půlmaraton a plastika kolene
Lukovany
Hanča
17.02.2011 23:07:12
nazdárek sporťáci, chtěla jsem se zeptat, zda je vhodné běžet půlmaraton 8 měsíců od plastiky kolene. Nikdy jsem takovou štreku neběhala, ale jezdím docela intenzivně na kole a chodím běhat 3× týdně (cca 10km). Předem děkuju za odpověď a přeju hodně pohodovejch sportovních dnů. Ahojda
xPablos
17.02.2011 23:30:08
>> Hanča, 17. 02. 2011 23:07:12
To mas mozna nejlepsi si zkusit delsi trat v treninku. Zkusil bych tak aspon 16–18 km a uvidis, co to udela. Samozrejme pri nejake podezrele bolesti to odpiskat.
Lukovany
Hanča
02.03.2011 20:13:55
Tak pomalu zkouším zvyšovat tréninkové dávky a koleno drží. Jsem na 14km cca za 1:10 … vím, že to není nic světoborného, ale na začátečníka (začala jsem běhat někdy od února) si myslím, že dobrý. Uvidíme, jak to půjde dál.
Černé Voděrady
MartiNo
02.03.2011 20:51:46
>> Hanča, 02. 03. 2011 20:13:55
Jááák jako nic světoborného?!? To je dost dobrý, se mi zdá –
běžíš pětkou 14 km jestli dobře počítám, no páni
Lukovany
Hanča
16.04.2011 16:29:32
17.2 jsem se odhodlala a dneska Pardubický vinařský půlmaraton zaběhla. Ráno nervozita, obavy co na to řekne koleno a jak vlastně svůj první půlmaraton v životě běžet. Odstartováním se vše negativní vytratilo a já vyběhla v davu vstříct osudu. Keňani mě s úsměvem minuli ve druhém kole (oni už ovšem finošovali)a já teprve byla lehce za půlkou. Po doběhnutí do cíle a kouknutí na mé hodinky udiv a osobní spokojenost – 1:50:58 :) Koleno 8 měsíců po plastice vazů drží a já můžu ten skvělej osobní pocit všem doporučit :)
ruzenaRzem
22.10.2013 19:45:39
Dobrý den Hančo…můžu se zeptat, kdy přesně jste začala běhat a jak koleno reagovalo po prvních vyběhnutích ? Já jsem po operaci přesně 6 měsíců a začínám s běháním…koleno mě nebolí ale otéká, ještě zatím nikdy od operace nebylo úplně bez otoku. zhoršila se mi po běhání zase vůle do úplného natažení a pokrčení. Je to normální ? mám přestat a nebo stačí zvolnit v běhání ? Děkuji za odpoved.
Lukovany
Hanča
23.10.2013 20:59:29
>> ruzenaRzem, 22. 10. 2013 19:45:39
Ahojda, už je to naštěstí nějaký ten měsíc, co jsem operaci podstoupila. Takže přesně už reakci kolena nevím. Ale ono se to těžko porovnává, každý organismus reaguje jinak. Já jsem vyběhla cca 6 měsíců od operace a začínala jsem zhruba 3km převážně po trávě. Kilometráž jsem pomalu navyšovala a jelikož jsem po 2 měsícíh běhání uběhla bez zdravotních problémů půlmaraton, tak koleno zdřejmě sekalo dobrotu. Nevím kolik km běháš, ale pokud koleno zlobí, chtělo by to zvolnit, mít dobrou obuv (více tlumení), běhat na měkčím povrchu a důležíté je posilovat stehení svalstvo (já už začala cca od 3 měsíců po operaci jezdit pomalu na rotopedu a pak i kole). Přeju ti hodně bezbolestných kilometrů :)
Ender
16.12.2013 17:28:10
Ahoj, já jsem taky po plastice předního křížového vazu.Už tedy několik let. Mám za sebou spoustu půlmaratonů, maraton a jedno ultra 61km a na další se chystám. Koleno v pohodě. Běhat jsem ale začal „až“ po osmi měsících. Do té doby kolo a postupně jsem navyšoval. Pokud koleno natéká, ještě bych počkal. Potkal jsem člověka, co moc moc chtěl, koleno si pak občas musel nechat vypumpovat až tam dostal zánět. Já navíc skoro dva roky doháněl svalovou hmotu. V tom ale běh hodně pomáhal. Ono je to individuální. Jinak mě dělali operaci tak, že brali štěp ze šlachy pod čéškou. Když se bere ze šlachy svalu, tak je regenerace prý trochu rychlejší. Já byl v plné kondici po roce a půl. TO už jsem se nebál ani lyží..
Verča74
24.12.2013 20:53:22
Ahoj, úplná rehabilitace vazu trvá kolem jednoho roku, ale postupně zatěžovat jde i dřív, ba naopak je to lepší. Ale je třeba začínat pomalu. Když se to uspěchá, komplikuje úzdravu právě ten otok. Myslím, že důležité pro zdraví je spolupracovat s fyzioterapeutem, který o běhání něco ví, a konzultovat s ním tréninkové dávky, to, jak na to koleno reaguje a dát speciální cvičení na úpravu svalových dysbalancí a koordinace mezi jednotlivými svaly. Každý člověk je jiný, jak bylo napsáno výš, proto se nedá napsat nic obecného, ale ta fyzioterapie je podle mého názoru, rozumná varianta…
Gasovka
01.06.2014 18:36:00
Ahoj všichni, potřebuju poradit. Jsem cca půl roku po plstice vazu + menisky (říjen). Běhat jsem začala již po 3 měsícíh, v dubnu jsem dala půlmaraton a v květnu maraton. Bez problémů, koleno v pohodě. Ale – stále ho nemůžu natáhnout a když ho natáhnu neplánovaně při došlapu, pěkně to bolí. Při běhání po rovině mi to nikak nevadí, problém je při chůzi/běhu v terénu z kopce, a při činnostech, kde nataženou nohu potřebuju. Myslíte, že jí mám natvrdo natahovat přes bolest? Připadá mi, že se to časem nelepší:-(
Hodnocení příspěvků
Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.
Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.