Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Obhájí v Běchovicích tituly Kamínková s Vitnerem?

Obhájí v Běchovicích tituly Kamínková s Vitnerem?
foto: Zdenek Krchák

tisková zpráva | 22.09.2014 | přečteno: 4716×

Dvě tisícovky běžců se postaví poslední zářijovou neděli na start náročného silničního závodu, jenž se koná bez přestávky od roku 1897 na trati z Běchovic směrem do centra Prahy. Již téměř půlstoletí se také při tomto běžeckém veteránovi, jehož stářím trumfne pouze maraton v Bostonu, udělují mistrovské tituly, které z loňska obhajují Petra Kamínková a Petr Vitner.

Rekordy závodu – letos se běží již 118. ročník – na náročné trati, kde na běžce čeká v poslední čtvrtině táhlé stoupání, drží od jubilejního stého ročníku Keňané Laban Chege (28:33) a Leah Malotová (33:45), výkony slavných domácích běžců minulosti však za nimi o mnoho nezaostávají. Platí to zejména o mužské kategorii, ve které v roce 1975 svedla dvojice Vlastimil Zwiefelhofer a Stanislav Hoffman památný souboj, při němž prvně jmenovaný zaběhl čas 28:35 a druhý byl jen o necelou vteřinu pomalejší. Mezi ženami patří tuzemský primát Ivě Jurkové s časem 34:25, druhá příčka ve výkonnostním žebříčku náleží Petře Kamínkové.

Ta je suverénní rekordmankou v kolonce „počet titulů“, k čemuž jí pomohla i ojedinělá série, při níž na Běchovicích nebyla ani jednou poražena v letech 1999 až 2009. Loni po pauze přidala už svůj dvanáctý titul, přičemž medailí má ještě o tři více, relativně nejblíže jí je s osmi kovy Jurková. Nejlepší muž je proti Kamínkové „poloviční“, před třemi lety tragicky zesnulý Lubomír Tesáček jich získal šest. Na počet medailí jej však poměrem 10:7 převyšuje další výrazná postava českého běhu Ivan Uvizl.

Mezi muži v letech 2010 až 2012 vládla dlouhodobá jednička na této distanci Milan Kocourek. Loni jeho neúčasti překvapivě využil mílař Petr Vitner, když se udržel s Jiřím Homoláčem, v závěru využil své rychlostní schopnosti a triumfoval. Letos si na něco podobného svěřenec trenérů Hubáčků tolik nevěří. „Nemám tolik naběhané kilometry jako loni, ale Běchovice si chci užít, je to moc pěkný závod,“ těší se Vitner, který je jinak fit, podařilo se mu dát dohromady „bolístky“, které jej trápily v létě.

Větším favoritem tak i podle jeho slov je Kocourek, byť před dvěma týdny absolvoval půlmaraton v Ústí a přeci jen by se mohla projevit únava. „Věřím ale, že je připravený dobře,“ říká Milanův kouč Jiří Sequent. Do okruhu adeptů nejvyšších příček zcela jistě patří i Vitnerův tréninkový parťák Lukáš Kourek nebo loni třetí Petr Holánek.

Nabitá konkurence bude mezi ženami, přestože bude chybět běžecký objev roku Mäki. Otazník visí i nad loni bronzovou Lucii Sekanovou, kterou trápí bolavá záda. „Jestli poběžím, to se rozhodnu v pátek,“ uvedla účastnice ME v Curychu na desítce (pochopitelně dráhové). Podobně jako loňský mužský šampion Vitner sebe nevidí jako kandidátku číslo jedna ani obhájkyně Petra Kamínková. „Jsou tam jiné favoritky, i když na téhle těžké trati je to vždycky hodně otevřené,“ dobře ví 41letá běžkyně. „Jsem ráda, že mě nic nebolí a závod si chci užít, i když je to vždycky trápení,“ dodává s odkazem na obávané stoupání, které začíná přibližně v Hrdlořezech na metě 7,5 km a končí až pár desítek metrů od cíle.

Útok na titul můžeme čekat i od klasické lyžařky olympioničky Evy Vrabcové-Nývltové, která si druhým rokem zpestřuje přípravu běžeckými závody a na silničním MČR si loni vybojovala stříbro. Vždy je potřeba počítat i s další zkušenou, dvojnásobnou vítězkou Ivanou Sekyrovou, medaili z Běchovic už má doma také Monika Preibischová, a mezi přihlášenými nechybí třeba ani letošní maratonská šampionka Kateřina Kriegelová.

Náročnou trať, dlouhou přesně 10 031 metrů, opět otestují i zahraniční hosté. Obhajovat celkové prvenství přijede Ukrajinec Matvijčuk, proti sobě bude mít mimo jiné vítěze z roku 2012 Rutta Kemboie z Keni. Jeho krajanka Nzisa Wambuaová pak bude bezpochyby adeptkou na prvenství mezi ženami.

První startovní výstřel zazní u slavného patníku českobrodské silnice v Běchovicích v 11 hodin veteránům starším 40 let, o půl hodiny později se na trať vydají všechny věkové skupiny žen, v pravé poledne pak vše završí muži do 39 let včetně mistrovské kategorie. Kolem půl jedné bychom tak měli v cíli na Pražačce znát vše podstatné ze 118. ročníku nejstaršího silničního závodu v Evropě.

Komentáře (Celkem 3)

Nalezené položky: 4 První Předchozí | 1 | Další Poslední

tiskovazprava muž 25.09.2014 21:14:30

Dvě tisícovky běžců se postaví poslední zářijovou neděli na start náročného silničního závodu, jenž se koná bez přestávky od roku 1897 na trati z Běchovic směrem do centra Prahy. Již téměř půlstoletí se také při tomto běžeckém veteránovi, jehož stářím trumfne pouze maraton v Bostonu, udělují mistrovské tituly, které z loňska obhajují Petra Kamínková a Petr Vitner.
Odkaz na článek

avatar

Motor České Budějovice

Celkem 258 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:36:04 (2013)
půlmaraton: 1:23:45 (2015)

Jachym muž 26.09.2014 09:25:16

Myslím, že termín „chci si závod (zápas) užít“ se stává podobně oblíbenou frází mezi sportovci jako třeba „tak určitěěě…“ :-) V tomto článku se objevil hned dvakrát. Takže do třetice všeho dobrého: Po pětiměsíčním běžeckém výpadku si hodlám závod také především užít :-)

Motto: "Do what you love and love what you do." Ray Bradbury (1920-2012)
avatar

Brno

Celkem 19689 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:34:24 (2014)
půlmaraton: 1:17:52 (2016)

mulisak muž 26.09.2014 09:42:37

>> Jachym, 26. 09. 2014 09:25:16

Tak určitě :-) A pokud člověk není masochista, je termín „užít si závod“ vlastně protimluv.

Motto: KISS (Keep it simple, stupid) in both running and programming
avatar

Mariánské Lázně

Celkem 9874 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:36:34 (2015)
půlmaraton: 1:17:55 (2014)
maraton: 2:58:26 (2014)

Preiby muž 28.09.2014 08:10:55

Ségra neběží, má antibiotika.

Motto: Když vás začne porážet mladší sestra, je na čase dopít pivo, zvednout se z gauče a začít se sebou něco dělat
Nalezené položky: 4 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.