Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Litevský rychlík Sorokin chce vylepšit svůj "nevylepšitelný" svěťák

Litevský rychlík Sorokin chce vylepšit svůj "nevylepšitelný" svěťák
foto: archiv Alexandera Sorokina

Radek Narovec | 15.09.2023 | přečteno: 2100×

Pamatujete si skokana o tyči Sergeje Bubku, jak objížděl stadiony, posouval světové rekordy o centimetr a inkasoval za to pěkné sumičky peněz? To poslední asi ve hře nebude, ale něco podobného – leč v běhu – se chystá již tento víkend. Litevský ultrasonic Alexander Sorokin se pokusí o vylepšení svého vlastního světového rekordu v běhu na 24 hodin. Za cíl si dal zdolání 322 km, tedy o dva kilometry a kousek. Tedy skoro osm maratonů v řadě za 3:08 jeden každý…

Na konci září oslaví tento bývalý kajakář své 42. narozeniny, ale zapomeňte na věk, vytrvalci zrají jako víno! Litevec si letos namísto snídaní servíroval ranní maratony po ulicích Vilniusu, anebo zamířil na dráhu a tam nakroužil klidně i maraton… Nevíme, zda má smlouvu s Nike, pokud ne, stěží by fajfka hledala lepšího propagátora svých vítězných ideálů než je nalezla u tohoto reka.

„Tak dnes to byly čtyři tréninky. Dva běhy, posilka a pak bazén,“ pochlubil se svým fanouškům na sociálních sítích pozoruhodný muž, ke kterému ne vždy patřily pozoruhodné sportovní výkony. Za vše hovoří jeho progres (či spíše degres) v hmotnosti. Zatímco v roce 2012 měl podle Wikipedie rovných sto kilo, pil a kouřil, v roce 2021 se podle stejného zdroje vyběhal do přijatelnější váhy 71 kilogramů a již nějaký čas hojně propaguje doplňky stravy.

„V jednom rozhovoru uvádí, že k jeho aktuální výkonnosti přispěla i epidemie, když v době lockdownu trénoval až 300 km týdně,“ přidává zajímavý postřeh Dan Orálek, ikona českého ultraběhu, ve svém loňském článku na Rungo.cz.

Když se podíváme do oblíbených DUV tabulek sledujících ultramaratonské výkony, Sania se v nich poprvé objevil v roce 2013, kdy zvládl stovku (kilometrů) v čase 8:37. Jenže už o rok později si rekord na této distanci vylepšil na 7:20 a v roce 2015 o další půlhodinu. Pak se věnoval spíše běhům na 6, 12 a 24 hodin, leč jeho výkony se rozhodně nehoršily, což dokládá i jeho jasné vítězství na Spartathlonu v roce 2017, kdy to natřel o parník o Radkovi Brunnerovi, kterého jsme nejen my pasovali na jednoho z hlavních favoritů závodu.

Ale zpátky k Sorokinovi – zmíněné DUV tabulky poslední roky hlásí tolik úctyhodných výsledků v jeho podání, že to je snad až k nevíře. Loni mu naměřili 2:54, ale pozor, nikoliv na maratonu, ale na padesátce. Stovkou prolétl za 6:05:41 a třeba za 24 hodin nakroužil ve Veroně bez 400 metrů 320 kilometrů. Pro srovnání – Jirka Horčička, náš loni nejlepší ultravytrvalec, zaostal o „nepatrných“ 53 kilometrů a přesto byl ve světových tabulkách na této distanci (disciplíně) celkově na krásném devátém místě.

Jenže Sorokina to neuspokojilo a pokračoval v tvrdé práci. Letos na jaře vylepšil své osobní (i světové) maximum na 100 km na 6:05:35.

Prostě aktuálně nemá konkurenci a mnohými je již nyní pasován za lepšího ultravytrvalce než býval legendární Řek Kouros. Tomu patří v tabulkách výkonů na 24 hodin třetí místo (dvakrát běžel lépe jen létající Litevec) s výkonem 303,5 km z roku 1997, kdy mu bylo pro srovnání 41 let. Od velkoústého Řeka již pochytil trochu samolibosti – na instragramovém účtu, kde jej mimochodem sleduje na dálkového běžce nevídaných 69 tisíc fandů – se to hemží tituly jako „the greatest male athlete of all time“ a podobně. Necháváme bez komentáře.

A proč se zastavujeme tolik u této 24hodinové ultraběžecké disciplíny? V sobotu se Litevec pokusí o posunutí svého vlastního světového rekordu. Na 322 km. Doma, ve Vilniusu. Pozval si k tomu i několik skvělých vytrvalců, aby na okruhu v parku nekroužil sám. I když… Jeho záznamy na Stravě letos nešetří lahůdkami jako maraton „alone“ na dráze v pekelném tempu s vkládanými zrychleními. Nebo natočil 300 km za jediný týden. Anebo zkusil napodobit Zátopka a naložil si 40 kilometrových sprintů v tempu 3:28 jeden každý… Zase sám.

Znáte snad většího podivína? „Tohle doma nezkoušejte!“ zní varování jednoho ze zahraničních běžeckých serverů, který o něm a jeho letošních tréninkových metodách napsal.

Sania startuje v sobotu ve 13 hodin našeho času, jeden okruh bude měřit 1874 m a sledovat jej bude moci živě:

Průběžné výsledky: https://www.lbma.lt/…zultatai.php?…

Živý přenos by měl být zde: https://www.delfi.lt/…tas-94506835?…

Komentáře (Celkem 0)

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední

Radek Narovec muž 15.09.2023 17:09:49

Pamatujete si skokana o tyči Sergeje Bubku, jak objížděl stadiony, posouval světové rekordy o centimetr a inkasoval za to pěkné sumičky peněz? To poslední asi ve hře nebude, ale něco podobného – leč v běhu – se chystá již tento víkend. Litevský ultrasonic Alexander Sorokin se pokusí o vylepšení svého vlastního světového rekordu v běhu na 24 hodin. Za cíl si dal zdolání 322 km, tedy o dva kilometry a kousek. Tedy skoro osm maratonů v řadě za 3:08 jeden každý…
Odkaz na článek

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.