Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Vítězové z Prahy favority milionového Dubai Marathonu

Vítězové z Prahy favority milionového Dubai Marathonu
foto: Martin Symon

Petr Kostovič | 17.01.2011 | přečteno: 4596×

V posledních třech ročnících se při Dubai Marathonu vše točilo kolem krále maratonu, Haileho Gebrselassie. Letos však „Geb“ na startu pátečního maratonu, v němž se běží o celkem jeden milion dolarů, bude chybět. Utrpí tím úroveň závodu? Pořadatelé letos sázejí i na vítěze Volkswagen Maratonu Praha 2010, mladého keňského běžce Eliuda Kiptanuie. Ani v ženském poli nebude chybět vítězka z loňské Prahy, Helen Kirop.

Poslední ročníky Dubai Marathonu doprovázela prohlášení o překonání světového rekordu. Ta byla tahákem pro média. Pořadatelé závodu vsadili na Gebrselassieho, který měl vytoužený rekord v Dubaji zaběhnout. Sebevětší finanční injekcí, ani ideální tratí však nelze ovlivnit počasí, sportovní formu či zdravotní stav. Něco z toho bylo vždy proti.

V minulých letech byla taktika závodu uzpůsobena jednomu muži. Letos má šanci uspět kdokoli a kvalitě závodu by to mohlo prospět. Svým výkonem v Praze pořadatele zaujal i keňský běžec Eliud Kiptanui. Výkonem na pražské trati, která není považovaná za rychlou, si udělal ve vytrvaleckém světě obrovské jméno.

„Byl to ohromující výkon, především proto, že na trati pražského závodu je několik kilometrů dlažebních kostek, což nepřispívá rychlému tempu. Naopak, trať Dubai Marathonu je považována za jednu z nejrychlejších na světě a Kiptanui bude jako jeden z favoritů závodu mít šanci svůj osobní rekord z Prahy vylepšit a ještě více se tak zapsat do historie sportu,“ uvádí se v na oficiálních webových stránkách Dubai Marathonu.

„V Praze jsem očekával čas lepší než 2:12, což bylo moje předchozí maximum,“ řekl Kiptanui. „Myslel jsem, že bych mohl běžet na úrovni 2:08, 2:09, ale čas 2:05 je neuvěřitelný, jsem velmi šťastný. Bude-li kvalitní startovní pole, mohu běžet ještě rychleji.“

Adeptů na vítězství je však více, šanci dostávají i běžci, kteří dělávali Gebrselassiemu vodiče. K spolufavoritům závodu patří Etiopané Chala Dechase (loni druhý v čase 2:06:33) a Eshetu Wendimu (loni třetí – 2:06:46) a vítěz z Chicaga 2008, keňský běžec Evans Cheruiyot.

Ani v ženském poli nechybí loňská vítězka z Prahy, čerstvá držitelka traťového rekordu (2:25:29), keňská běžkyně Helen Kirop. Další důkaz o dobrém zvuku pražského závodu v zahraničí. Organizátoři se na svých stránkách netají tím, že právě pražský výkon Heleny Kirop je zaujal natolik, že dostala pozvánku k účasti v závodě. Největšími soupeřkami jí budou Askale Magarsa a Berhane Adere z Etiopie. Obě již v minulosti v Dubaji ochutnaly pocit z vítězství. Etiopskou dvojici doplní jejich krajanka Atseda Tesema, vítězka z Paříže 2009 a 2010.

Závod startuje v pátek 21. ledna v sedm hodin místního, ve čtyři hodiny ráno středoevropského času. Oba vítězové si odnesou shodně prémii 250 000 USD, celková suma na finanční prémie za umístění je jeden milion amerických dolarů. Trať závodu doznala oproti loňskému roku jen kosmetických změn, kvůli probíhajícím stavebním pracím se posunulo místo startu. Na trati je pouze 5 zatáček a jedna obrátka, její převýšení je pouhých 5,5 metru.


WEB ZÁVODU

PŘEVÝŠENÍ TRATI

Anketa

Jak si povede v Dubaji vítěz z Volkswagen Maratonu Praha 2010 Eliud Kiptanui?

 
6 hl.
Celkem hlasovalo 17 uživatelů.

Komentáře (Celkem 0)

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední

PetrK muž 19.01.2011 00:05:17

V posledních třech ročnících se při Dubai Marathonu vše točilo kolem krále maratonu, Haileho Gebrselassie. Letos však „Geb“ na startu pátečního maratonu bude chybět. Utrpí tím úroveň závodu? Pořadatelé letos sázejí i na vítěze Volkswagen Maratonu Praha 2010, mladého keňského běžce Eliuda Kiptanuie. Ani v ženském poli nebude chybět vítězka z loňské Prahy, Helen Kirop.
Odkaz na článek

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.