Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Takový byl strhující mexický souboj Dana Orálka s Tarahumary

Takový byl strhující mexický souboj Dana Orálka s Tarahumary
foto: archív Daniela Orálka

behej.com | 07.03.2012 | přečteno: 23894×

Všem běžcům ze skupiny prvních českých účastníků Copper Canyon Ultra Marathonu se podařilo úspěšně dokončit obtížnou osmdesátikilo­metrovou trať (50 mil) v mexickém kaňonu Urique. Daniel Orálek se nezalekl přesily tarahumarských běžců a svedl úžasný souboj s loňským vítězem, indiánem Miguelem Larou. Alena Žákovská doběhla do cíle jako pátá z žen. Čtěte exkluzívní reportáž našeho spolupracovníka Milana Daňka z Mexika.

Celý průběh měl jedinečnou atmosféru, která započala již navečer před vlastním startem závodu. Na slavnostní předávání čísel zahraničním účastníkům ze čtrnácti zemí navázala fiesta v duchu místních tradic. Obřadnost uniformovaných bubeníků, trubačů, mažoretek a zdlouhavé projevy místních politiků se prolínaly s mexickou hudbou a tancem.

Pozornost místních poutal zejména Mexičan German Silva, kterému se v minulosti podařilo dvakrát vyhrát newyorský maraton. Očekával se hlavně jeho souboj s legendárními tarahumarskými běžci, kteří přišli do Urique ze všech koutů rozlehlé krajiny Měděných kaňonů. Jenže druhý den bylo vše jinak, a to zásluhou našeho Dana.

Takto to viděl a prožil: „Po startu se vyhrnulo obrovské množství indiánů, v oblacích prachu se rychle vytvořila menší skupina na čele. Postupně z ní odpadávali jednotliví Tarahumarové, kteří přecenili svoje síly. Těsně před první otočkou jsem se dostal na druhé místo a ve chvíli, kdy jsem předbíhal vedoucího indiána, tak ten si to asi 200 m zkrátil. Na otočce, jako i na těch dalších, jsme dostali občerstvení a pásku na ruku."

Vzápětí pokračuje: „Další otočka byla ve vesnici Naranjo ve výšce asi 1 150 m, kam vedl těžký trail. V kopci už jsem byl chvilku na čele, ale předběhl mě pozdější vítěz Miguel Lara. Po seběhu dolů jsem ho předběhl těsně před Urique a tuto pozici jsem držel dalších 30 km. V horkém dni bylo všude dostatek občerstvovacích stanic s vodou, rozpuštěnou pinole, banány, pomeranči a občas i slanými tablety nebo jakýmsi iontovým nápojem.

Bohužel ostré slunce vyhnalo teplotu až na asi 30°C. Přestože jsem měl dost sil, dostavily se křeče. Na posledním desetimílovém úseku do Guadalupe mě na prvním kopci chytla taková křeč, že jsem musel zastavit. To se bohužel opakovalo ještě několikrát. Těsně před otočkou v kopci mě Miguel v doprovodu dalších pěti indiánů, běžících mimo závod, předběhl. Bohužel díky pokračujícím křečím jsem musel zapomenout na nějaké stíhání tohoto vynikajícího Tarahumary a doklusat na druhém místě."

Vítěz, jednadvacetiletý Miguel Lara, doběhl v traťovém rekordu 6:40, se čtyřminutovou ztrátou za ním Dan. Mexičany obdivovaný German Silva vybojoval nakonec třetí místo, když dorazil do cíle s jedenáctimi­nutovou ztrátou na vítěze. Všichni tři dosáhli časů lepších dosavadního rekordu.

Skvěle si v zápolení žen vedla také Alena Žákovská. „Trať byla natolik náročná, že asi každý si musel prožít krizi. Mně se dostavila asi na padesátém kilometru, pociťovala jsem nedostatek energie. Měla jsem však jednu ze soupeřek na dohled a to, že se nevzdalovala, mi dodávalo sil. Nakonec se mi ji podařilo předběhnout, páté místo považuji v tak těžkém terénu a klimatu za velký úspěch,“ říká.

Samotné zdolání tratě je velkou výzvou, kterou úspěšně naplnili všichni další veteráni Jan Charvát (65 roků) v čase 15:40, Milan Daněk (50) 13:15 a Tomáš Odehnal (43) 10:15.

„Celkem 490 běžců, z toho na 350 Tarahumarů, téměř všichni dokončili nejméně jednu ze tří vzdáleností (22, 40 a 50 mil). Každý vyhrál. Sešli jsme se společně na dně hlubokého kaňonu, abychom běželi v míru. Co mohlo být lepší?“ spokojeně zhodnotil letošní ročník Copper Canyon Ultramarathonu jeho organizátor Caballo Blanco.

napsal Milan Daněk

Komentáře (Celkem 31)

Nalezené položky: 32 První Předchozí | 1 | 2 | Další Poslední
avatar

Náměšť nad Oslavou

Celkem 7861 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:42:59 (2010)
půlmaraton: 1:35:32 (2011)
maraton: 3:47:06 (2012)

Rico05 muž 15.03.2012 19:12:56

Na youtube jsem objevil krátké video z letošního CCUM. Dana uvidíte v čase 8:55 http://www.youtube.com/watch?…

avatar

Praha 4

10 km: 0:39:23 (2012)
půlmaraton: 1:28:34 (2012)
maraton: 3:08:00 (2012)

Zdeněk68 muž 30.03.2012 21:17:56

Vyprávění na stránkách DAO Až na dno Měděného kaňonu…

Nalezené položky: 32 První Předchozí | 1 | 2 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.