Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Ústecký půlmaraton ovládl skvělý Keňan Kipyego, vešel se pod hodinu

Ústecký půlmaraton ovládl skvělý Keňan Kipyego, vešel se pod hodinu
foto: RunCzech

RunCzech   | 17.09.2016 | přečteno: 7857×

Lepší rozloučení s RunCzech běžeckou ligou si organizátoři snad ani nemohli přát. Mattoni 1/2Maraton Ústí nad Labem totiž viděl fantastické výkony především mezi muži. Jako rozený šampion se v Ústí představil keňský vytrvalec Barselius Kipyego. Ten svým soupeřům nedal nejmenší šanci a zaběhl si svoje maximum i rekord závodu – 59:15. Čechům a Češkám vládli Ivana Sekyrová a v novém tuzemském rekordu Jiří Homoláč. VÝSLEDKY

Ústecký závod se tak stal suverénně nejrychlejším regionálním půlmaratonem RunCzech běžecké ligy, v České republice se běhá rychleji už jenom v Praze. Ženám v Ústí kralovala Peres Jepchirchir, která i přes nehodu s botou zaběhla skvělý čas.

Padne hodinová hranice? Toť ústřední otázka před startovním výstřelem šestého ročníku Mattoni 1/2Maratonu Ústí nad Labem. A odpověď se začala potvrzovat zhruba před polovinou tratě. Barselius Kipyego se před desátým kilometrem odpoutal od soupeřů i vodiče a až do cíle dokázal svoje tempo ještě stupňovat. „Běželo se mi skvěle. V Ústí je krásně rychlá trať a navíc vyšlo počasí. Před půlkou závodu jsem zkusil zatlačit a vyšlo to. Jsem rád, že jsem zaběl takový čas,“ přiznal v cíli Kipyego. Po něm doběhl do cíle Adugna Takele (1:01:31) a třetím místem dovršil svůj povedený týden člen adidas RunCzech Racing Abraham Kipyatich. Ten před týdnem ovládl Birell Grand Prix Praha, do dnešního závodu nastoupil jako vodič a nakonec se i tady s časem 1:01:40 postavil na stupně vítězů.

„Dnes jsme viděli naprosto fantastické časy. Výkon vítěze dělá z ústeckého závodu čtvrtý nejrychlejší půlmaraton letošního roku. Ústí nad Labem se teď také může chlubit tím, že je naším nejrychlejším regionálním závodem,“ pochvaloval si předseda organizačního výboru RunCzech Carlo Capalbo. Do mozaiky podařeného dne pak kromě výkonů elitních atletů zapadlo rovněž počasí. „Od rána tu silně pršelo, ještě dm rodinný běh byl za mokra. Na start se ale jako zázračně vyčasilo, panovaly ideální podmínky, což rychlým časům nahrávalo,“ dodal Capalbo.

Staronové ženské šampionce se ale i tak postavily do cesty nečekané komplikace. Jasná favoritka a letošní půlmaratonská mistryně světa Peres Jepchirchir od začátku potvrzovala papírové předpoklady, na 14. kilometru se na čele osamostatnila a běžela si pro vylepšený rekord závodu. Jenomže… „Povolila mi bota. Myslela jsem, že s tím půjde běžet, ale pak se úplně vyzula. Musela jsem zastavit, znovu se obout a ztratila jsem tak cenné vteřiny. I přesto jsem ráda, že se mi tu opět podařilo vyhrát,“ řekla v cíli vítězka.

Peres Jepchirchir nakonec finišovala v čase 1:07:24, tedy sedm vteřin za svým rekordem. Úsměvy na všechny strany po doběhu rozdávaly druhá Lucy Cheruiyot (1:08:17) a třetí Afera Godfay (1:08:32). Obě dvě si totiž při Mattoni 1/2Maratonu Ústí nad Labem doběhly pro osobní maxima.

Zatímco absolutní šampioni vyhráli poměrně jasně, mezi českou elitou probíhaly napínavé souboje. V mužích se na start postavila kompletní česká špička. Od začátku se na čele usadili Jiří Homoláč s Vítem Pavlištou, kteří utvořili spolupracující čtveřici s brazilským a marockým běžcem. Český souboj ve svůj prospěch nakonec vítězně vybojoval Jiří Homoláč, když měl na posledním kilometru více sil. „Byl to parádní závod. Cítil jsem se uvolněně a úplně v pohodě, běželo se mi prostě dobře. V závěru jsem si věřil, takže jsem poslední kilometr napálil a povedlo se,“ radoval se Homoláč. Ten finišoval v čase 1:05:41, což znamená nový český rekord závodu – a v cíli měl přesto ještě dost sil na pár kliků. O pár vteřin později doběhl Vít Pavlišta (1:05:50) a třetí místo vybojoval Milan Kocourek (1:06:00). Za nejlepší trojicí doběhl Petr Pechek (1:08:31) a Jan Kreisinger (1:10:48).

„V druhé půlce nás s Vítkem Pavlištou začal dotahovat Milan Kocourek, to jsem se obával o vítězství. Sil jsem však měl dostatek, dokonce tolik, že jsem pak za cílovou čarou mohl ještě vystřihnout pár kliků,“ podělil se o dojmy Homoláč a prozradil, že jeho novým trenérem je Róbert Štefko, ikona československé vytrvalecké historie. Homoláče uvidíme ještě na Běchovicích a Vokolo Príglu.

Také nejlepší české ženy běžely dlouho spolu. Souboj dvou veteránek a pravidelných účastnic závodů RunCzech běžecké ligy ve svůj prospěch rozhodla Ivana Sekyrová. „Vůbec jsem nečekala, že se mi podaří vyhrát. Je to moc hezká tečka za celou sezónou, která mi nevycházela úplně podle představ. Dnešní závod mi udělal radost – a kdo ví, třeba je to naposledy. Je tu Eva Vrabcová a mladé holky také začínají vystrkovat růžky,“ usmívala se Sekyrová, jíž stopky naměřily čas 1:17:40. Druhá Petra Kamínková si připsala čas 1:18:04 a třetí Dagmar Rychnovská 1:21:54.

Komentáře (Celkem 1)

Nalezené položky: 2 První Předchozí | 1 | Další Poslední

runczech.com muž 17.09.2016 19:30:24

Lepší rozloučení s RunCzech běžeckou ligou si organizátoři snad ani nemohli přát. Mattoni 1/2Maraton Ústí nad Labem totiž viděl fantastické výkony především mezi muži. Jako rozený šampion se v Ústí představil keňský vytrvalec Barselius Kipyego. Ten svým soupeřům nedal nejmenší šanci a zaběhl si svoje maximum i rekord závodu – 59:15. Čechům a Češkám vládli Ivana Sekyrová a v novém tuzemském rekordu Jiří Homoláč. VÝSLEDKY />Odkaz na článek

avatar

Rosice, Brno

Celkem 17863,4 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:35:16 (2016)
půlmaraton: 1:15:59 (2019)
maraton: 3:21:16 (2014)

Tomino muž 17.09.2016 21:28:41

>> cernyvac, 17. 09. 2016 21:14:56

Příště dvakrát číst a jednou psát… Mluví se o rekordech závodu ne celé ČR ;)

Nalezené položky: 2 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.