Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Odpočinek, lék na naši únavu

Odpočinek, lék na naši únavu
foto: Martin Symon

Robert Žižka | 12.12.2011 | přečteno: 9841×

Únava patří k jednomu ze sedmi hlavních příznaků, které pacienti nejčastěji jmenují svým lékařům během vyšetření. Když se v roce 1988 konala studie o únavě zkoumající 1 100 pacientů, 83% z nich uvedlo, že jsou unaveni každý den. V dnešní populaci považuje v průměru každý čtvrtý člověk únavu za svůj hlavní problém.

Výsledky těchto studií ukazují na to, že v převážné většině případů je únava způsobena, ne, jak by se dalo očekávat, nějakou nemocí, ale špatným životním stylem.

Odpočinek je obdobím doplnění sil, jedná se o jediný způsob, jak se můžeme únavy skutečně zbavit. Organismus si při odpočinku doplňuje spotřebovanou energii, vylučuje odpadní látky a připravuje se na novou činnost.

Dnešní svět můžeme charakterizovat neustálým shonem. Kdo chce něco mít nebo něco znamenat, musí často své práci a kariéře obětovat prakticky veškerý volný čas. Skoro by se někdy až zdálo, že odpočívat je nežádoucí. Necítíte se snad poněkud provinile, když se uprostřed svého honění zastavíte a uděláte si čas na vycházku do přírody anebo na přečtení zajímavé knížky?

Vidíte, a přitom je odpočinek naprostou životní nezbytností. Již samo naše srdce nám dává výstižnou lekci o nutnosti odpočinku. Naše srdce za jediný den přečerpá 10 000 litrů krve, 100 000krát uhodí – a přesto pracuje pouhou jednu desetinu času. Zbývajících devět desetin času odpočívá a plní se. I člověk potřebuje čas k inspiraci, ohlednutí se za tím, co udělal, či ke změně jednotvárné činnosti. Proto se těšíme na konec dne, na víkend nebo dovolenou, kdy můžeme změnit tempo a „nabít baterie“. Rytmus střídání činnosti a odpočinku musí být ve stejném souladu, jako je tanečník s rytmem hudby. Jsou-li naše životní návyky s tímto rytmem v rozporu, pak se dostáváme se svým zdravím do křížku – a onemocníme.

Jak správně odpočívat? Asi tou nejčastější formou každodenního odpočinku, všem dobře známou, je spánek.

Studie ukazují na to, že lidé, kteří denně spí 7–8 hodin, mají nejnižší úmrtnost. Je-li spánek kratší než šest hodin nebo delší než deset hodin, dochází ke zvyšování úmrtnosti. Naučme se chodit spát a vstávat ve stejnou dobu, umožníme tak lepší tvorbu hormonu kortizonu, který nám během dne pomůže lépe zvládat stresové situace. Budeme-li respektovat naše vnitřní „biologické hodiny“, tělo se připraví na danou hodinu a ráno se probudíme osvěženi, a to ještě před zazvoněním budíku.

Má-li být spánek kvalitní, je třeba, aby před ním došlo k vyprázdnění žaludku. I žaludek totiž, jako kterýkoliv jiný orgán, potřebuje odpočinek; je-li při usínání plný, musí pokračovat v trávení, a to i přesto, že mozek navozuje stav klidu. To pak má za následek špatné sny, pocení, nespavost, ranní únavu a nevolnost. Chceme-li, aby náš spánek byl osvěžující, navykněme si jíst naposledy minimálně čtyři hodiny před spaním.

Jedinečným lékem proti únavě je rovněž čerstvý vzduch. Vzduch je nezbytný pro mozkové buňky; neobsahuje-li exhaláty velkoměstského ovzduší, přináší do místnosti negativní ionty, které desinfikují atmosféru a posilují naši imunitu. Sami ráno poznáte, jak jste osvěženi, pokud si přes noc necháte otevřené okno. Jestli vám je zima, vezměte si raději teplejší přikrývku, než abyste riskovali „vydýchaný“ vzduch v ložnici.

Nezapomeňme také, že spánek před půlnocí má dvojnásobnou kvalitu než spánek po půlnoci. Po setmění dochází k tvorbě zázračného hormonu proti únavě a stárnutí – melatoninu. Jeho tvorba je snížena umělým nočním osvětlením, alkoholem, nikotinem, kofeinem a jinými drogami, bohatým večerním jídlem či nedostatkem pohybu a nedostatečným vystavením slunečnímu světlu během dne.

