyny výrobce pro čištění vašeho typu sportovní obuvi! Některé modely mohou mít specifické požadavky na údržbu.

Jak čistit boty ze syntetických materiálů?

Síťovaná / sportovní obuv typu mesh je moderní sportovní obuv, která se používá v mnoha sportech. Převážnou většinu běžeckých bot tvoří boty vyrobené z pokročilé syntetiky, poskytující pokožce nohou optimální podmínky z hlediska prodyšnosti a odvodu vlhkosti.

Seznamte se s jedinečnými běžeckými botami New Balance!

Čištění síťované / sportovní obuvi typu mesh:

1. Odstraňte nečistoty – jemně protřepejte a poklepejte botami, abyste odstranili uvolněné nečistoty a prach.

2. Ruční praní – připravte si vlažnou vodu a jemný mycí prostředek. K jemnému čištění obuvi použijte měkký kartáč, houbu nebo hadřík. Vyvarujte se příliš dlouhému namáčení bot ve vodě, aby nedošlo k poškození lepidla. Umyjte důkladně každou část boty, včetně podrážky.

3. Odstranění skvrn – pokud jsou na botách skvrny (např. od trávy), můžete použít specializovaný prostředek k odstranění odolných skvrn, přičemž nezapomeňte dodržovat pokyny výrobce pracího prostředku a pokyny výrobce obuvi. Nezapomeňte produkt nejprve otestovat na nenápadném místě boty, abyste se ujistili, že nezmění barvu nebo nepoškodí svršek.

4. Sušení – Po vyčištění/umytí nechte boty uschnout, nejlépe venku, mimo přímého zdroje tepla. Boty nesušte v sušičce ani nesušte na slunci, mohlo by dojít k jejich trvalé deformaci nebo poškození materiálu.

Jak čistit koženou sportovní obuv?

Kožené sportovní boty jsou nejčastěji určené pro trekking, trail running a zimní běh. Jejich čištění vyžaduje zvláštní opatrnost – kůže se obvykle poškodí snadněji než moderní syntetika.

1. Odstraňte nečistoty – uvolněné nečistoty, bláto, rozbředlý sníh a prach z kožené obuvi odstraňte měkkým kartáčem nebo vlhkým hadříkem.

2. Čištění – připravte si vlažnou vodu s přídavkem jemného mýdla nebo specializovaného přípravku na čištění pokožky. Pomocí měkkého kartáče nebo houbičky jemně očistěte boty, zaměřte se na skvrny nebo špinavá místa. Vyvarujte se namáčení bot ve vodě!

3. Sušení – Stejně jako u syntetických bot nechte kožené boty vyschnout na vzduchu, mimo přímé teplo a UV záření, aby přirozeně vyschly.

4. Kůži ošetřete – po vyschnutí obuvi naneste speciální prostředek na ošetření kůže, aby svršek zůstal měkký a pružný. Může to být vhodná pasta, vosk nebo olej, přizpůsobené typu a barvě pleti. Jemně přípravek rozetřete na kůži, nechte pár minut působit, poté odstraňte přebytek z povrchu boty a kůži vyleštěte.

Prát boty v pračce nebo ručně?

Většina výrobců obuvi doporučuje mokré čištění nebo ruční mytí. Pouze vybrané modely syntetické obuvi lze prát v automatické pračce pomocí krátkých programů pro jemné praní. Praní a čištění provádějte ve vlažné vodě (maximálně 30–40 °C), s přidáním malého množství jemného pracího prostředku.

Pokud se rozhodnete prát boty v pračce, vložte každou botu do samostatného sáčku na praní spodního prádla. Nejlepší je prát pouze boty nebo do bubnu přidat lehký ručník. Neperte boty v přítomnosti jiných těžkých předmětů, které by mohly obuv poškodit. Boty by se neměly odstřeďovat ani sušit v sušičce! Nechte je přirozeně vyschnout, daleko od radiátorů a jiných zdrojů tepla a UV záření.

Jak čistit bílou sportovní obuv?

Přizpůsobte metody a přípravky typu bílé obuvi a obuv čistěte podle pokynů pro syntetickou nebo koženou obuv. Pokud vám záleží na zachování svěžího vzhledu a dokonalé bělosti – můžete sáhnout po specializovaných bělicích přípravcích, ale pouze po těch, které jsou určeny k čištění bílé obuvi. Tyto typy prostředků jsou dostupné ve formě bělicích past, gelů nebo emulze.

Zjistěte více! New Balance připravilo kompletní příručku pro čištění, péči a údržbu sportovní obuvi.