Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

TEST: Vybíráme nejlepší boty pro hobíka na silniční maraton

TEST: Vybíráme nejlepší boty pro hobíka na silniční maraton
foto: RunCzech

Josef Smetana | 30.04.2022 | přečteno: 13307×

Uběhnout maraton… Málokterý běžec té výzvě odolá. Pro mnohé je dokonce tím hlavním impulsem k tomu začít běhat. Pokud nepatříte mezi ostřílené borce, ihned vás napadne otázka – mám se na start 42,2 km dlouhého běhu po asfaltu postavit v tom, co mám doma léta v botníku, nebo je lepší poohlédnout se po něčem k tomu určeném?

Oslovili jsme tedy značky s jednoduchým zadáním: „Hledáme nejlepší botu na maratonský závod vhodnou pro pravidelně trénujícího hobby běžce. Botu, která zvládne na výbornou především tvrdý povrch a umožní běžet maraton s vysokým komfortem a zároveň svižným tempem.“

Jak se dalo očekávat, až tak snadný výběr to nebyl! Zastoupení jednotlivých typů běžeckých bot je nakonec podobně pestré, jako startovní pole na městském maratonu. Modely s výrazným zakřivením podrážky (tzv. rockerem), tempové boty, klasické tréninkové modely, ale i boty podporující přirozený došlap.

S tím souvisí i náš tip, jak boty na maraton vybírat. Pro úplné začátečníky, prvomaratonce a běžce bez časových ambicí doporučujeme vybírat tréninkové, objemové modely. Rychlejší běžci pak mohou zůstat u předkládaného řazení testovaných modelů, které zohledňuje závodnické nastavení na výkon a upřednostňuje boty, které (byť třeba jen subjektivně) posouvají běžce k cíli rychleji.

Tři z testovaných modelů patří do kategorie bot pro objemový silniční trénink. Co je to za typ boty? Poctivý tréninkový pracant, zejména na delší pomalé tréninky. Pro pomalejší hobby běžce má taková bota při použití na maratonu hned několik výhod – pohodlné tlumení, komfortní polstrování a stabilitu při došlapu. Pokud vyrazíte na maratonský závod v této tréninkové botě, nic vás nemůže překvapit, protože v tréninku jste déšť, vedro a změna došlapu v únavě mnohokrát zažili.

Takové boty skvěle poslouží i mimo závod samotný, vždyť při cestě na nějaký domácí či zahraniční maraton nachodíte před a po závodu spoustu kilometrů. Hodí se tedy zejména pro běžce, kteří až tak neřeší za kolik, ale zda vůbec maraton uběhnou, tedy pro pomalejší hobby běžce a prvomaratonce. Zkrátka pro ty, kteří často v botníku ani jiné než tréninkové boty nemají.

Dalším do party je model s nulovým dropem (sklon od paty ke špičce je 0 mm). Tedy s došlapem jako naboso, ale s pěknou porcí tlumení. Je nasnadě, že po takové botě nesáhne závoďák, ale spíše běžec požitkář. Pocitově neběžíte v raketách vystřelujících nohu do dalšího kroku, pokud ale do maratonu vystartujete na pohodu, je radost běžet dlouho i v takových botách.

První tři modely můžeme zařadit mezi tzv. tempovky. Tempové boty zpravidla nechybí v botníku žádného svižněji běhajícího běžce. Většinou jej nepoužívají jen na tempové tréninky, ale také na závody (především ty delší). Kdo neběží dostatečně rychle, nevyužije výhody speciálních bot s karbonovou deskou naplno, a proto je vhodnější sáhnout právě po modelech s deskou pouze plastovou. Jsou nejen levnější, ale také ovladatelnější. Tempové boty jsou pro maraton dostatečně lehké, často s příjemnou podporou odrazu, a zároveň pohodlné, stále s výrazným tlumením.

Až na tři značky (Saucony, