Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Běh Olympijského dne - počasí nad během nezvítězilo

Běh Olympijského dne - počasí nad během nezvítězilo
foto: ČOV

Miroslav Kratochvíl | 22.06.2011 | přečteno: 4766×

Pětadvacátý ročník pražského Běhu Olympijského dne se setkal s nebývalým zájmem startujících. Tradiční desetikilometrový závod si přišly zaběhnout více než tři stovky mužů a žen. Celkovým vítězem se stal Lukáš Olejníček z AC Moravská Slavia Brno. Vítězka závodu žen, Zuzana Weissová (39:27) prokázala výjimečnou sportovní všestrannost. Účastnice závodů v orientačním běhu a nejrůznějších outdoorových akcí, včetně nedávného Survivalu bez hranic, za sebou nechala všechny vytrvalecké specialistky. DOPLNĚNY VÝSLEDKY

Stává se už pomalu tradicí, že závodníci si musí poradit nejen s nástrahami dvouokruhové trati mezi Strahovem a Vypichem, ale také s nevyzpytatelným počasím. První liják přišel necelou hodinu před startem. Přestože důkladně zalil celou trať, osvěžení nepřinesl. Na závodníky čekal těžký vzduch o téměř stoprocentní vlhkosti a neobvykle vysoké teplotě.

Na rozmáčeném atletickém stadionu Přátelství se sešla pestrá sestava, ve které nechyběli jak tradiční účastníci běžeckých závodů, tak spousta nových tváří s minimem závodnických zkušeností. Potěšil neobvykle vysoký počet žen. Mezi startujícími se objevili i Richard Machálek s nevidomým Honzou Říhou, kteří ještě měli v nohách sobotní Olomoucký půlmaraton. „Ty dva závody v krátké době se dají zvládnout, plánovali jsme to tak,“ vysvětloval před startem trasér Richard.

Největší pozornost ovšem budil věčný experimentátor Jiří Václavík, kterého od startu neodradila ani podkolenní sádra a dvojice berlí. „Mám to vyzkoušené na kratších tratích. Do půldruhé hodiny bych se do cíle měl dostat,“ odmítal úvahy o zbytečném hazardu Jiří.

Nečekaný nával přihlášek na poslední chvíli způsobil mírné zpoždění, takže startér Tomáš Dvořák vypustil běžce na trať s desetiminutovým zpožděním. Počasí ukázalo vlídnější tvář a téměř všichni závodníci, kteří stihli doběhnout do cíle za méně než hodinu, dešti unikli.

Na čele se zpočátku utvořila pětičlenná skupinka, ve které nechyběl pozdější vítěz Olejníček, ale ani nestárnoucí Jiří Wallenfels, který na Běhu Olympijského dne v posledních letech tradičně bojuje o přední umístění. Běžci z čela postupně odpadali a na sedmém kilometru zůstala na čele dvojice Olejníček – Drahokoupil. Na třetím místě běžel osamocený Wallenfels, který v té chvíli měl jasný náskok na čtvrtého v pořadí. Do cíle se už na prvních místech nic nezměnilo. Lukáš Olejníček doběhl do cíle v čase 33:08 a Aleši Drahokoupilovi (Atletika Chrudim) utekl o 11 vteřin. Jiří Wallenfels udržel třetí pozici v čase 33:35.

Lenka Šibravová AC Pardubice / Kerteam), která k závodu nastupovala z plného tréninku a bez speciální přípravy, prohrála s vítězkou Zuzanou Weissovou (TJ Gumárny Zubří / Kerteam) o sedm vteřin.

Po necelé hodině příroda usoudila, že běžcům ponechala dostatek času. Zprvu drobný déšť se změnil v liják, doprovázený z povzdálí hromy a blesky. Pomalejším běžcům připravil skutečně tvrdé podmínky. Nepřízeň počasí se už ale pro Běh Olympijského dne na pražském Strahově pomalu stává tradicí.


BĚH OLYMPIJSKÉHO DNE V TERMÍNOVCE

VÝSLEDKY

Prosíme závodníky, kteří ve výsledkové listině nenalezli své jméno, aby kontaktovali pořadatele, nejlépe na mailpfrcek@quick.cz

Komentáře (Celkem 1)

Nalezené položky: 2 První Předchozí | 1 | Další Poslední

mirekk muž 22.06.2011 22:32:22

Pětadvacátý ročník pražského Běhu Olympijského dne se setkal s nebývalým zájmem startujících. Tradiční desetikilometrový závod si přišly zaběhnout více než tři stovky mužů a žen. Celkovým vítězem se stal Lukáš Olejníček z AC Moravská Slavia Brno. Nejrychlejší ženou byla čtyřiadvacetiletá Zuzana Weissová z klubu Žižkovských tygrů.
Odkaz na článek

avatar

Pavel Frček muž 23.06.2011 11:40:15

Přátelé, intenzívně pracuji na zpracování výsledků včerejšího BOD. Mohl jsem začít až ráno, protože nejprve bylo nutno, aby všechny doklady z cíle vyschly, jinak by se při manipulaci s nimi nenávratně poškodily. Trochu svízele mám s těmi, kteří dostali nouzová čísla, tj. 301 – 343. 13 z nich nám svou přihlášku vůbec neodevzdali, další zase své číslo neohlásili rozhodčím v cíli. Jistě, byl tam mumraj a do toho déšť, ale přece jen… Ve snaze udělat výsledky co nejkompletnější a nejvěrohodnější se proto na tyto běžce obracím s prosbou o sdělení všech osobních údajů (jméno, TJ, startovní číslo, pro kontrolu příp. i čas, pokud jste si ho měřili na liga100praha@quick.cz. Vzrůst celkového počtu o více než 40% nás na jednu stranu samozřejmě velice potěšil, ale ani největší optimista (Ivo Domanský) nečekal, že bude prolomena hranice 300 závodníků, pro něž jsme měli připravená čísla. Podotýkám, že větší než tento počet byl dosažen naposledy před 21 lety a průměr za posledních 15 let byl 206 účastníků. Proto se domníváme, že v tomto směru jsme váš zájem nepodcenili. Všem děkuji za trpělivost, doufám, že do večera to tu bude viset.

Nalezené položky: 2 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.