Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Sedm mýtů a tři rady pro nováčky v ultra

Sedm mýtů a tři rady pro nováčky v ultra
foto: Martin Symon, Silva Nortica Run

Jakub Řídel | 16.05.2013 | přečteno: 22348×

Jihočeský Silva Nortica Run nabízí i letos ultratratě 90 a 103 km. Ti, kteří letos míří na start některé z nich, už svou cestu k ultra našli. Ti ostatní se sice za těch pár týdnů do závodu připravit nestihnou, ale co příští rok? Mám pro vás pár tipů jak na to. A rozhodně bude užitečné vyvrátit i několik zbytečných předsudků.

Začnu tou osvětou, zde je sedm ultra mýtů:

100 km se nedá uběhnout

To jsem si myslel hodně dlouho také. Běžet sto kilometrů prý není normální a zvládne to jen pár výjimečných jedinců. Není to tak. Časový limit je 14,5 hodiny. To je méně než jeden den. A většina z nás zvládne od rozednění do soumraku něco dělat. Například ležet u vody. Nebo jet na kole. A proč ne třeba klusat?

Možná se to dá uběhnout, ale já to neuběhnu

Proč by to měla být pravda? Zkusili jste to? Jestli jste nikdy neběželi maraton ani půlmaraton, máte na tuto zkoušku rok času. Trasa dlouhá 103 km jsou přibližně dva maratony a jeden půlmaraton. Když první maraton uběhnete za čtyři hodiny, můžete ten druhý maraton a závěrečný půlmaraton pouze jít. Ale to by vás nebavilo, nejspíš stejně budete klusat a některé úseky poběžíte rychle.

Rozhodně to není zdravé

Dám na svůj pocit. Jestli je vám běh nepříjemný, o ultra asi ani neuvažujte. Jestli jste po doběhnutí běžného silničního maratonu unaveni, ale normálně chodíte, pak vás nezničí ani ultra. Akorát budete víc vyčerpaní. Přínosy z toho, že místo vysedávání u vody nebo u internetu budete celý den v pohybu v lese, rozhodně převažují nad rizikem, že vás bude bolet noha.

Na ultra potřebuji speciální boty a výživu

Neexistuje žádná speciální ultramaratonská výbava. V botách, ve kterých uběhnete maraton, uběhnete i 2,5 maratonu. Pokud běháte v tradičních běžeckých odpružených botách, není důvod si je nevzít i na ultra. Pokud jste uvěřili „běžecké bibli“, máte skříň plnou minimalistických výstřelků a běháte v nich „střední“ tratě. Běžte v nich i ultra. Jen není dobré zkoušet během ultra závodu novinky. Ale i to může být výhodou. Při prvním Silva Nortica Runu jsem si vzal nevyzkoušené šortky. A pak jsem dobrých pár hodin přemýšlel, jestli to škrábání od cedulky do zad snesu ještě jednu minutu, nebo radši poběžím bez nich. Na úvahy o tom, jestli to vlastně celé uběhnu, nezbyl čas.

Celý den je dlouhá doba na to, abyste nic nejedli. Ale je to krátká doba na to, abyste vydrželi na gelech. Vyzkoušených gelech! Během závodu Silva Nortica je to jednodušší, vezmete si nabídnutý gel a každou půl hodinu jej kus sníte. Nic dalšího nepotřebujete. Žádné kšiltovky, houbičky s vodou a podobnou sportovní bižutérii.

Ještě nejsem na ultra připravený/á

Tak to samozřejmě nebudete nikdy. Nestane se, že se ráno probudíte a řeknete si „dnes se cítím tak akorát na ultra“. Na ultra se prostě dopředu přihlásíte a ve správný den přijdete na start a vyběhnete, ať se děje, co se děje. Když začnu zkoumat, jak jsem na tom, většinou zjistím, že jsem na tom dnes nejhůře, co jsem kdy byl. Něco mne bolí a vlastně to vůbec nemá cenu. Když těmito záležitostmi neztrácím čas a vyběhnu, samo to zmizí a závod si užiji.

Abych uběhl/a ultra, musel/a bych běhat mnohem víc

Nemusel. Jestli pravidelně běháte a uběhnete maraton, uběhnete i ultra. Jen proto, že jsem se přihlásil na ultra, nemusím běhat desítky kilometrů v kuse. Před prvním ultra (tehdy 85 km) jsem běhal 10 km denně a párkrát 30 km, víc ne.

