Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Prořídlá špička se chystá na Běchovice, závod hlásí řadu novinek

Prořídlá špička se chystá na Běchovice, závod hlásí řadu novinek
foto: Zdenek Krchák

Petr Kostovič | 24.09.2015 | přečteno: 5630×

Zranění, nemoci či jiné závodní plány jsou příčinou absencí řady běžců z české vytrvalecké špičky v letošním ročníku závodu Běchovice – Praha, který je zároveň mistrovstvím republiky v silničním běhu na 10 kilometrů. Závod žen má jednoznačnou favoritku v Evě Vrabcové-Nývltové, mezi muži není jednoznačný adept na vítězství. Běchovice naopak rok od roku přitahují více kondičních běžců. Počet přihlášek na 119. ročník se blíží třem tisícovkám.

Při pohledu do startovní listiny mistrovských kategorií je evidentní, že kvalitnější výkony se dají očekávat v závodě žen. V něm je jednoznačnou favoritkou na titul mistryně republiky Eva Vrabcová-Nývltová. Na podzim má famózní formu. Skvělou desítku již běžela v úvodu září při Birell Grand Prix (33:07) a týden nato ohromila při ústeckém půlmaratonu historicky druhým nejlepším výkonem české závodnice na této trati (1:12:11).

Za ní se bude odehrávat souboj o další umístění. S velkou pravděpodobností opět mezi Petrou Kamínkovou a Ivanou Sekyrovou. Do tohoto souboje o zbývající dvě místa na stupních vítězů bude chtít určitě promluvit i po dvou absencích se vracející Monika Preibischová, která v silné konkurenci Běchovice ovládla v roce 2012. „Sama jsem zvědavá, jak se mi poběží, vzhledem ke zdravotním omezením v posledních dvou letech byl trénink tak trochu improvizací. Profilem trati mi Běchovice vyhovují,“ uvedla Preibischová.

Kvalita startovky žen utrpěla kvůli absencím několika běžkyň. Vedle účastnice srpnového MS v atletice Lucie Sekanové či Anežky Drahotové nepoběží ani držitelka zlaté medaile z běhu na 5 000 metrů z letní univerziády Kristiina Mäki. „Měla jsem tréninkový výpadek kvůli tomu, že mi trhali zuby moudrosti. Začali jsme teprve trénovat a nemohla bych dostatečně konkurovat, řekla Mäki v rozhovoru pro atletika.cz.

V kategorii žen má na svém kontě nejvíce titulu Petra Kamínková. Ta je opravdovou vládkyní tohoto závodu s dvanácti republikovými primáty. Medailové umístění vybojovala dokonce již šestnáctkrát. Na startu bude i letos.

Ještě větší průvan zaznamenala startovní listina mužského závodu. Přední současní čeští vytrvalci Jiří Homoláč s Janem Kreisingerem dávají přednost startu na Berlínském maratonu, trojnásobný vítěz Běchovic Milan Kocourek se letos údajně potýká se zdravotními potížemi. V seznamu přihlášených vytrvalců zatím nefiguruje ani Petr Vitner, vítěz z posledních dvou let, i když atletický svaz ve své tiskové zprávě jeho start avizuje.

Z klasických vytrvalců zaměřujících se na závody o delší distanci se v posledních týdnech daří Vítu Pavlištovi, který však svou přípravu ladí k jinému cíli. „Závod poběžím z přípravy na maraton ve Frankfurtu. Nemám tedy žádné konkrétní ambice, na závod jsem se speciálně nepřipravoval. Budu rád, když se mi poběží dobře. Pokud to tak bude, určitě z toho bude i dobrý výsledek,“ uvádí Pavlišta.

Tradičně velmi dobří jsou na Běchovicích mílaři. Patří k nim například Lukáš Kourek. Možná překvapí v případě dobré aktuální formy někdo z mladších soupeřů, například Dominik Sádlo, Jan Janů, Jakub Zemaník či Robert Míč.

Od roku 1969 je pořádán běchovický závod i jako domácí šampionát v silničním běhu pro muže. V roce 1981 se k nim přidaly i ženy. V mužské kategorii je rekordmanem v počtu získaných titulů Lubomír Tesáček, který republikové mistrovství ovládl šestkrát. Nejúspěšnějším sběratelem medailí je pak Ivan Uvizl s deseti cennými kovy. Držitelem nejlepšího historického času v rámci mistrovského závodu je další běžecká legenda Vlastimil Zweifelhofer časem 28:35, který je pouhé dvě vteřinky za absolutním traťovým rekordem Keňana Labana Chegeho (28:33) ze 100. ročníku Běchovic.

