Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Hervis 1/2Maraton Praha: Den před startem s Caroline Kwambai

Hervis 1/2Maraton Praha: Den před startem s Caroline Kwambai
foto: Martin Symon

Tereza Rozehnalová | 27.03.2009 | přečteno: 9013×

Letošní ročník Hervis 1/2Maratonu v Praze je přímo nabitý elitními běžci a běžkyněmi. Patří k nim i jednatřicetiletá keňská vytrval­kyně Caroline Kwambai, tradiční účastnice závodu a držitelka traťového rekordu. V loňském roce skončila druhá, při maratonu dosáhla na třetí místo. 24 hodin před startem poskytla rozhovor redakci behy.cz.

Na včerejší tiskové konferenci, kam dorazila hned po svém příjezdu, působila trochu unaveným dojmem, viditelně nebyla ve své kůži. Svoje v tom hrála únava z cesty a spousta přítomných fotografů. K dnešnímu rozhovoru přišla dobře naladěná, rozdávala kolem sebe úsměvy a dokonce se jen pro nás proběhla v ulicích Prahy.

Byl to pro vás velký teplotní rozdíl při příjezdu do Prahy?
Ano, ten rozdíl je znatelný. V Keni je momentálně kolem 25 stupňů, příjemné teplo. V Praze je hrozná zima a větrno.

Nakolik vnímáte teplotu na startu?
Zimu cítím, ale nepřipouštím si ji. Kdekoliv závodím, je většinou chladněji než v Keni, nejen v Praze mrzne (smích), já se ale musím soustředit na závod, na výkon. Nic jiného.

Uvědomujete si atmosféru okolí? Vnímáte v době závodu okolí, fandící lidi, ulice, domy, panorama města?
To je složité. Během závodu se snažím být maximálně soustředěná, nemám čas rozhlížet se kolem sebe. Dívám se pouze na jedno místo před sebe na zem a poslouchám fandění. Nevnímám nic od startu do cíle, soustředím se.

Takže se musíte jít projít, abyste věděla kudy zítra poběžíte?
(smích) Ano, to bych měla. Vím, že start je blízko hotelu (Caroline bydlí v Hiltonu blízko Obecního domu).

Kde jste si byla ráno zaběhat?
Včera po tiskové konferenci už jsem byla hodně unavená z cesty, šla jsem si lehnout a ráno potom byla brzo vzhůru. Vstávala jsem už v 6 a v půl osmé vyběhla na 40 minut. Běžela jsem přes řeku do parku nad ní (Letná).

Půjdete si ještě dnes zaběhat? Máte v plánu nějaké další cvičení?
Ne, dnes už budu jen odpočívat a připravovat se na zítřejší závod. V Praze vždy závodí dvě až tři velice kvalitní běžkyně, tentokrát třeba Rosa Kosgei s osobním rekordem 1:09:14. Viděla jsem seznam závodníků, musím se dobře připravit. Pouze pokud bude hezké počasí, půjdu se projít a nakoupit nějaké dárky.

Pokusíte se překonat vlastní traťový rekord 1:10:08 z roku 2006?
Samozřejmě se pokusím. Cítím se lépe než loni. Loňské nepokoje v Keni mi nedovolily plně trénovat a podat takový výkon, jaký bych si přála.

Kolik času máte na regeneraci po závodě?
Moc času ne. V neděli si dám 20 minut joggingu a cestuji zpět do Keni. V pondělí si zaběhám opět 20 minut, to už budu doma a musím zpět do práce. Těším se na procházku se svými dětmi. Od středy se potom zapojím do plného tréninku.

Celé znění rozhovoru s Caroline, v něm­ž mimo jiné sdělila proč začala běhat, si budete moci brzy přečíst na těchto stránkách.