Musel/a bych omezit ostatní aktivity

Jestli chcete být profesionálním běžcem (a těch v Česku moc není), omezte ostatní aktivity a soustřeďte se na běh. Jestli běháte pro zábavu, naopak vytáhněte kolo ze sklepa, promažte inliny a kupte si lezečky. Jenom běhat je trochu nuda.

Mýty jsme probrali a teď je každá rada drahá. Budu s nimi šetřit, zde jsou jen tři:

Rozhodně netrénujte

Představa, že bych půl roku trénoval, trápil se, připravoval se a pak všechno vložil do jednoho závodu, moc lákavá není. Co když závod nevyjde? Vyčítat si to? Začít nanovo?

Lepší je prostě každý den něco zábavného dělat. Jako si každý den čistím zuby a není to nepříjemné, stejně tak jdu každý den alespoň na hodinu ven. A je jedno, co tam dělám. Jestli běžím, jedu na kole, lezu nebo vesluji. Když se mi podaří nejít ven vůbec, navodím si stejný nepříjemný pocit, jako kdybych si nevyčistil zuby. A když se mi to podaří dva dny po sobě, navodím si pocit, jako bych se vůbec nemyl. Třetí den určitě neodoláte a ven půjdete radši hned ráno. A máte tréninkový plán sestavený.

Stejně tak tepová frekvence, VO2, laktát a podobné záležitosti ještě nikomu oblibu v ultra nepřinesly. Měřením výkonu si běh neoblíbím. Ani analýzou běhu se mi vytrvalost nezvýší. Zato zajímavý běh v přírodě mne na další běh určitě naláká!

Ověřte si vytrvalost

Předpokládejme, že běhat umíte. Proč byste také neuměli? A s běžeckou technikou toho zas tolik nenaděláte. Ale co vytrvalost – vydržíte běžet celé několikahodino­vé ultra?

Je dobré ji na něčem vyzkoušet. Jedna z možností, jak si ověřit, zda ultra uběhnete, je zkusit jej uběhnout. Není to úplně nejchytřejší rada, ale možná na ni nakonec stejně dojde. Lepší možností je zkusit něco jiného, co trvá podobně dlouho, ale tolik se při tom neběží. Například středně dlouhý triatlon, 24h mtb závod nebo survival. Triatlon zahrnuje běh, takže se nejvíce podobá ultra. 24 hodin na horském kole je ideální pro test, po kolika hodinách outdoorovou aktivitu vzdáte. A survivaly mají nejvíc disciplín a jsou nejzábavnější. Přihlaste se na nějaký!

Kontrolujte hlavu

Vytrvalostní závody se běhají hlavou. Nevzdáte proto, že byste už nemohli, ale proto, že už nechcete. Ještě jsem neviděl, že by někdo běžel, vyčerpáním padl, zcepeněl, už se nezvedl a zdravotníci jej někam odnesli. Zato jsem několikrát viděl, jak někdo běží, zastaví se, rozhodne se, že už nemůže a s úlevou vesele odejde domů. Viděl jsem tak i sebe.

Nedávno jsem měl během závodu problém s prstem na noze a přehnal jsem to s ibuprofeny. Když jsem měl pocit, že se už bolesti nohy a břicha nedají vydržet a že nemá smysl se trápit dalších několik hodin, prostě jsem to zabalil. Byla to úleva, ale jen pár minut. Pak se ukázalo, že ty problémy zázračně nezmizely, já sedím v cíli a čekám několik hodin na ostatní, než závod dokončí. Kdybych to nevzdal, byl bych sice nevyhrál, zažil bych nepohodlí, ale možná by to byl venku v lese lepší zážitek než trčet hodiny v hospodě v cíli.

Problém s hlavou je to nejhorší, co se vám může stát. Tomu se určitě vyhněte. To jediné snad trénujte!