Poprvé v historii závodu budou k dispozici vodiči. Vylepšení dozná občerstvovací stanice na pátém kilometru. Inovací jsou volitelná jména nebo příjmení na startovním čísle. Významně bude vylepšena fotogalerie a fotoslužby spojené se závodem. Bude též zvýrazněno i značení kilometrů na trati. V prostoru startu bude zjednodušeno a zpříjemněno vydávání startovních čísel a v cíli dojde k posílení sociálního zázemí. Vyhlašování se nebude odehrávat ve svahu pod školou, jako tomu bylo doposud, ale v areálu školy. Novinkou je i funkční tričko Nike, které obdrží všichni účastníci v rámci startovného. Muži nad 70 let a ženy nad 65 let nově neplatí startovné.

Samotný závod zahájí v neděli 27. září kategorie mužů v 11:15 na 13. kilometru ulice Českobrodské v Běchovicích a cíl bude na křižovatce ulic Koněvovy a Za Žižkovskou vozovnou v Praze 3. Start závodu žen je naplánován na 11:30 a veteránů na 12:00.

Startovní číslo je možné si vyzvednout již v tomto týdnu v prodejně partnera závodu, společnosti Top4sport.

s využitím tiskové zprávy Českého atletického svazu

Anketa

Který z mužů se v neděli při závodě Běchovice - Praha stane novým mistrem republiky?

 
56 hl.
 
5 hl.
 
4 hl.
 
14 hl.
 
6 hl.
 
3 hl.
 
8 hl.
Celkem hlasovalo 106 uživatelů.

Komentáře (Celkem 6)

Nalezené položky: 7 První Předchozí | 1 | Další Poslední

PetrK muž 23.09.2015 20:48:04

Zranění, nemoci či jiné závodní plány jsou příčinou absencí řady běžců z české vytrvalecké špičky v letošním ročníku závodu Běchovice – Praha, který je zároveň mistrovstvím republiky v silničním běhu na 10 kilometrů. Závod žen má jednoznačnou favoritku v Evě Vrabcové-Nývltové, mezi muži není jednoznačný adept na vítězství. Běchovice naopak rok od roku přitahují více kondičních běžců. Počet přihlášek na 119. ročník se blíží třem tisícovkám.
Odkaz na článek

avatar

Nelahozeves

Celkem 19576,14 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:39:05 (2016)
půlmaraton: 1:28:31 (2016)
maraton: 3:43:10 (2013)

filipoinzagi muž 24.09.2015 08:31:59

Tak nám to trochu prořídlo, jsem zvědav na Evu. Na to zázemí jsem zvědav po doběhu. :-)

Motto: Když něco děláš, tak to dělej pořádně a dej do toho všechno.
avatar

Celkem 932 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:45:40 (2014)

Tkuh muž 24.09.2015 12:34:08

Poprvé v historii závodu budou k dispozici vodiči.

To se asi myslí pro elitu, protože já si loni alespoň nějaké vodiče pamatuju. Ruku do ohně bych dal za ty na časy 40,45 a 50 minut.

avatar

Peter_ muž 25.09.2015 15:52:34

Na to funkční tričko jsem se docela těšil, poprvé místo světle modrého bavlněného trika něco, v čem se dá běhat. Při registraci jsem si objednal velikost S a dostal jsem velikost L. V tom se běžet nedá, motají se mi do trika kolena :-) Škoda, by mě zajímalo, proč při registraci byla možnost si velikost trika vybrat, když jsem stejně dostal noční košili :-(

avatar

Praha/Zlín

Celkem 4528,24 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:37:08 (2014)
půlmaraton: 1:23:37 (2014)
maraton: 3:56:07 (2022)

J0SE muž 26.09.2015 19:41:56

Souhlasím a podepisuji v plném rozsahu :-(

avatar

TroubaHouba muž 26.09.2015 20:11:46

>> Peter_, 25. 09. 2015 15:52:34

Zřejmě ze stejného důvodu, proč bylo možné si vybrat na číslo jméno nebo příjmení a po výběru jména je tam příjmení…

avatar

maraton: 2:27:54

chuck muž 27.09.2015 08:28:56

Právě jsem zjistil, že posunuli start elity + mužů příchozích o čtvrt hodiny. Tak hlavně že loni byly připomínky, že při doběhu mistrovské se jim v cíli pletou veteráni. Mám tušení, že dnes se naopak pomalejší příchozí budou plést mistrovským ženám :(. No uvidíme. Důvod posunutí organizátoři neuvedli.

Nalezené položky: 7 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.