Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Jaké běžecké boty obout na trénink či závod v zimě

Jaké běžecké boty obout na trénink či závod v zimě
foto: Icebug

Josef Rendl | 15.12.2011 | přečteno: 29707×

Jaký vliv má různorodost povrchů a povětrnostní podmínky na výběr vhodné běžecké obuvi na běžecký trénink či závod v zimních měsících? Přinášíme pár odborných poznatků i praktických postřehů.

Nedávno jsem v partě kamarádů-triatlonistů sondoval, v jakých botách teď běhají. Většina měla připravenu jasnou odpověď, že přece nejlepší jsou klasické „krosovky“. Hlavně proto, že jejich hrubá podrážka zabraňuje uklouznutí na mokrém, což v případě běhání v terénu může být konkrétně bláto, kořeny nebo kameny. Kvalitní bota do terénu by měla na těchto nerovnostech držet směr a člověk by se na ní měl při odrazu a dopadu spolehnout.

Firma Salomon, která se věnuje několik desítek let vývojářským technologiím v oblasti běžeckých bot do terénu, ve svých propagačních materiálech píše: „Kvalitní bota by měla být dobře odpružená, prodyšná, stabilní, odolná a měla by mít dokonalý záběr.“ Podle výčtu těchto vlastností se nám může zdát, že vybrat botu, která splňuje všechny tyto požadavky, asi nebude úplně jednoduché. Salomon nabízí sám typ XT wings v ceně 2990 Kč.

Nechci však vzbudit dojem, že by měl mít člověk, který se věnuje běhání na rekreační úrovni, ve svém botníku deset párů běžeckých bot. Ale určitě je potřeba se zamyslet nad různorodostí počasí a terénu. Když třeba chceme běhat v terénu, kde se střídá ledový podklad se sněhem nebo odklizenou vozovkou ve městě či někde v horských terénech, nebude nám asi „obyčejná“ krosovka stačit a je zapotřebí popřemýšlet o dalších „vychytávkách“.

O jedné z nich dala vědět japonská firma Asics. Nedávno poslala na trh botu s názvem Gel Arctic 3WR s vodoodpudivým svrškem s goretexovou membránou a doplněné o deset 9 mm dlouhých zapuštěných hřebů v terénní podrážce (prodává se za 2790 Kč). Ty jsou tupé a vykukují z podrážky ani ne milimetr. To zaručuje, že se s těmito tretrami dá běžet nejen po sněhu a ledu, ale i na asfaltu (i když za slyšitelného klapání). Hřeby jsou výměnné a pokud bychom použili záslepky, stane se z tretry klasická kvalitní krosovka.

Tyto boty si velmi chválí jeden z našich nejlepších ironmanů Martin Matula. Co se týče goretexové membrány, je zapotřebí si uvědomit, že bota je sice chráněná proti vlhkosti, ale v teplejším počasí je její snížená prodyšnost velkým problémem. Dochází k zapařování nohy, což při delším tréninku může znamenat i puchýře nebo jiné nepříjemnosti.

S běháním v zimě a na sněhu se pojí také téma nesmeků (něco jako sněhové řetězy na auto), které můžete potkat na pultech běžeckých speciálek. Prodávají se v cenách od 500 Kč do 2000 Kč podle kvality. Podle diskuzí na různých fórech nepanuje na tuto věc jednotný názor. Jedni říkají, že když běhají jenom ve sněhu a koupí nesmeky z těch kvalitnějších, nemají žádný problém, bota drží a nemá to žádný negativní vliv na kvalitu tréninku. Oponenti však zdůrazňují fakt, že nesmeky se často z boty smekají a další nevýhodou je, že když se změní sněhový povrch, tak se musí nesmeky buďto sundavat nebo akceptovat nepříjemný pocit z „přídavného zařízení“ na botě.

Závodníci, kteří se vrhají do závodů i v těchto měsících, by si měli zjistit na jakém povrchu bude trať závodu vedena. Nedávno se konal oblíbený běžecký závod cyklistů Motorlet v pražském Prokopském údolí. Přední český běžec Mulugeta „Mireček“ Serbessa splakal nad výdělkem, když si nazul klasické silničky a na blátivém povrchu měl velké problémy s odrazem a mnoho jinak slabších běžců (v trailových botách) s ním tak mohlo držet krok.

Zimní závody a trénink na silnici můžeme absolvovat v „silničkách“, ale je potřeba snadnou profouknutelnost přední části řešit kvalitní ponožkou z teplejších a funkčních materiálů. Další možností můžou být i speciální elastické návleky, které se dají použít jak na cyklistické tretry, tak na běžeckou botu. Pozor na zledovatělé louže pokryté jemným popraškem. Při běhu za tmy či v závodní euforii může jedno drobné nečekané uklouznutí znamenat přetržené vazy nebo frakturu.

A jedna perlička na závěr. Švédský výrobce běžecké obuvi firma Icebug nabízí speciální obuv s technologií BUGrip, což jsou hroty, které reagují na vynaloženou energii běžce a charakter terénu. Konstrukce hrotů v kombinaci s pryžovou směsí podešve dodává hrotům dynamiku. Neúplná fixace hrotů jim umožňuje dobrou reakci na daný terén a přilnavost obuvi k povrchu. Takže hroty se buďto vysouvají, když je potřeba většího záběru, nebo zůstávají zataženy a umožňují tak hladší přechod z dopadu do odrazu. U nás se prodávají v řetěžci Sportisimo v cenách od 2000 Kč výše, na internetových bazarech lze sehnat levněji.

Komentáře (Celkem 2)

Nalezené položky: 3 První Předchozí | 1 | Další Poslední

jrendl 15.12.2011 12:19:02

Jaký vliv má různorodost povrchů a povětrnostní podmínky na výběr vhodné běžecké obuvi na běžecký trénink či závod v zimních měsících? Přinášíme pár odborných poznatků i praktických postřehů.
Odkaz na článek

avatar

Banská Bystrica

Celkem 983 km
Minulý měsíc 0 km

PeterFabok muž 16.12.2011 10:33:57

ehm…

Motto: the best runner leaves no trace
avatar

Peč

Celkem 530 km
Minulý měsíc 0 km

Valdin muž 18.12.2011 19:46:54

Dneska jsem vyběhl v nových Salomonech XA Pro 3D Ultra GTX. Na noze mi přišli těžší, než silničky, ale přes kaluže, blátem a po kamenech se držely na výbornou. Jen po ledu jim to klouzalo, což jsem trochu čekal. Spíš si počkám, až napadne na silnici více sněhu, to se pak poběží!

Nalezené položky: 3 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.