Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Horké chvilky v RunCzechu. Válka na Ukrajině mu poplivala symbol

Horké chvilky v RunCzechu. Válka na Ukrajině mu poplivala symbol
foto: archiv

Radek Narovec | 10.03.2022 | přečteno: 2578×

Jedno písmenko a jaké může způsobit komplikace… Když před měsíci začali v RunCzechu vymýšlet komunikační strategii pro letošek, kdy oslavíme 100 let od narození legendy Emila Zátopka, určitě netušili, co je bude čekat koncem února, kdy propagace nové sezony konečně dostane zelenou. Po dvou letech komplikací kvůli covidu přišly komplikace zcela jiného rázu.

„Tahle sezona nebude ničím jiným než o Z,“ hlásí celostránkový inzerát v již vydaných časopisech, kterým chce RunCzech připomenout veřejnosti, že 19. září to bude přesně 100 let, kdy se shodně narodili Dana a Emil Zátopkovi. Legendy české, československé i světové atletiky. Oba velcí podporovatelé běhání a sportu pro veřejnost. Emil dokonce stál u prvních ročníků Mezinárodního pražského maratonu (PIM) coby slavný host a startér. Dana jakbysmet.

Jenže historie právě píše své osudové okamžiky. Na tancích a bojových vozidlech ruské armády postupujících ukrajinským územím je znázorněno velké Z a to se bleskově stalo symbolem stejně odpudivým, jakým bývala svastika hitlerovských vojsk. Tragédie, utrpení, lidské životy… Nic, co byste si chtěli dát do motivační kampaně ve prospěch svých běžeckých závodů.

Však také RunCzech nemohl nereagovat. Vydal k celé věci vysvětlující video, v němž vyzývá, abychom měli Z stále jako symbol pro udatnost kopřivnického rodáka, který z Helsinek přivezl nečekaná tři zlata. Je to však ve světle událostí a zvěrstev na východ od nás vůbec možné?

„Zátopkovo Z oslavuje skvělého běžce a humanistu. My v RunCzech vzpomínáme na jeho odvahu a hluboce věříme, že všichni běžci jsou krásní. Písmeno Z se bohužel stalo symbolem války a agrese, ale Zátopkovo Z je náš způsob, jak říct: Buďte stateční a silní. Svět je s vámi! Rok 2022 věnujeme velikosti Emila Zátopka,“ uvádí největší český pořadatel na svém Facebooku.

Nicméně změna v komunikaci přišla až po dnech kritiky ze strany domácích ale i zahraničních fandů běhu, kdy se ono nešťastné Z bez hlubšího vysvětlení začalo objevovat v médiích a na plakátech. „Použít tento symbol v době, kdy agrese pokračuje? To je velká chyba,“ píše na Instagramu RunCzechu jeden ze sledujících. „Přiléváte olej do ohně ruské propagandy. Oni neví, kdo byl Zátopek. Pouze vidí novodobou svastiku a řeknou ostatním, že čeští běžci podporují Putina.“

RunCzech sice vysvětluje, že kampaň se začala chystat již loni v létě, nicméně vzápětí kapituluje a narychlo ze svých propagačních materiálů odebírá sporné velké Z. „RunCzech mění mediální komunikaci, abychom nespojovali Zátopkovo Z s momentálními tragickými událostmi na Ukrajině,“ stojí v prohlášení na sítích.

RunCzech později dodal, že ukrajinským sportovcům, kteří se již na některý z jeho závodů přihlásili a nemohou se zúčastnit z jakýkoliv důvodů, budou vráceny všechny startovní poplatky. „Vždy jsem byl proti politizaci sportu a běhání zvlášť. Současné okolnosti věci mění a momentálně zvažujeme formu symbolické podpory a vyjádření mírového poselství, jednoty a ducha fair play. Zejména v těchto těžkých časech,“ říká Carlo Capalbo, prezident RunCzech.

Někteří fanoušci spekulují o tom, že RunCzech nechal pro letošek vyrobit účastnické medaile právě ve tvaru písmene Z. Pořadatel jejich podobu zatím nezveřejnil, což by mohlo tyto spekulace spíše potvrzovat. Pokud by to byla pravda a bylo by nutné nechat vyrobit desetitisíce medailí nových, byla by to další finanční rána těžce zkoušenému pořadateli, který musel loni a předloni odvolat řadu svých závodů v centru Prahy i v krajích.

Oproti letům před covidem, kdy byl pražský půlmaraton dlouho dopředu vyprodán, zůstává letošní (nespecifikovaná) kapacita nenaplněna, a to přesto, že velkou část startujících tvoří registrovaní z uplynulých dvou let, kdy se závod nekonal.

Mattoni 1/2Maraton v Praze startuje již za tři týdny. Poběží se stále v kulise bombardování ukrajinských měst a obcí?

Anketa

Podporujete názor, že bychom si písmeno Z jako symbol neměli nechat vzít?

Celkem hlasovalo 45 uživatelů.

Komentáře (Celkem 0)

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední

Radek Narovec muž 10.03.2022 14:57:20

Jedno písmenko a jaké může způsobit komplikace… Když před měsíci začali v RunCzechu vymýšlet komunikační strategii pro letošek, kdy oslavíme 100 let od narození legendy Emila Zátopka, určitě netušili, co je bude čekat koncem února, kdy propagace nové sezony konečně dostane zelenou. Po dvou letech komplikací kvůli covidu přišly komplikace zcela jiného rázu.
Odkaz na článek

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.