Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Dva běžci, dvě cesty k jednomu maratonu

Dva běžci, dvě cesty k jednomu maratonu
foto: archív behej.com

Petr Kostovič | 24.01.2012 | přečteno: 11620×

Marek Janů a Jan Hlavička jsou kondiční běžci. Trénují podle dvou různých tréninkových plánů na maraton. Startujeme seriál článků, během něhož je budeme po dobu tří měsíců sledovat na cestě za společným cílem, jímž je květnový Volkswagen Maraton Praha 2012. Komu se povede lépe? Uspějí oba?

Marek se bude připravovat podle univerzálního tréninkového plánu bratří Hansonů. V těchto dnech by měl být na úrovni třetího tréninkového týdne.

Tréninky Honzy Hlavičky bude šít na míru jihlavský maratonec a trenér předního českého vytrvalce Roberta Krupičky Pavel Novák provozující svou maratonskou školu. Oba se dohodli na tom, že první tréninkový plán připraví Pavel Novák po absolvování laktátového testu. Ten proběhne v těchto dnech.

Marek se vydává na trénink „volnějším tempem“, bez sofistikovaných testů. I on bude mít svého konzultanta, znalce českého běhu, zkušeného bývalého vytrvalce a trenéra Iva Domanského.

V dvoutýdenních intervalech budeme přinášet pocity obou běžců z tréninku, komentáře tréninkových konzultantů a tréninkové plány na další období. Dnes představujeme podrobněji oba aktéry a jejich ambice pro letošní VW Maraton Praha.

Marek Janů, věk 35 let, bydliště – Ostřetín u Vysokého Mýta, učitel biologie a zeměpisu na gymnáziu v Holicích.

Bydlím v Ostřetíně. Jeho okolí se na satelitním snímku zobrazí jako velký tmavý flek na východě Čech. To jsou lesy mezi Hradcem Králové a Chocní a v nich desítky kilometrů běžeckých tras. Od domu to mám k lesu pět minut volným tempem.

Běhám od roku 2005. V lednu toho roku jsem se pustil do přípravy na svůj první maraton. Předtím jsem běhal málo, nepravidelně a bez nějakého konkrétního cíle. Závodů na 10 km jsem běžel jen několik, dosud nejrychleji ve Skuhrově nad Bělou v roce 2007 za 40:01. Půlmaratony běhám posledních několik let jen v Pardubicích, nejrychleji v roce 2008 za 1:27:06. Z 21 absolvovaných maratonů jsem běžel čtyřikrát pod 3:30, nejrychleji v roce 2008 za 3:19:19. Docela si vážím i časů mezi 3:30 a 3:40 na maratonech v Kroměříži, Rychnově a Litomyšli na kopcovitých tratích. Rád vzpomínám i na dva maratony během dvou dnů v součtu asi za 7:30.

Moje aktuální výkonnost je neznámá, posledním závodem byl loňský PIM maraton. Od té doby dostavuji dům, stěhuji se, kolauduji a provádím podobné srandy. S tím souvisí i trénink. Nic moc, jen tu a tam a dost chaoticky. Vlastně jsem celý minulý rok nijak systematicky netrénoval, jen jsem si občas byl zaběhat, když jsem si našel čas. Trénink bratří Hansonů mě zaujal z toho důvodu, že neobsahuje příliš dlouhých běhů a na první pohled je časově méně náročný. Podmínky k tréninku mám myslím dobré, až na nedostatek volného času.

A s jakým osobním cílem a motivací jdu do přípravy na VW Maraton Praha? Hlavně bych chtěl absolvovat co největší část tréninkového plánu. Pokud se ho podaří splnit alespoň na 80%, věřím, že bych se mohl dostat znovu po letech pod 3:30:00. V lepším případě bych se rád přiblížil osobnímu rekordu. Jestli se to podaří, myslím, že by to mohl být první krok k pokusu stlačit čas pod 3:15:00. To si umím představit, protože PIM maraton v roce 2008 jsem tak rozběhl a ty čtyři minuty myslím odfoukl protivítr cestou do Libně. Když to bude v přípravě drhnout, byl bych spokojený, kdybych si maraton v klidu užil bez nějakých velkých krizí a výpadků.