Seriál předního českého ultravytrvalce Jakuba Řídela vzniká ve spolupráci se závodem Silva Nortica Run

Komentáře (Celkem 75)

Nalezené položky: 76 První Předchozí | 1 | 2 | 3 | Další Poslední
avatar

Statenice

Celkem 5780,14 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:45:07 (2013)
půlmaraton: 1:41:58 (2015)
maraton: 3:54:08 (2013)

Spidla muž 17.05.2013 13:24:26

>> Láďa S., 17. 05. 2013 13:02:31

Zitra jdu SUTR obhlidnout, kdyz uz to mam skoro pred barakem a pristi rok to zkusim.

avatar

Praha

Celkem 6561 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:36:19 (2010)
půlmaraton: 1:19:57 (2011)
maraton: 2:46:06 (2011)

zombice muž 17.05.2013 13:30:36

>> Spidla, 17. 05. 2013 13:24:26

Pokud se zvladnes prihlasit ;-) Ono to neni takova sranda…

Jinak co se tyce clanku, v nekolika bodech hezky trefil, proc ultra nebeham a behat nebudu, protoze (zatim) to moje „behani“ vidim jinak :-)

avatar

Statenice

Celkem 5780,14 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:45:07 (2013)
půlmaraton: 1:41:58 (2015)
maraton: 3:54:08 (2013)

Spidla muž 17.05.2013 13:58:28

>> zombice, 17. 05. 2013 13:30:36 Co jsem tak cetl tak je to velice oblibeny podnik :-)

avatar

Praha - Modřany

10 km: 0:44:43 (1996)
maraton: 3:59:58 (1996)

olaf, muž 17.05.2013 14:04:07

Jden článek a taková dlouhá diskuze. Který jiný článek z polsední doby na behej.com má za půl dne více než 60 komentářů?

Je vidět že téma ultramaraton prostě táhně. Ať už prakticky či teoreticky.

Motto: dalkovepochody.cz - informační servis dálkových pochodů
avatar

Celkem 3190 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:46:30 (2012)
maraton: 3:53:08 (2012)

mskolak muž 17.05.2013 14:23:17

>> olaf,, 17. 05. 2013 14:04:07

Bohužel, většinou je to skoro každý, který slibuje pěkný flame. Namátkově vybírám témata:

– běh přes patu/špičku (s boty/bez; tlumené/barefoot)
- závody velké/malé (komerční/neko­merční)
- běžci/pejskaři (nebo zkušenosti běžců nepejskařů vs. pejskaři).

Stačí, aby redakce zveřejnila skoro jakýkoliv článek týkající se podobného tématu (či se objeví nový příspěvek ve starém vlákně) a diskuze k němu takřka okamžitě dosáhne velkého počtu příspěvků. Značná část z nich jsou potom příspěvky, které ani nechtějí diskutovat či vysvětlovat svůj postoj, ale pouze ho prezentovat jako jedinou pravdu (bez ohledu na zastávané stanovisko) a rozpoutá se vášnivá… flame (debata se tomu, bohužel, mnohdy nedá říkat). Původně jsem si chtěl takto „postěžovat“ do příslušného vlákna , ale když už jsi se o té návštěvnosti zmínil…

Motto: Nobody can go back and start a new beginning, but anyone can start today and make a new ending.
avatar

Praha - Modřany

10 km: 0:44:43 (1996)
maraton: 3:59:58 (1996)

olaf, muž 17.05.2013 14:35:56

>> sam, 17. 05. 2013 10:04:40

Já bych ultramaraton rozdělil ne na dvě, ale na tři základní kategorie.

A – okružní ultra – běhá se na velmi krátkých okruzích, někdy dokonce i v hale

B – silniční ultra – běží se převážně po asfaltu od někud někam nebo na jednom velkém okruhu

C – ultra trail – běží se převážně v terénu, přírodě a horách

Výjimečně existuje i okružní Ultra Trail jako ŠUTR.

Každá kategorie má své příznivce a odpůrce. Najdou se však univerzálové jenž zvládají všechny tři kategorie.

Motto: dalkovepochody.cz - informační servis dálkových pochodů
avatar

Celkem 2021,2 km
Minulý měsíc 0 km

Eulenspiegel muž 17.05.2013 15:40:00

Ještě mě tak napadá: dobrá „příprava“ nebo „ověření“ formy na ultra by podle určité logiky mohlo být „turistické“ pojetí právě takových „ultratrail“ závodů jako je B7, horské výzvy atp. Většina účastníků to tak jako tak bere spíše jako „turistiku“, než jako „běh.“ (Konkrétně teda aspoň tu B7, a jak jsem viděl tak i letošní jesenickou část horské výzvy, u jiných závodů s jistotou mluvit nemůžu.)

