Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Ráječkovská desítka s překvapením

Ráječkovská desítka s překvapením
foto: Petra Krejčiříková (ilustrační foto z ročníku 2009)

Ivo Domanský | 19.02.2011 | přečteno: 4648×

Na značně kopcovitou okruhovou trať mezi Ráječkem, Horní Lhotou a Blanskem se v sobotu vydaly dvě stovky závodníků. Potvrdilo se, že ať je zima nebo teplo, mráz nebo sníh, Brněnský běžecký pohár táhne vždycky. Podle dosavadních výsledků byl největším favoritem 41letý Daniel Orálek (AC Moravská Slavia Brno). Cílovou páskou však proběhl jako první daleko méně známý běžec Lukáš Kučera z University Brno. Co se na trati dělo?

Oba brněnští závodníci se znají natolik, že si žádný nedovolil soupeře pustit z dohledu. Do kopců (a těch je v Ráječku tolik jako na žádném jiném běhu Brněnského běžeckého poháru) to mnohem lépe šlapalo Kučerovi a právě tato okolnost nakonec rozhodla o konečném pořadí.

Dan Orálek vysvětluje: „Pro mne jsou tyto sobotní desítky integrovanou součástí tréninku. Beru je jako přípravu na ultra závody na jaře a v létě. Ve čtvrtek jsem třeba šel na vytrvalost 41 kilometrů a dnes to prostě bylo znát. Tím se nechci nějak vymlouvat nebo dokonce snižovat Lukášův výkon. Vyhrál zaslouženě.“

Za druhé místo si Dan Orálek připsal 219 bodů do žebříčku behej.com a upevnil si v něm vedoucí postavení.

V kopcích se mimořádně dařilo silovým typům, jakými jsou například druhý čtyřicátník Aleš Palko (Universita Brno) nebo trojice běžců českotřebovského Iscarexu. Celkové třetí místo si vybojoval Michal Horáček, současná jednička týmu Honzy Šimůnka, Aleš Stránský vyhrál s náskokem kategorii padesátiletých před zkušeným Pavlem Kratochvílem z Rudíkova a také Martin Vacek, železničář a reprezentant Českých drah v atletice a běžeckém lyžování si nevedl zrovna špatně.

Mezi doběhem prvního a posledního borce uplynulo více než 40 minut a mezi nejstarším a nejmladším běžcem hlavního závodu ležela věková propast 55 let!

Zajímavý byl také běh na poloviční trati, která je doménou dorostu, juniorů a žen – přestože nyní schází v Poháru tak výrazný chlapecký juniorský talent, jakým byl před dvěma třemi lety Jiří Homoláč. Prvenství si tentokrát vybojoval orientační běžec KOB Moira Brno Ondřej Novotný v průměrném čase 16:50, který mu bohatě stačil na jasné vítězství.

Na startu ženských složek chyběla nejlepší brněnská juniorka Michaela Šaršonová, přihlášená na mistrovství republiky v hale, které probíhalo ve stejný den ve Stromovce. Její neúčasti využily zkušené běžkyně Kateřina Doubková (AC Moravský Krumlov) a Milada Barešová (BAMBAS Skalice nad Svit.). Tyto dvě ženy jako jediné zdolaly členitou ráječkovskou trať pod dvacet minut, třetí v celkové klasifikaci doběhla Slovenka Patricia Gánovská (Slovan Vysoké Tatry). Palmu nejlepší veteránky (v BBP je věkový limit pro tuto kategorii 40 let) si do Svitav odvezla Anna Krátká.

Přes panující poměrně studené a nevlídné počasí se do Ráječka se svými ratolestmi vypravila řada rodin z Brna, Blanska, ale i dalších míst. Pěkné souboje mezi sebou svedli nejen běžci v žákovských kategoriích, ale také chlapci a děvčata z přípravek (7–10 let) a dokonce z předpřípravky (předškolní děti). Bez dětských závodníků si už nelze žádný pohárový závod představit.

17. ročník běhu vzorně zorganizoval SC Ráječko ve spolupráci s místními hasiči a dalšími složkami. Logistické zajištění mají letos poprvé na starosti členové BK Hodonín, týmu s velkými zkušenostmi z Moravsko-slovenského běžeckého poháru. Zázemí ve sportovní hale zcela vyhovuje požadavkům kladeným na moderní závod o několika stovkách startujících, takže lze bez přehánění tuto reportáž uzavřít tvrzením, že i malá karoserie může skrývat nesériový motor, jinými slovy, že i v malých obcích jsou běhy, které stojí za návštěvu.


VÝSLEDKY ZÁVODU

WEB BRNĚNSKÉHO BĚŽECKÉHO POHÁRU

ŽEBŘÍČEK BEHEJ.COM

Anketa

Hodnoťte závod Ráječkovská desítka známkami jako ve škole

1
 
8 hl.
2
 
3 hl.
3
 
0 hl.
4
 
0 hl.
5
 
0 hl.
Celkem hlasovalo 11 uživatelů.

Komentáře (Celkem 0)

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední

idomansky 31.01.2013 12:21:45

Na značně kopcovitou okruhovou trať mezi Ráječkem, Horní Lhotou a Blanskem se v sobotu vydaly dvě stovky závodníků. Potvrdilo se, že ať je zima nebo teplo, mráz nebo sníh, Brněnský běžecký pohár táhne vždycky. Podle dosavadních výsledků byl největším favoritem 41letý Daniel Orálek (AC Moravská Slavia Brno). Cílovou páskou však proběhl jako první daleko méně známý běžec Lukáš Kučera z University Brno. Co se na trati dělo?
Odkaz na článek

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.