Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

RunCzech ruší pražské závody, maratonkyně vyhlížejí Valencii

RunCzech ruší pražské závody, maratonkyně vyhlížejí Valencii
foto: Zdenek Krchák

Radek Narovec | 30.06.2020 | přečteno: 4615×

Měl to být velký souboj tria domácích elitních maratonkyň, ale musí se odložit na neurčito. RunCzech v úterý oznámil, že s ohledem na nejistoty ohledně možnosti konání masových akcí ruší všechny tři své pražské závody naplánované na letošní podzim. „Za současného stavu, i když se situace zlepšuje, nebude ani tak možné na podzim s jistotou pořádat akce s velkým počtem účastníků v centru Prahy,“ napsal zakladatel RunCzechu Carlo Capalbo v dopise závodníkům a partnerům. AKTUALIZOVÁNO O PLÁNY ČESKÝCH MARATONKYŇ

„Rok 2020 si budeme zajisté pamatovat všichni. A tento dopis je pro mě ten nejtěžší, který jsem napsal za posledních 25 let. Dlouhé měsíce jsme pracovali s plným nasazením a vášní, abychom připravili jarní závody v Česku. Všichni běžci po náročné přípravě vyhlíželi startovní čáru. Zpráva pár týdnů před startem, že nemůžeme uspořádat Sportisimo 1/2Maraton Praha, byla pro nás velkým šokem,“ uvádí Capalbo, který je hnacím motorem největší domácí pořadatelské skupiny.

„Později jsme nemohli uvěřit, že se to dotkne i dalších jarních závodů. V tu chvíli byly přípravy téměř dokončené, objednávky na cestě nebo doručeny a většina rozpočtu vyčerpaná. Přesto jsme museli jarní termíny zrušit. Pustili jsme se do hledání podzimních termínů a ty našli s očekáváním, že vše bude v normálu,“ píše a přidává poděkování českému státu za rychlou akci v době největší koronavirové krize na jaře tohoto roku.

„Novým podmínkám jsme se přizpůsobovali i my a během posledních měsíců pracovali, co to šlo. Vyhlíželi jsme zejména nová oznámení o opatřeních a přepracovávali plány podle překotných změn v uvolňování. Za současného stavu, i když se situace zlepšuje, nebude ani tak možné na podzim s jistotou pořádat akce s velkým počtem účastníků v centru Prahy.“

RunCzech, který již na jaře zrušil svou letní týmovou štafetu v pražské Stromovce, uvedl, že nabízí registrovaným účastníkům převedení startovného na příští a přespříští rok. Pro pořadatele to je velká ztráta, protože velkou část peněz pro letošek již proinvestoval a navíc přijde i o značný příjem z akcí napřesrok. Capalbo v rozhovoru pro Reportér odhadl výši škod na 25 milionů korun.

Nadále pracujeme na přípravách závodů Mattoni 1/2Maratonu v Karlových Varech, Českých Budějovicích, Olomouci, Ústí nad Labem a Nature Run v Liberci v jejich podzimních termínech v souladu s platnými omezeními, dodal RunCzech.

Skupina plánovala na počátek září unikátní víkend, kdy se v jednom dni měla uskutečnit Birell Grand Prix Praha 5&10 km a na druhý den Sportisimo 1/2Maraton, co do počtu účastníků největší domácí běžecká akce. 11. října se pak měl běžet Volkswagen Maraton, který mohl nabídnout unikátní start hned tří nejlepších českých maratonkyň – Evy Vrabcové, jež se vrací po porodu k běhání, Marcely Joglové a Petry Pastorové, tří aspirantek na letenku do Tokia 2021.

Eva i Marcela již oznámily, že namísto Prahy se budou chystat do španělské Valencie, kde se poběží 6. prosince, tedy již v době, kdy se dá případným dobrým časem kvalifikovat na olympiádu.

„Já jsem Prahu zrušila už v momentě, kdy jsem se dozvěděla, že limity se budou moci plnit až od prosince. Nyní plánuji Valencii, z domácích závodů pak půlmaratony RunCzechu v Ústí nad Labem, Olomouci a Českých Budějovicích, ale vše se uvidí podle aktuálního stavu,“ uvedla česká jednička, která porodila koncem dubna, již však opatrně trénuje.

Rovněž Marcela Joglová se chystá do Valencie, v záloze pak bude mít i některý z jarních maratonů. Petra Pastorová prohlásila, že pokud by se mělo MČR odehrát ve Španělsku, nezbyde jí než do Valencie vyrazit také.

Koronakrize způsobila ekonomické potíže nejednomu pořadateli běžeckých a jiných závodů a současně roznesla na kusy plány top sportovců pro letošní sezonu. Nedávno odřekli pořádání letošních maratonů Boston i Berlín. Oproti tomu Košice zatím termín letošního ročníku (4. října) drží.

Jsou známy už termíny RunCzechových top akcí napřesrok – půlmaraton v Praze je naplánován na 27. března, maraton se bude konat 2. května.

Komentáře (Celkem 0)

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední

Radek Narovec muž 30.06.2020 10:09:07

Měl to být velký souboj tria domácích elitních maratonkyň, ale musí se odložit na neurčito. RunCzech v úterý oznámil, že s ohledem na nejistoty ohledně možnosti konání masových akcí ruší všechny tři své pražské závody naplánované na letošní podzim. „Za současného stavu, i když se situace zlepšuje, nebude ani tak možné na podzim s jistotou pořádat akce s velkým počtem účastníků v centru Prahy,“ napsal zakladatel RunCzechu Carlo Capalbo v dopise závodníkům. AKTUALIZUJEME
Odkaz na článek

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.