Mimochodem, Olafe, kam podle Vašeho členění spadá taková LH24? :D Já myslím, že ta by mohla tvořit vlastní kategori D- Peklo. :D

avatar

Sloviensko

rudo muž 17.05.2013 21:54:11

Lysa ma fascinuje, az raz budem velky a budem doma…

mne osobne sa pacia kratke krosy, sorry, hocico v rozsahu 3–15km alebo pekne po trave v zvleneom terene alebo take tie blato, potoky a strme stupaky.

ked uz porovnavame rozne typy ultra, vsimnite si ako to bolo a teraz je v USA, kedysi to bolo len ciste trail hory a kanony a amici nedokazali casto ani postavit druzstvo na MS v 24H na cestnom okruhu a drahova 24H to bol pojem neznami

potom sa predsa len zacali angazovat boli pokusy ako Scott Jurek atd a teraz pred tyzdnom USA vyhralo suverenne druzstva muzi aj zeny na 24H na cestnom kratkom okruhu a len JPN boli konkurenciou.

elitny utrabezec vzdy pride k tomu budu v kariere ze si pozrie ake su platne svetove rekordy v oboch kategoriach – draha a cesta a skusi sa porovnat.

Motto: you can't stop, what is coming !
avatar

Milovice

Celkem 15037,36 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:55:26 (2014)
půlmaraton: 2:01:47 (2015)

Ykram žena 18.05.2013 20:54:00

Tak jsem si včera přečetla článek a začala jsem uvažovat, jestli na Šutru zvládnu uběhnout 2 kola, no a zvládla, takže díky :)

avatar

Čelákovice

Celkem 22125,06 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:39:50 (2011)
půlmaraton: 1:32:39 (2011)
maraton: 3:23:50 (2011)

Láďa S. muž 18.05.2013 21:27:59

>> Ykram, 18. 05. 2013 20:54:00

i pod dnešních 3 kolech na šutru mám chuť na další ULTRA(trail) ;-)

Motto: Teprve se zabíhám...
avatar

Praha - Modřany

10 km: 0:44:43 (1996)
maraton: 3:59:58 (1996)

olaf, muž 19.05.2013 05:03:39

>> Láďa S., 18. 05. 2013 21:27:59 Však si také přihlášený na Krakonoše ne?

Motto: dalkovepochody.cz - informační servis dálkových pochodů
avatar

Čelákovice

Celkem 22125,06 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:39:50 (2011)
půlmaraton: 1:32:39 (2011)
maraton: 3:23:50 (2011)

Láďa S. muž 19.05.2013 08:18:40

>> olaf,, 19. 05. 2013 05:03:39

no jasně, tohle bylo jen takové šolíchání, testíček :-)

Motto: Teprve se zabíhám...
avatar

bjerndi muž 20.05.2013 19:15:07

víc času při sportu = víc zábavy :) Jinak mě to tímhle směrem táhne hlavně protože to je v přírodě( bavíme se o survivalech, ultra trailech ) , atmosféra je tam super a jako bonus tam není ani taková konkurence :D když si odmyslím Kiliana :)

avatar

Celkem 13 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:43:11 (2016)
půlmaraton: 1:34:04 (2016)
maraton: 3:52:41 (2015)

houseelf muž 20.05.2013 20:54:54

Jo ultratraily mají své nezaměnitelné kouzlo. Akorát s tou konkurencí bych byl opatrný. Poslední roky jde strmě nahoru. A některé výkony jako teba Honzy Zemaníka na Lysé Hoře mají velkou kvalitu. Každopádně zážitky z každého ultra jsem nezapomenutelné, takové bloudění o půlnoci v mlze, dešti a hledání turistické značky nebo šipky, to se člověku v hlavě usadí na hodně dlouho :-)

avatar

Praha - Modřany

10 km: 0:44:43 (1996)
maraton: 3:59:58 (1996)

olaf, muž 20.05.2013 22:12:20

>> houseelf, 20. 05. 2013 20:54:54

Máš pravdu kvalita výkonů na Ultra Trailech strmě roste. Proto jsme se rozhodli spustit nultý ročník Ultra Trailového poháru na 100 km. Více zde CSUT

Motto: dalkovepochody.cz - informační servis dálkových pochodů
avatar

Brno

Celkem 22207 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:38:30 (2011)
půlmaraton: 1:23:40 (2007)
maraton: 2:55:30 (2011)

milan muž 21.05.2013 07:05:05

>> Eirrikr, 17. 05. 2013 15:40:00

Zrovna na HV Jeseníky se letos díky množství sněhu moc běžet nedalo. Čas vítězů 12 hodin na 65 kilometrů mluví za vše.

Kam zařadit LH24? A/C :-D

Nalezené položky: 76 První Předchozí | 1 | 2 | 3 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.