Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Zumba přibližuje taneční styly v jednoduché formě, říká lektorka Kuřátková

Zumba přibližuje taneční styly v jednoduché formě, říká lektorka Kuřátková
foto: archív Kateřiny Kuřátkové

Josef Rendl | 27.12.2011 | přečteno: 8026×

Katka Kuřátková je rodačkou z Pardubic a jednou z předních lektorek zumby v Čechách, ale také členkou organizačního týmu běžeckého závodu Nike Run Prague. Následující rozhovor je malou „ochutnávkou“, nahlédnutím pod pokličku příprav únorového čísla Behej, ve kterém vyjde obsáhlý článek o novém fenoménu „lifestylového“ sportování v Čechách zvaného zumba. A jeho významu pro běžce.

Kudy vedla tvoje cesta k objevení kouzla zumby?

Od osmi let jsem dělala závodně moderní gymnastiku. Dlouho se mi nijak zvlášť nevedlo, ale kolem dvanáctého roku jsem udělala velký výkonnostní skok a vyhrála přebor okresu i kraje a postoupila na mistrovství republiky. To bylo bohužel všechno, protože se mi pak při jednom tréninku stalo vážné zranění. Při pádu jsem dala pod sebe ruku a zlomila si ji v několika místech a hnula si páteří. A tím byl s gymnastikou­ konec.

Jak dlouhá byla rekonvalescence?

Celkem dlouhá, už ani nevím přesně. Když to bylo lepší, začala jsem se věnovat různým druhům tance, jako byl v té době velmi moderní hip-hop nebo disco-dance. Chodila jsem do tanečních a tam se mne snažili nalákat k párovému latinsko-americkému tanci. Vůbec se mi do toho nechtělo, ale slíbila jsem, že se přijdu podívat na jeden trénink. Tam na mě, když jsme dělali latinské tance, lektoři ušili trochu boudu. Vybrali nejlepší taneční páry a když jsem viděla, jak tancují, úplně jsem latině propadla. Začala jsem se na tento druh tance soustředit.

Studovala jsi v Praze ekonomickou fakultu na ČZU a měla možnost odjet na rok v rámci studia do Španělska. Muselo to být přínosné nejen ohledně studia ekonomiky, ale také v poznání „kolébky“ latinských tanců, ne?

Určitě to bylo přínosné v mnoha směrech. Bydlela jsem přes rok v Seville. Je to město flamenca, tanga a obrovské latino a salsa komunity. Dostat se k lidem, kteří mají rytmus a tanec v krvi, byla pro mne velmi inspirativní a nezapomenutelná zkušenost.

A pak už byl jen krůček k zumbě…

Zumba je v podstatě taneční fitness na latinsko-americkou hudbu, tedy průřez všech latino tanců, které jsem měla možnost se naučit. Skvělá je v tom, že tyto taneční styly přibližuje lidem v jednoduché formě zábavy spojené s pálením kalorií. Když jsem se vrátila ze Španělska, tak mi v jednom fitnesscentru nabídli, jestli bych si nechtěla udělat instruktorský kurz zumby. Do té doby jsem o ní neslyšela. Odjela jsem tehdy ještě na měsíc do Thajska, kde se mi to rozleželo v hlavě, a zjistila, že to je pro mne ideální spojení. Po ukončení závodního tancování mi pohyb a tanec dost chyběl. To zumba nahradila.

Měla jsi možnost podívat se díky zumbě také do jiných zemí světa?

Ano. Letos v létě jsem podnikla mou první cestu do Spojených států, mířenou přes New York na Floridu do Orlanda, na ZUMBA CONVENTION 2011, největší instruktorský zumba workshop na světě. Přes 6 tisíc instruktorů z celého světa se setkalo k 10. výročí zumby s hlavními představiteli zumby a s profíky v různých tanečních směrech. Brazilská samba, afro, reggaeton, Pacifik style a podobné. Byli jsme na speciálním koncertu Pitbulla a při hodině reggaetonu nám naživo k choreografii zazpíval Jean Wyclef osobně.

Komentáře (Celkem 0)

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední

jrendl 19.02.2014 00:16:42

Katka Kuřátková je rodačkou z Pardubic a jednou z předních lektorek zumby v Čechách, ale také členkou organizačního týmu běžeckého závodu Nike Run Prague. Následující rozhovor je malou „ochutnávkou“, nahlédnutím pod pokličku příprav únorového čísla Behej, ve kterém vyjde obsáhlý článek o novém fenoménu „lifestylového“ sportování v Čechách zvaného zumba. A jeho významu pro běžce.
Odkaz na článek

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.