Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

ZAČÁTEČNÍCI: Jaké boty zvolit na trailové běhání?

ZAČÁTEČNÍCI: Jaké boty zvolit na trailové běhání?
foto: archív Salomon Trail Running Cupu

Josef Smetana | 28.05.2014 | přečteno: 33749×

Kros, vrchy, trail, ultratrail, skyrunning, skymaraton… Pokud stojíte na začátku běhání, musí vám tyto pojmy znít vzdáleně, možná tajemně, každopádně si však asi nedovedete představit, jak se na ten který běh vybavit. Nezoufejte, trefit „správnou“ botu na trénink či závod mimo cesty je kumšt hodný mistra, a podobné problémy tudíž řeší i velmi zkušení borci.

Definovat trail není jednoduché. Původně to byly všechny běhy mimo cestu. Ty se následně začaly dělit na krosy (krátké běhy) a ultratraily (desítky kilometrů běhu). Společné měly přírodu, odlišovaly se délkou a podle toho se výrobci snažili též jinak koncipovat běžeckou botu. Pak se však tyto odnože začaly míchat a prolínat a vznikl chaos nejen terminologický, ale též obuvnický.

Každopádně to, co dělá trail trailem, je střídání různých povrchů. V horách vyběhnete po měkkém jehličí a běžíte až ke skalnatým vrcholkům. Ve městě vybíháte z domu po asfaltu, pak vás ale čekají stezky a pěšiny. Roste i obliba trailových závodů – kratších i těch velmi, velmi dlouhých. A trail – původem jednoznačně přírodní záležitost – už proniká i do ulic měst zásluhou tzv. city trailů.

Je jedno, jestli běžíte pět nebo padesát kilometrů. Při trailech je podstatná pestrost. Co bude za příští zatáčkou? Kamenitý seběh, nebo prudký kopec po trávě? V tom je jedno z kouzel trailových běhů. Abyste si je vychutnali co možná nejvíc, radíme postupně zkoušet odpovídající modely bot.

Nejlepší trailové boty nikde extrémně nevyčnívají. Jejich největší předností je univerzálnost. Musí si umět poradit s ostrými kameny, sypkým podkladem v sebězích, ale i s kořeny a nerovnostmi v lesních úsecích nebo třeba i asfaltem. Navíc dobře odolávat vlhkosti a pronikání nečistot dovnitř boty. S mokrem a špínou se při trailech zkrátka počítá. Nejen na horách, kde bývá počasí nevyzpytatelné.

S jistotou a pohodlně se běžci chtějí pohybovat v každé situaci. Ne každá bota je ale dostatečně univerzální, aby zvládla vše. Některé modely jsou skvělé na jednom z povrchů, jinde však výrazně ztrácí. Vybírat botu na konkrétní povrch? To při trailovém běhu bývá oříšek. Nejen letní horské traily, ale i každodenní běhání po lesních stezkách kousek za městem vyžaduje od boty „slušnou práci“ na více typech povrchů.

Při výběru té správné boty rozhoduje také rychlost běhu. Závoďákům a vyběhaným běžcům vyhovuje bota s dobrou dynamikou. Bota, která i v terénu popohání vpřed. Když má navíc ještě nízkou hmotnost a je pohodlná, pak radost z běhu přerůstá v nadšení. Běžet rychle v terénu je prostě skvělé!

Běh však není jen o rychlosti. Pokud dáváte přednost pohodlí, pak zvolte botu s pevnou, širší podrážkou. Ideálně v kombinaci s kvalitním tlumením. Je to sotva pár měsíců, kdy výrobní koncept s označením minimalismus doplnil i opak – maximalismus. Boty s několika centimetry „gumy“ pod patou jsou vhodné hlavně pro hodně dlouhé, pomalejší běhy. Těžší běžci je využijí i na kratší výběhy.

Zmíněný koncept minimalismu, kde má bota nízkým sklon od paty ke špičce, je lehká a má jen opravdu tenkou podrážku, pak „sedí“ běžcům, kteří si chtějí terén co nejvíce „osahat“, prožít. Vnímat terén každým krokem je skvělá masáž chodidel, jen pozor na postupné navyšování kilometráže. Noha si na „plnou“ práci všech svých svalíčků zvyká jen zvolna a každé náhlé přetížení se rychle projeví bolestí až zraněním!

V novém čísle Běhej.com, které vyjde ve čtvrtek 5. června, najdete velký test trailových bot. Dali jsme zabrat 13 párům bot a následně je seřadili podle různých kritérií. Zjistili jsme, že těm nejlepším firmám se podařilo překonat zažitý předsudek, že bota na běh v přírodě nemůže být komfortní, aniž by utrpěly její dynamické vlastnosti. Byl to jeden z nejlepších testů, které jsme kdy absolvovali!

Komentáře (Celkem 0)

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední

jsmetana muž 28.05.2014 10:00:00

Kros, vrchy, trail, ultratrail, skyrunning, skymaraton… Pokud stojíte na začátku běhání, musí vám tyto pojmy znít vzdáleně, možná tajemně, každopádně si však asi nedovedete představit, jak se na ten který běh vybavit. Nezoufejte, trefit „správnou“ botu na trénink či závod mimo cesty je kumšt hodný mistra, a podobné problémy tudíž řeší i velmi zkušení borci.
Odkaz na článek

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.