Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Zimní běžecká příprava Ironmana (9.)

Michal Jalovecký | 26.12.2006 | přečteno: 8273×

Jak jsem minule naznačil, ironman (a potažmo i maratón) není jen o fyzické výkonnosti. Jedině ten, kdo dokáže v tempu přijímat energii, má šanci zvítězit. Zima je ideální dostatečně dlouhé období, kdy byste to svoje tělo měli začít učit.

Poslední týden před vánoci jsem měl hodně práce a trénink jsem tak trochu odsunul na vedlejší kolej. V pondělí to ještě šlo, ale čím více se blížil konec týdne, tím bylo času méně. Po nedělní desítce mě trochu pobolívala lýtka. Zařadil jsem dva dny klusání a nechal je odpočinout.

V pátek a v sobotu jsem se trochu šetřil na ranní štědrodenní dlouhý výklus s Čelákovickými běžci. První hodinu běhu se převážně klusalo a povídalo, zato v té druhé, kdy se desítka běžců rozdělila na dvě skupiny, došlo ke zrychlení.

Naše rychlejší skupina, ve které kromě mě a Petra Horáčka běželi Jana a Petr Klimešovi, chvílemi zrychlovala pod 4´/km. A zatímco Jana stále něco povídala, mě docházela řeč :-).

Celý týden proběhl následovně:

den
náplň tréninkové jednotky
objem
pondělí

plavání s etriatlon, hl.motiv 20×50K
vytrvalost na tepu 145/´

2,5 km

13 km 

úterý
klus na tepu 152/´

9 km

středa
volno


čtvrtek

volno


pátek
vytrvalost na tepu 155/´ 17 km
sobota

vytrvalost na tepu 152/´

10 km

neděle
vytrvalost na tepu 165/´
26 km

Jak jsem předeslal v úvodu, dnes bych rád zmínil, pro vytrvalostní sporty, velice důležité téma. Je jím doplňování energie během výkonu. Na první pohled by se mohlo zdát, že se nejedná o nic zásadního. Tomuto zdání podlehl nejeden začínající ironman, či maratónec.

Závod se pak ale pro ně často změnil v trápení. A přitom stačilo jediné, vzít si na každý trénink delší než jedna hodina jídlo a pití a naučit trávící ústrojí energii přijímat.

Jako první krok doporučuji pořídit si pás s lahvičkami. Při prvních běžeckých trénincích si stačí dát do lahviček vodu (doporučuji nějakou kvalitní balenou, chlorovaná z vodovodu by vám nemusela udělat dobře) a každých patnáct minut běhu se napijte. Pokud nebudete mít několik tréninků problém, tak si do lahviček dejte řidší iontový nápoj, nebo Coca Colu zbavenou bublinek a smíchanou 1:1 s vodou.

To už bude pro žaludek náročnější a zpočátku vám to pravděpodobně bude činit problémy. Pokud by se vám po napití zvedl žaludek, přejděte na chvíli do chůze a počkejte až se žaludek zklidní. 

Až se dostanete do fáze, že budete moci pít a přitom udržovat rovnoměrný běh, zkuste si vzít do kapsy energetický gel (těch je dnes velký výběr, je dobré si zjistit, jaký vám sedí, mě třeba Carbosnack káva). Gel není potřeba do sebe tlačit hned, spíše je lepší počkat až budete mít lehký pocit hladu, do té doby pouze pravidelně pijte.

Až bude pociťovat ztrátu energie (slábnoucí nohy), vtlačte si část gelu do úst a ihned pořádně zapijte vodou. Pozor, není vhodné míchat gel s ionťákem nebo colou, více druhů různých cukrů může způsobit potíže, proto zapíjejte jedině vodou.

Pokud se dostanete do fáze, že nemáte problém přijímat za trénink několik gelů máte vyhráno a můžete se směle přihlásit na ironmana. 

Jak by měl asi vypadat následující týden:

den
náplň tréninkové jednotky
objem
pondělí

volno


úterý
klus na tepu do 155/´

12 km

středa
plavání technika
kolo vytrvalost

2 km
50 km

čtvrtek

klus na tepu do 155/´
kolo vytrvalost

12 km
50 km

pátek

výklus do 150/´
plavání technika

12 km
2 km

sobota

volno


neděle
Silvestrovský běh Varnsdorf
12 km

Michal Jalovecký
30 let, absolvoval přes 100 triatlonů a deset Ironmanů
cíl na jaro: maraton pod tři hodiny (letos Stromovka: 3:00:41)