Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Babický trail: kvalitní výkony i pohodová atmosféra běžeckého svátku

Babický trail: kvalitní výkony i pohodová atmosféra běžeckého svátku

Barbora Soukupová | 16.09.2012 | přečteno: 6315×

Druhý ročník trailového ¼ maratonu v Babicích se stal součástí série závodů Salomon Trail Running Cupu, díky tomu se na místo sjelo velmi kvalitní pole závodníků včetně českých reprezentantek v běhu do vrchu. Z prvního ročníku si ovšem závod zachoval pohodovou náladu běžeckého svátku pro celou rodinu.

Právě rodinnými běhy začal nedělní program se základnou u fotbalového hřiště v Babicích u Prahy. Děti do šesti let běžely 400 m, závodníci do dvanácti let měli trať dvojnásobnou. Hobíci z řad dospělých a mladí závodníci do patnácti let zdolali 3 km, někteří minuli odbočku na trati, ale to nikomu nezkazilo náladu a po doběhnutí už byli všichni připraveni fandit 302 závodníkům v hlavním nedělním běhu.

Na start se kromě reprezentantek v běhu do vrchu Pavly Schorné-Matyášové a Pavly Havlové postavil i David Svoboda, olympijský vítěz v moderním pětiboji. Minimálně stejnou pozornost ale budili závodníci v tradičních atletických dresech připomínajících Steva Prefointaina, americkou hvězdu první poloviny 70. let. A nebo závodníci v kategorii „na Krupicku“ tedy do půli těla, inspirováni jednou z největších ikon ultra trailových běhů Antonem Krupickou. Trať 10 549 metrů tvořila dvě kola se svažující se první částí, kterou samozřejmě následoval výběh zpátky do startovní nadmořské výšky.

Ve vyrovnaném boji o první místo nakonec vyhrál Jan Mrázek z Kerteamu (35:58) před loňským vítězem Janem Havlíčkem z ASK Slavia Praha (36:10), třetí doběhl Milan Janoušek z USK Praha (36:26).

Mrázek minulou neděli běžel Jungfrau maraton za 3:25 a Babice si vybral jako další, tentokrát rychlostní zkoušku v rámci přípravy na mistrovství republiky v orientačním běhu, které poběží za dva týdny. S výsledkem byl velmi spokojený: „Běželo se mi dobře, nejlepší na tomhle závodě je ale atmosféra! Na památku jsem si koupil atletické tílko SK Babice, super nápad.“

Mezi ženami suverénně zvítězila Pavla Schorná-Matyášová (38:30), bronzová z mistrovství Evropy v běhu do vrchu. Časem byla celkově osmá a nechala za sebou většinu mužských soupeřů. Druhá doběhla Kamila Gregorová z Kerteamu (39:28) a třetí vrchařka Pavla Havlová (39:57). Svým komentářem by Pavla Schorná asi zaskočila nejednoho z běžců hlouběji v závodním poli: „Bylo to hodně rychlé, skoro po rovině, teda vlastně z kopce a pak tam byl jeden výběh. Já jsem pořád čekala, kdy přijde ten hrozný kopec a pak jsem pochopila, že už ho mám za sebou.“

Kromě medaile a cen od sponzorů dostal každý na stupních vítězů i velký tradiční koláč s nápisem Babice, o který se vítězové v duchu fair play dělili se soupeři, a o doplnění energie tak nikdo neměl nouzi. V rámci občerstvení si přišel na chuť snad každý, od veganského menu přes tradiční i vegetariánské hamburgery až po klobásky od vyhlášeného břevnovského řezníka.

Po vyhlášení všech věkových kategorií i vložených závodů (běžci v pětiprstých botech, běžci naboso, na Krupicku a s knírem) organizátoři závodu předali šek ve výši vybraného startovného (27 380 Kč) zástupkyni Výboru dobré vůle, výtěžek poputuje na koupi invalidního vozíku pro Annu Krátkou (více o jejím příběhu). Povedený rodinný den zakončila tombola, ve které byli slosováni všichni startující běžci.

STRÁNKY ZÁVODU – VÝSLEDKY ZÁVODU

Komentáře (Celkem 4)

Nalezené položky: 5 První Předchozí | 1 | Další Poslední

tono muž 12.09.2012 15:07:28

Každý závod by měl mít svoje poznávací znamení, značku, logo, podle něhož ho můžete snadno a jasně identifikovat. Nedělní Babický terénní čtvrtmaraton (přesně 10, 549 metrů) je výraznou značkou sám. Zařazením do seriálu Salomon Trail Running Cup teď dvojnásob. Vydejte se na východ Prahy ještě kousek za Říčany vyzkoušet na vlastní kůži.
Odkaz na článek

avatar

Kolín/Praha

Celkem 8245 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:31:25 (2015)
půlmaraton: 1:09:53 (2013)
maraton: 2:28:34 (2021)

Mejla muž 16.09.2012 23:58:53

Motto: https://www.facebook.com/strekari.cz
avatar

Povrly

badyloff muž 17.09.2012 12:12:04

Já chci cílovku s Davidem Svobodou, prosím :-) Máte někdo foto, když dobíhal?

avatar

Celkem 6 km
Minulý měsíc 0 km

Tocik muž 17.09.2012 14:07:46

teď sem zahlídnul na stránkách babic nový fotky (postupně je přidávaj) a je tam jeho doběh, tak tam asi někde taky budeš :-)

avatar

Hořovice

Celkem 2611 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:38:38 (2013)
půlmaraton: 1:27:15 (2011)
maraton: 3:30:59 (2011)

pítros muž 17.09.2012 21:54:52

Byl to moc fajn závod s perfído zázemím, všude super nálada a mě se po nějakých nezdarech konečně dobře a s chutí běželo :) Jsem moc rád, že jsme přispěli na dobrou věc, ať Aničce invalidní vozík dobře slouží a budu si i přát, aby ho jednoho dne už nemusela potřebovat..

Motto: běhám prostě rád.. http://endorfinzavislak.blog.cz/
Nalezené položky: 5 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.