Jan Hlavička, věk 35 let, bydliště Praha Vršovice, kardiochirurg ve Fakultní nemocnici Královské Vinohrady. 

Bydlím ve Vršovicích, ale původem jsem z Dejvic (takže fandím Spartě, ne Bohemce! :-) K běhání jsem se dostal na jaře 2009, kdy mne kolega z práce přemluvil k účasti na PIM půlmaratonu. Poprvé jsem doběhl na pokraji kolapsu v čase 1:44:45. Ale atmosféra závodů i dobrý pocit z běhání mě nadchly, a tak jsem zůstal u delších tratí a občas si zkusil i méně honosné závody v Kladně, Plzni a Rakovníku.

Nejlepší časy v běhu na 10 km mám kolem hranice 39 minut. Nejlépe asi 38:56. Od loňského léta zkouším krátké triatlony. Loni jsem běžel svůj první maraton. Byl to Volkswagen Maraton Praha a zvládl jsem jej v čase 3:36:45. Půlmaraton se ale stal mou nejmilejší disciplínou, a tak když jsem o rok později běžel v Haagu v Holandsku, už jsem byl o 10 minut lepší než při premiéře. Poslední výsledek na této trati byl loni v Ústí nad Labem. Čas 1:25:54 a celkové přibližně 35. místo mne utvrdilo v tom, že musím pokračovat.

Trénuji nepravidelně, momentálně pětkrát až šestkrát týdně. Až dodnes jsem letos zkoušel zmíněnou metodu bratrů Hansonů, ale je čas na změnu. Tradiční tréninkový plán bude spíše odpovídat mé konzervativní povaze. Rád bych letošní květnový maraton zvládl v čase pod 3:15:00. Je to výzva, mám chuť zkusit opravdový profesionální trénink. Nejsem zatím omezen ani zdravotně, ani profesně, takže kdy, když ne teď?

Takové jsou výchozí pozice obou sledovaných běžců. Podaří se Markovi a Honzovi dosáhnout letošního maratonského cíle? Je pro dosažení času na úrovni 3:15:00 – 3:30:00 nutný trénink šitý na míru, nebo stačí zkušenému běžci univerzální tréninkový plán na celé období maratonské přípravy?

Chce-li Marek zaběhnout maraton v čase pod 3:30:00, musí jej zvládnout v tempu pět minut na kilometr a rychleji. Přitom dostavuje dům, na trénink nemá tolik času. Bude však moci trénink korigovat na základě svých zkušeností a komentářů Iva Domanského.

Honza běhu propadl, ohromně se zlepšil v půlmaratonu, na trénink má dostatek času a odhodlání. Navíc mu jej bude šít na míru donedávna výborný maratonec Pavel Novák. Ke zlepšení o více než dvacet minut a dosažení času 3:15:00 potřebuje maratonské tempo 4:37/km. To je oproti 5:08/km při loňské premiéře pěkný kvapík.

Za dva týdny přineseme pocity obou běžců z úvodního tréninkového období a komentáře obou konzultantů.

Anketa

Který z běžců má podle vás větší šanci pro dosažení svého maratonského cíle?

 
31 hl.
 
41 hl.
Celkem hlasovalo 230 uživatelů.

Komentáře (Celkem 30)

Nalezené položky: 31 První Předchozí | 1 | 2 | Další Poslední
avatar

Lysá nad Labem

Celkem 2843 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:38:26 (2011)
půlmaraton: 1:35:39 (2012)
maraton: 3:35:39 (2012)

Mikis4318 muž 22.03.2012 09:58:20

„Požadovaných maximálních 148 do 5. km, 152 do 10. km a 155 do 15. km a pak kolik můžu, se od začátku ukázalo jako neřešitelný problém.“

Osobně bych takový požadavek splnil tempem asi 6:10/km.

Začíná to být zajímavé čtení, držím palce.

Motto: Hra na vlčí dech, gazelí nohy a Švejkova játra.
Nalezené položky: 31 První Předchozí | 1 | 2 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.