Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Minimalismus není mrtvý. Léto je na test bot-nebot ideální

Minimalismus není mrtvý. Léto je na test bot-nebot ideální
foto: archív

Josef Smetana | 12.08.2016 | přečteno: 39583×

Bolí vás chodidla a chcete jim dopřát něco nového? Pokud zrovna netoužíte popoběhnout naboso v trávě, sáhněte po tzv. minimalistických botách. Nabídka se sice oproti minulým letům podstatně zúžila, ale nic se nezměnilo na prožitku, který tyto boty-neboty nabízejí pro pomalejší výklusy v přírodě. V testu, jehož výsledky naleznete v aktuálním čísle Běhej.com, jsme vyzkoušeli pět modelů a zde jsou naše postřehy.

Je to již hodně let, kdy běžeckým světem zamávala vlna minimalismu, tedy lehkých bot s tenkou podrážkou a nulovým sklonem, inspirovaná knihou Zrozeni k běhu. V touze po zdravém běhání a snad až přehnané péči o chodidlo běžci tlačili výrobce, aby z běžeckých bot odhodili postupně téměř vše, co prý k nim „nepatřilo“. Jak to s minimalismem vypadá nyní? Stěží jsme do testu od firem posbírali pětici modelů! Ze slova minimalismus se stala téměř nadávka, něco, na co se má seriozní běžec dívat s despektem. Nesouhlasíme!

Minimalismus odstartovala kritika neustálého „přeplácávání“ bot nesmyslnými (a drahými) technologiemi, které z běhu coby cestě ke zdraví dělalo spíše nástroj, jak si chodidlo poničit. A na tom se nic nezměnilo!

Určitě doporučujeme i nejzavilejším odpůrcům běhu naboso (nebo skoro naboso), aby čas od času klasické tlumivé boty odložili a proběhli se opatrně ve šlupičkách a přitom vyzkoušeli i jiný běžecký styl. Je to jednoznačně cesta k běžecké dlouhověkosti. Chodidlo není jen „koncem“ nohy, je to to nejcennější, co běžec má. Opačně však odmítáme reklamní slogany „Konec se zraněním běžců“, jež zaznívaly od komerčních fanatiků bosoběhu. V botách problém není. Někteří běžci jsou stále nepoučitelní a zranění si způsobují nadměrným zatěžováním, skokovým nárůstem kilometráže a polykáním běžeckých kilometrů s nadváhou. S tím ale žádná bota nic nenadělá.

Minimalistické a barefoot boty přinášejí především spoustu vjemů, které při rychlém nebo až závodním tempu prostě nejste schopni vstřebávat. Běh „na pohodu“, běžet jen tak, podle chuti a nálady. To by mělo být na visačce u každé pořádné minimalistické boty. Ale pozor! I při dodržení alespoň základních parametrů se mezi minimalistickými botami skrývají kousky pro opravdu rychlé běhání. Jen je zapotřebí vzít tu správnou botu na ten správný způsob běhu. Kratší pomalé klusání si opravdu skvěle vychutnáte v těch největších „šlupkách“ s minimem podpory a tedy i omezování. Naopak při velmi dlouhém, nebo naopak velmi rychlém běhu je nějaká ta dopomoc k nezaplacení. Třeba při rychlém seběhu a došlapu na ostrý kámen jste za každý milimetr podrážky navíc tuze rádi.

Životnost není nejsilnější stránkou minimalistických bot. Méně materiálu zkrátka méně vydrží. I když se výrobci snaží. Je vidět snaha o „vychytání“ slabých míst. Ale přináší to kompromisy. Navýšení materiálu znamená také vyšší celkovou hmotnost boty. Pro mnohé je pak překvapením, kolik vlastně minimalistické boty váží. Jen málokterý model by se svojí hmotností obstál v kategorii závodních bot. Pod dvě stě gramů (velikost 10 UK) nebyl v testu ani jeden model. Co se týká životnosti z pohledu počtu naběhaných kilometrů, ani zde nečekejte žádné zázraky. Čím tenčí podrážka, tím dříve se takzvaně „vypráská“. U minimalistických bot ji „odděláte“ o dost dříve, než začne poškození viditelně vykazovat svršek boty. O to více si hlídejte okamžik, kdy se bota ocitne „za hranou“ a je nutné ji vyměnit. Zejména u minimalistických bot pozor na běžné nošení. I to musíte vnímat při pohledu na životnost boty. Pokud v ní pravidelně běháte a ještě ji používáte jako volnočasovou obuv, je optimální výměna v řádu několika měsíců.

Absolutní minimalismus je samozřejmě o nulovém sklonu mezi patou a špičkou. Pro stabilitu došlapu skvělá věc. Každý závoďák vám ale potvrdí, že čím rychleji chcete běžet, tím více se hodí každý milimetr dropu navíc. Pokud občas závodíte, pořiďte si třeba k barefoot botám model s dropem do 6 mm a ten používejte na tempové běhy a závody. Právě sklon do šesti milimetrů se udává jako ten nejvyšší možný, který ještě podporuje přirozený způsob došlapu. Nulový sklon také více zatěžuje achilovku. Pokud to přeženete s naběhanými kilometry v minimalistických botách, ozvou se právě achilovky nebo lýtka. Pro úplný začátek je dobré boty vyzkoušet jen při chůzi a jen velmi pomalu pak přidávat běžecké kilometry. Za nejlepší prevenci zranění se ukazuje pravidelné střídání více párů bot. Neexistuje ideální bota, každá svým způsobem nohu poškozuje. Čím více bot v týdnu vystřídáte, tím menší je pravděpodobnost, že vám ty nejméně vhodné způsobí zranění.

Náš test byl tentokrát zaměřený hlavně na hobby běžce. Také proto, že mezi nimi je příznivců minimalistického až barefoot běhání nejvíce. Přes čestné výjimky se mezi závoďáky zkrátka minimalismus příliš neprosadil. A to přesto, že pro regenerační klusy (nejlépe po trávě) je taková bota pro chodidlo vítanou změnou. Část závoďáků ale nepřekoná obavy, že nohy omlácené velkými tréninkovými dávkami podlehnou zranění po proběhnutí v minimalistických botách nejdříve. V našem testu jsou dva modely vhodné právě pro výkonnostní běžce. Oba modely se skvěle hodí na trénink bez ohledu na rychlost běhu. Pustí vás až do maxima. Takže ať jste superhobík nebo chrt, kupte si nové Běhej.com a najděte si boty, které sednou vám a dopřejou vám běh plný zdraví, rychlosti i prožitku.

Anketa

Pokud jste tzv. minimalistické boty vyzkoušeli, zaujaly vás a používáte je aspoň občas?

ano
 
52 hl.
ne
 
5 hl.
Celkem hlasovalo 57 uživatelů.

Komentáře (Celkem 0)

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední

Coach muž 12.08.2016 12:48:53

Bolí vás chodidla a chcete jim dopřát něco nového? Pokud zrovna netoužíte popoběhnout naboso v trávě, sáhněte po tzv. minimalistických botách. Nabídka se sice oproti minulým letům podstatně zúžila, ale nic se nezměnilo na prožitku, který tyto boty-neboty nabízejí pro pomalejší výklusy v přírodě. V testu, jehož výsledky naleznete v aktuálním čísle Běhej.com, jsme vyzkoušeli pět modelů a zde jsou naše postřehy.
Odkaz na článek

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.