Strava bohatá na obiloviny, luštěniny a ořechy, stejně jako aktivní pohyb za denního světla naopak zvyšují tvorbu melatoninu během spánku. Jelikož se melatonin netvoří do zásoby a s věkem se jeho hladina snižuje, nezapomeňme si tento hormon, který chrání proti rakovině, depresím i srdečním onemocněním, zabezpečit včasným ukládáním se ke spánku (nejlépe dvě až tři hodiny před půlnocí). Melatonin napomáhá i tvorbě růstového hormonu, který je nezbytný nejen pro růst dětí, ale i pro dobré zdraví dospělých – na odstranění únavy a zvládnutí stresu.

Je-li nespavost váš problém, nesnažte se jej řešit (chemickými) léky nebo alkoholem. Jejich účinek může být sice okamžitý, navozený spánek je však nepřirozený. Léky totiž obcházejí lehkou REM fázi, provázenou sny, a navozují přímo fázi hlubokého spánku. Tato fáze sama o sobě nás však nemůže dokonale osvěžit, byť bychom spali třeba i čtrnáct hodin. Asi dvanáctiminutová REM fáze, charakterizovaná očními pohyby a uvolněním svalů by měla proběhnout během osmihodinového spánku alespoň čtyřikrát či pětkrát. Užíváním prášků na spaní si můžeme vypěstovat vážnou poruchu zdravého spánku a silnou závislost, jejíž odstranění se někdy neobejde bez záchvatů (což je u barbiturátů běžný jev).

Co si tedy s nespavostí počnout? Především, nezabývejme se pouze příznaky, snažme se najít příčinu problémů se spánkem. Můžeme se poradit se zkušeným neurologem. Po stanovení správné diagnózy nezapomeňme, že Tvůrce našeho těla stvořil celou řadu přírodních léků, které nám mohou (bez nevítaných vedlejších účinků) pomoci.

Jedním z takových prostředků je vlažná nebo teplá koupel ve vaně. Po půlhodinové lázni dojde k vyrovnání krevního oběhu v celém těle a k odstranění případného místního překrvení (např. hlavy). Cítíme se příjemně unaveni, svalové křeče mizí a usínáme klidným spánkem. Použít můžeme i některou bylinku podporující dobrý spánek – především chmel nebo heřmánek (mezi takové byliny patří i meduňka, mateřídouška, kozlík či dobromysl).

Již moudrý Šalomoun ve svých příslovích napsal, že „sladký je spánek toho, kdo pracuje“. Nezapomeňte tedy na fyzickou aktivitu, a to nejlépe na čerstvém vzduchu a na slunci. Používání svalů totiž nejlépe odstraní duševní a nervovou, tzv. hypertonickou únavu. Snažte se vyloučit spánek během dne. Raději se jděte projít, tím případnou odpolední ospalost spolehlivě odstraníte. Je-li váš spánek lehký a jakýkoli hluk vás hned probudí, pořiďte si z lékárny ucpávky do uší. Ať už jste ranní ptáče nebo naopak noční sova, o svých (minimálně) sedm hodin spánku se neokrádejte, ovlivňujete tím nejen svoji výkonnost a soustředění, ale i ostatní tělesné funkce.

Máme-li si opravdově odpočinout, ať už o víkendu, na dovolené či během spánku, potřebujeme „vypnout“, vypustit z hlavy všechny starosti a obavy. S ustaranou či nazlobenou myslí můžeme jen stěží optimálně relaxovat. Je-li náš problém se spánkem tohoto původu, ať už stojí v pozadí pocity viny či nenávisti nebo prostě obavy a úzkost, nepomůže nám ani ta nejlepší vodoléčba. Jediné, co v takové chvíli může navodit celkové uvolnění a zaplavit mozek „veselými“ hormony, je víra.

zdroj: www.magazinzdravi.cz

Anketa

Přepadá vás často únava, pro niž těžko hledáte logické vysvětlení?

 
26 hl.
 
41 hl.
 
28 hl.
 
6 hl.
Celkem hlasovalo 108 uživatelů.

Komentáře (Celkem 11)

Nalezené položky: 12 První Předchozí | 1 | Další Poslední

žíža muž 12.12.2011 14:48:13

Únava patří k jednomu ze sedmi hlavních příznaků, které pacienti nejčastěji jmenují svým lékařům během vyšetření. Když se v roce 1988 konala studie o únavě zkoumající 1 100 pacientů, 83% z nich uvedlo, že jsou unaveni každý den. V dnešní populaci považuje v průměru každý čtvrtý člověk únavu za svůj hlavní problém.
Odkaz na článek

avatar

Praha 4

10 km: 0:43:26 (2009)
půlmaraton: 1:40:40 (2012)
maraton: 3:58:48 (2012)

Houellebecq muž 13.12.2011 13:15:40

Nevím, jestli doporučovat na únavu odpočinek je zrovna objevné:)

avatar

Celkem 3059 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:54:10 (2011)
půlmaraton: 1:55:58 (2011)

