Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

V Hradišti pokračoval v krasojízdě Sawe, Kamínková vyhrála závod i Pohár

V Hradišti pokračoval v krasojízdě Sawe, Kamínková vyhrála závod i Pohár
foto: Zdeněk Smutný

Ivo Domanský | 10.10.2011 | přečteno: 3295×

Stalo se, co se dalo očekávat. Benedekova kočovná společnost se cestou z Plzeňského půlmaratonu zastavila v neděli v Uherském Hradišti, aby dodala 54. ročníku Slováckého silničního běhu mezinárodní punc. Poloviční ženskou trať vyhrála Petra Kamínková a učinila tak vítěznou tečku za svým už dvanáctým prvenstvím v Českém běžeckém poháru.

Na okruhové rovinaté trati městského běhu se utkali dva sobotní vítězové: Jiří Homoláč, ozdobený čerstvým vavřínem z Príglu, a Keňan Elisha Kiprotich Sawe, jehož bilance v posledních dvou týdnech je víc než udivující: za tuto dobu stačil vyhrát Běchovice, maraton v Budapešti a Plzeňský půlmaraton. I tentokrát tahal Keňan za delší konec a dokázal jako jediný zvládnout desetikilometrovou trať pod půl hodiny (29:43).

Panující chladno patrně odradilo hodně dětí, takže účast v žákovských kategoriích byla proti předchozím ročníkům asi poloviční. Chlapci a dívky, kteří na Masarykovo náměstí dorazili, však nelitovali. Atmosféra byla slavnostní a zkušení pořadatelé v čele s Květošem Tichavským (jinak též starostou města a předsedou atletů Zlínského kraje) připravili závod po všech stránkách vydařený.

Pamětníci, kterých se sešlo naopak hodně, vzpomínali na předchozí ročníky, kdy se v Hradišti (byť na jiných tratích) potkávaly generace moravských atletů. První závod pod dnešním názvem se uskutečnil v roce 1958 a vyhrál jej místní odchovanec Miroslav Jurek. V listině vítězů najdeme jména reprezentantů Jaroslava Bohatého, Bohdana Müllera, Václava Mládka, z těch mladších pak třeba Petra Klimeše, Radka Cingálka nebo Luboše Tesáčka.

V posledním desetiletí se na stupních vítězů stále častěji objevují Afričané: po Libyjci Alím Ezayedím zde zvítězili Keňané Koilegei a Kimutai, v loňském roce ovšem černé běžce nečekaně zaskočil Maďar László Tóth.

Od roku 1985 se k mužům přidaly ženy, jako první se do listiny vítězů zapsala dcera Miroslava Jurka Iva, která reprezentovala ČSSR a ČR a dnes pod jménem Tichavská patří mezi trenéry Slovácké Slavie. Mezi organizátory nemohla chybět ani včera. Po ní převzala žezlo Petra Kamínková – ta (zprvu jako Drajzajtlová) vyhrála Slovácký silniční běh mezi lety 1997–2011 celkem šestkrát, čtyřmi prvními místy se může pochlubit další vynikající běžkyně Jana Klimešová. Loni a předloni zde byla úspěšná mladá slovenská vytrvalkyně Katarína Berešová.

Z očekávaného souboje mezi Petrou Kamínkovou a Ivanou Sekyrovou bohužel sešlo, sokolovská závodnice dala přednost sobotnímu závodu v Praze – Hostivaři. Kamínková kontrolovala vedoucí pozici od prvních metrů, ambiciózní Slovenka Lubomíra Maníková ani vítězka sobotní Plzně Agnes Kissová (Maďarsko) ji nemohly vážněji ohrozit, když olomoucké závodnici v cíli naměřili 17:39.

Pro Petru znamenalo první místo potvrzení jejího úspěchu v Českém běžeckém poháru, i když před závodem vedla žebříček žen o bod Sekyrová. „Nijak zvlášť jsem se na dnešek nepřipravovala, spíš v posledních dnech odpočívala a ještě ve čtvrtek rehabilitovala v lázních Veľký Meder na Slovensku. Upřímně řečeno, potřebuji se teď dát trochu do kupy, už mi není dvacet a únava se začíná hlásit.“

Ve startovní listině mužů se objevila jména několika předních českých běžců. Kromě Jiřího Homoláče si chtěl pohárové postavení vylepšit Jakub Bajza, z Brna přijeli v dobré formě běhající bratři Martin a Lukáš Kučerové, z Mladé Boleslavi dorazil Pavel Kubričan a ze Stříbra junior Tomáš Jaša. Společně s muži startovali veteráni, kteří končili po pěti kilometrech. Nejrychleji tuto trať zvládl Miloš Smrčka, když si do seznamu úspěchů zapsal vítězství nad šéfem maďarských krajánků Zsoltem Benedekem.

Homoláč se běchovického vítěze nijak nezalekl, v prvním kole dokonce chvílemi udával tempo vedoucí dvojice, ovšem v průběhu dalších okruhů se ukázalo, že Sawe není závodníkem druhé kategorie. Keňan postupně zrychloval a cílovou pásku protrhl o plných 40 vteřin dříve než jeho největší soupeř. Po pátém kilometru z pětice pronásledovatelů odpadli Jaša s Kubričanem, nakonec nestačil bratrům Kučerovým ani Bajza. Maďarští běžci (na půlmaratonu v Plzni třetí Tamás Tóth a čtvrtý Tamás Oláh) hráli spíše podřadné role – Tóth vzdal ve chvíli, kdy jej předbíhal Smrčka a Oláh skončil mimo finančně hodnocenou špičku, když doběhl až na osmém místě. „Zkusil jsem na Saweho vystartovat, ale nešlo to. Až dnes jsem si uvědomil, jak je trať Vokolo Príglu náročná, Je to samé kousek nahoru – kousek dolů, mám po včerejšku hodně oklepané nohy,“ konstatoval realitu nejrychlejší domácí závodník Homoláč.

VÝSLEDKY ZÁVODU

Komentáře (Celkem 0)

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední

idomansky 10.10.2011 10:39:42

Stalo se, co se dalo očekávat. Benedekova kočovná společnost se cestou z Plzeňského půlmaratonu zastavila v neděli v Uherském Hradišti, aby dodala 54. ročníku Slováckého silničního běhu mezinárodní punc. Poloviční ženskou trať vyhrála Petra Kamínková a učinila tak vítěznou tečku za svým už dvanáctým prvenstvím v Českém běžeckém poháru.
Odkaz na článek

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.