Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Dočká se rozvolnění i pořádání závodů? Vyjednavači jsou optimističtí

Dočká se rozvolnění i pořádání závodů? Vyjednavači jsou optimističtí
foto: RunTour

Radek Narovec | 13.05.2021 | přečteno: 3884×

Od pondělí se kolotoč závodů může opět začít roztáčet. Byť to bude organizačně převelice náročné, období nicnevědění a chaosu ze strany vládních úředníků snad pomalu skončí. Na středeční schůzce s hlavní hygieničkou byl dohodnut scénář rozvolňování i pro obor veřejných sportovních akcí. „Jsme rádi, že jsme našli společnou cestu a domluvili pravidla, parametry, za kterých by se mohly konat veřejné sportovní akce,“ říká šéf iniciativy Za zdravé Česko Marek Tesař.

Již od pondělí 17. 5. budou moct probíhat sportovní akce pro veřejnost dle aktuální epidemické situace a nastavení balíčků. Zatím jen v oddělených startovních vlnách po 30 osobách a s jasnými hygienickými pravidly. Od 14. 6. se zvýší počet osob ve startovní vlně již na 200. Začátkem června se uskuteční tři pilotní akce, na jejichž základě se vyhodnotí, jak budou sportovní akce pro veřejnost vypadat v dalších měsících. Po vyhodnocení těchto událostí se ukáže, s jakými pravidly se bude pokračovat dál od 1. července a za předpokladu příznivého vývoje epidemické situace, uvádí se na webu iniciativy.

Už dříve bylo oznámeno, že jednou z těchto povolených akcí bude The Battle of the Teams, náhražka za Volkswagen Maraton Praha, naplánovaná na 30. května. Podle našich informací se též počítá s uspořádáním půlmaratonu v Karlových Varech. Obojí jsou to akce RunCzechu.

Rozjet by se také měl seriál Běhej lesy, který nedávno odsunul běh na Karlštejně. Od víkendu se též dá v Brně do pohybu série Night Run, o týden nato pak RunTour v Olomouci.

„Každý účastník sportovní akce bude muset splnit alespoň jednu z následujících podmínek, kterými jsou negativní PCR test (ne starší než 7 dní) nebo negativní antigenní test (ne starší 72 hodin), 14 dní od ukončeného očkování či maximálně 90 dní od prodělání onemocnění COVID-19. Samozřejmostí jsou přísná hygienická pravidla na místě konání akce, jako je například nošení roušek nebo dezinfekce,“ uvádí účastníci středeční schůzky na Ministerstvu zdravotnictví. Šlo o zástupce agentur RAUL (Běhej lesy a Jizerská 50) a Geometry Prague (RunTour), kteří stojí za zrodem iniciativy Za zdravé Česko lobující za zájmy pořadatelů během pandemie.

Další rozvolňování bude probíhat podle aktuální situace, přičemž se jako hlavní ukazatel ústupu pandemie sleduje průměrný týdenní přírůstek počtu nakažených virem v přepočtu na 100.000 obyvatel. Ten je ke čtvrtku na hodnotě 82 (ve středu byl na 88), sestup je tak strmější, než původně statistici počítali. Není tedy vyloučeno, že se plného obnovení veřejných sportovních akcí ve stavu, v jakém se konaly před propuknutí pandemie, dočkáme i dřív než v září, jak ukazuje zveřejněný plán.

"Jsme přesvědčeni, že sportovní akce pro veřejnost mohou probíhat zcela bezpečně, lidé budou moct zase aktivně sportovat a pořadatelé sportovních akcí, kteří jsou již několik měsíců existenčně ohroženi, se budou moct zachránit,” dodává Marek Tesař.

Snad tak skončí období, kdy si pořadatelé připadali jako slepička v klasické pohádce. Ve snaze zjistit nějaké relevantní informace putovali od jednoho orgánu státní správy k druhému.

„Infolinka koronaviru mě odkázala na Krajskou hygienickou stanici (KHS), KHS mě odkázala na MZČR, a to mě odkázalo na KHS. MZČR mi také doporučilo zažádat u KHS o výjimku, ale KHS mi řeklo, že výjimky nedává, ať se obrátím zpět na MZČR. Je to něco neuvěřitelného,“ ulevil si na FB skupině organizátorů Petr Horník.

Není divu, že řada akcí se uskutečnila tzv. natajňačku. Prostě v nějakou dobu jste se ocitli na daném místě, tam někdo zmáčkl stopky a po doběhu vám zaznamenal čas a vy jste šli domů. Proběhly tak i akce s několika sty účastníky! Ale dělejte takto závody donekonečna… Velké obliby se nedočkaly ani náhražky v podobě online či virtuálních běhů. Prostě jim chybí atmosféra a možnost soupeřit mezi sebou napřímo, nejen naoko a na dálku.

Jen na květen bylo původně naplánováno na 174 sportovních akcí. Řada těch, jež měly dřívější datum konání, se přesunula na podzim. V září nabobtnala naše termínovka na plných 229 závodů! O termínové kolize nebude nouze, ale nad tím už se pozastavuje jen málokdo. Otázkou pro pořadatele nyní zůstává, jak se vypořádají s nárůstem nákladů na konání závodů a hlavně jaká bude účast na nich – převáží nadšení, nebo spíše obavy z možné nákazy?

Na další nejasnost poukazují i menší pořadatelé, kteří si nebudou moci dovolit drahé testování na koronavirus: „Osobně vidím nejpodstatnější bod v tom, zda bude muset pořadatel doložit, že každý závodník opravdu přišel s testem a povinnost uchovat si ho pro případ následné kontroly. Chápu, že na velké akce typu Běhej lesy si test člověk třeba udělá, ale na pouťák každý týden už asi těžko,“ uvádí se ve skupině Organizátoři závodů a sportovních akcí. Situace tak připomíná obor pohostinství, kde bylo restauracím povoleno otevřít zahrádky, ale jen pro testované a očkované. Velmi pravděpodobně to nakonec skončí deklarováním ze strany účastníků, že tuto podmínku splňují.

STÁHNĚTE SI DOPORUČENÍ PRO POŘADATELE

Komentáře (Celkem 3)

Nalezené položky: 4 První Předchozí | 1 | Další Poslední

Radek Narovec muž 13.05.2021 11:01:58

Od pondělí se kolotoč závodů může opět začít roztáčet. Byť to bude organizačně převelice náročné, období nicnevědění a chaosu ze strany vládních úředníků snad pomalu skončí. Na středeční schůzce s hlavní hygieničkou byl dohodnut scénář rozvolňování i pro obor veřejných sportovních akcí. „Jsme rádi, že jsme našli společnou cestu a domluvili pravidla, parametry, za kterých by se mohly konat veřejné sportovní akce,“ říká šéf iniciativy Za zdravé Česko Marek Tesař.
Odkaz na článek

avatar

skorobezec muž 13.05.2021 11:56:14

A šaráda pokračuje …

avatar

Celkem 27228,99 km
Minulý měsíc 0 km

jm1 muž 13.05.2021 12:44:30

to Radek Narovec:

Nepůsobí na Vás úvodní stránka tohoto WWW (= obří mapa + 6 tabulek závodů „naplánovaných“ ;-) na nejbližších pár týdnů) poněkud nepatřičně ?

avatar

Sloviensko

rudo muž 13.05.2021 12:59:01

jen je nechte at se boji

Motto: you can't stop, what is coming !
Nalezené položky: 4 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.