Hokki muž 13.12.2011 23:53:33

>> Houellebecq, 13. 12. 2011 13:15:40

Já jsem si článek naopak přečetl s velkým zájmem. Sice tam jsou většinou obecně známá fakta, ale jsou tam pěkně pohromadě – a za sebe mohu říci: vůbec mi neškodí si je znovu a znovu opakovat, abych se jimi, sakra už konečně(!), taky začal poctivě řídit.

avatar

Celkem 502 km
Minulý měsíc 0 km

tom_777 muž 14.12.2011 00:02:40

překvapivě o tom samým je trochu důkladněji napsáno na cyklistickým webu http://mtbs.cz/…ka/informace?…

a je dobrý si ten odpočinek připomínat

avatar

Celkem 502 km
Minulý měsíc 0 km

tom_777 muž 14.12.2011 00:04:25

je to ale vlastně PR článek výrobce matrací…

avatar

Brno

Celkem 19689 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:34:24 (2014)
půlmaraton: 1:17:52 (2016)

mulisak muž 14.12.2011 09:14:37

Je nějaký vědecký základ pro smělé tvrzení, že spánek před půlnocí má dvojnásobnou kvalitu než spánek po půlnoci? Co se vůbec myslí to kvalitou spánku? O jakou půlnoc se jedná, tu skutečnou při letním čase, posunutou při zimním čase nebo o osobní půlnoc každého z nás na základě jeho dlouhodobých nocovacích návyků.

Motto: KISS (Keep it simple, stupid) in both running and programming
avatar

Praha 6

Celkem 1848 km
Minulý měsíc 0 km

klarusjaa žena 14.12.2011 16:49:57

>> mulisak, 14. 12. 2011 09:14:37

Myslím, že sem nedávno četla, že to podložené ničím není. Jenom se tím zdurazňuje fakt, že by měl člověk chodit včas do postele. Jinak ty 2 hodiny po usnutí jsou nejhlubším/nej­kvalitnějším? spánkem a je uplně jedno jestli jsem usla v 9 nebo o půlnoci

avatar

Praha 9 - Prosek

Celkem 63588,86 km
Minulý měsíc 145,48 km
10 km: 0:35:57 (2001)
půlmaraton: 1:24:16 (2011)
maraton: 3:13:59 (2013)

hf muž 14.12.2011 17:13:39

Můj problém je, že se mi chce nejvíc spát okolo 18.h. a pak, když se nějak proberu, tak nemůžu zabrat. Takže usínám po půlnoci a de facto jsem s tím smířil i když mě to ranní vstávání někdy pořádně s… V tomhle závidím těm co mají prac.dobu dle sebe. O tom si fakt mohu jen zdát. Nechápu, kde bral Robo Štefko tolik času na spaní.

Motto: KEEP SMILING
avatar

Slaný

Celkem 3535 km
Minulý měsíc 0 km
půlmaraton: 1:30:08 (2010)
maraton: 3:37:21 (2010)

EdCable muž 14.12.2011 21:05:08

Ja jit spat az 4 hodiny po poslednim jidle, tak neusnu, zrovna 3–4 hodiny po jidle mam nejvetsi hlad a s tim se moc dobre spat neda. Takze trochu opatrne s temi generalizovanymi doporucenimi.

Motto: "Sometimes, I guess there just aren't enough rocks."
avatar

Mariánské Lázně

Celkem 9874 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:36:34 (2015)
půlmaraton: 1:17:55 (2014)
maraton: 2:58:26 (2014)

Preiby muž 16.01.2012 17:43:26

Chmel a koupel jsou mé dvě oblíbenné činnosti :-) Mě se článek líbil :-)

Motto: Když vás začne porážet mladší sestra, je na čase dopít pivo, zvednout se z gauče a začít se sebou něco dělat
avatar

Praha 12 - Modřany

Celkem 154892,3 km
Minulý měsíc 851 km
10 km: 0:40:21 (2006)
půlmaraton: 1:26:59 (2008)
maraton: 3:15:43 (2004)

Mirek Kostlivý muž 16.01.2012 21:30:02

Souhlasím, spánek je základ! Já potřebuji spát minimálně 8hodin. S dostatečným spánkem se dá odběhat i větší počet km, v opačném případě u mě únava stoupá. Např. na dnešek jsem z pracovních důvodů spal jenom asi 6,5 hodiny, a ačkoliv jsem dneska neběhal, tak jsem unavenější, než když si dám delší sobotní 3 hod. běh.

Motto: Běhat bez ohledu na věk a okolí !
avatar

Strakonice

Celkem 831 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:40:16 (2011)
půlmaraton: 1:52:09 (2011)

VV1967 muž 17.01.2012 14:07:48

>> Preiby, 16. 01. 2012 17:43:26

Jo, ale převařenej s ječmenem. ;-)

Motto: Každý orientační běžec chce být mistrem světa.
Nalezené položky: 12 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.