Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Juniorský maraton oběhne Česko a vydá se až do Bruselu

Juniorský maraton oběhne Česko a vydá se až do Bruselu
foto: Petr Kostovič

Tomáš Nohejl | 11.04.2012 | přečteno: 6360×

Juniorský maraton – Běžíme pro Evropu, unikátní běžecká soutěž, odstartovala 16. ročník tento týden v Karlových Varech a Ústí nad Labem, jak jsme již napsali. Do konce dubna proběhne celou republikou. Vítězové ale dorazí až do Bruselu. Můžete mezi nimi být ještě i vy.

Zatím více než 1800 středoškol­ských studentů soutěží v krajských semifinále o místo ve finále. Tam půjde nejen o celkový triumf, ale se štěstím i o vylosovaný zájezd do Bruselu.

„Běh je lék na tělo i na duši. Pro každého bez ohledu na věk. A protože hodně dětí přestává sportovat právě v tomto „středoškolském“ věku, rozhodli jsme podpořit jejich aktivity právě tímto způsobem,“ říká Miroslav Jiřík, marketinkový manažer pořádající společnosti Prague International Marathon. Loni v Juniorském maratonu členové 133 týmů uběhli 5611 km. Letos se jich přihlásilo zatím 90.

Závod osmi týmů zahájil v Karlových Varech primátor města Petr Kulhánek, který se účastnil například i sobotního Hervis 1/2Maratonu Praha. „Sám běhám, proto vím, jak prospěšná je to aktivita a budu ji vždycky podporovat,“ řekl studentům. Jako patron je před Lázeňským hotelem podpořil také trojnásobný olympijský medailista v běhu na lyžích Lukáš Bauer. „Běhání je pro mě nejlepší příprava na lyže, mám ho rád. Jenom jsem už věkem trošku překročil možnost startu v tomhle maratonském závodě,“ řekl s úsměvem.

Všichni sledovali vítězství týmu z gymnázia v Ostrově, který dosáhl výborného času 2:33:27 těsně před gymnáziem z Chebu za 2:34:18. O den později se radovali studenti gymnázia z Teplic v čase 2:35,01, oporami byli Filip Žižka a Jan Štochl, mladí reprezentanti v běhu na lyžích. Díky vyššímu počtu startujících postoupilo i druhé gymnázium z Lovosic.

Už šestý rok se účastní tělocvikář Jaroslav Tomeš z gymnázia Jana Nerudy v Praze na Malé Straně. „Napoprvé jsme měli problém dát dohromady jeden tým. Teď máme čtyři a ještě postavíme kapelu, která bude hrát podél maratonské trati. Někteří starší studenti už se dokonce vydali sami na půlmaratonskou trať a chystají se i na celý maraton. Vyrážíme na půlmaratony do Budějovic i do Ústí. A všude mají žáci obrovskou motivaci porazit svého učitele,“ vypráví s úsměvem.

„Běhání je snadno dostupná, levná medicína a prevence proti obezitě i kardiovaskulárním nemocem. A také posiluje sebedůvěru a osobní disciplínu. Což jsou důležité předpoklady pro dlouhodobý úspěšný život,“ říká profesor Jan Pirk, světoznámý lékař a sám zapálený běžec, lyžař a triatlonista.

Semifinále za podpory Evropské komise a její iniciativy Mládež v pohybu, ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy, krajů, měst i obchodních partnerů, skončí 26. dubna v Praze. Nejlepší týmy pak poběží v rámci startovního pole Volkswagen Maratonu Praha 13. května, mají hrazenou dopravu i ubytování. A z nich se ještě navíc vylosuje výherce zájezdu do Bruselu.

Sportovní výlet proběhne 25. – 27. června. „Naše průvodkyně provede kromě návštěvy evropských institucí žáky i po kulturních památkách Bruselu. Podporujeme soutěživost, ale i společně sdílený běžecký zážitek,“ uvedl Viktor Vagner ze zastoupení Evropské komise pro ČR.

Jaká musíte splnit pravidla, pokud se chcete ještě přihlásit? „Tým musí obsahovat deset středoškoláků, z toho aspoň tři dívky. Každá škola může postavit víc týmů,“ vysvětluje Tomáš Vrzák z pořádající společnosti Prague International Marathon. Devět členů běží po 4 km, desátý 6, 195 km – což v součtu vytvoří maratonskou štafetu. Podle pravidel atletiky totiž tuto vzdálenost nesmí běžet závodník mladší 18 let.

Ideu soutěže vymyslel olympijský vítěz v maratonu Gelindo Bordin během své pražské návštěvy roku 1997. Od té doby rozběhal přes deset tisíc studentů. Dokáže to i u vás?

Více info na www.pim.cz/jmc

Komentáře (Celkem 0)

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední

tono muž 09.04.2012 21:04:26

Juniorský maraton – Běžíme pro Evropu, unikátní běžecká soutěž, odstartovala 16. ročník tento týden v Karlových Varech a Ústí nad Labem, jak jsme již napsali. Do konce dubna proběhne celou republikou. Vítězové ale dorazí až do Bruselu. Můžete mezi nimi být ještě i vy.
Odkaz na článek

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.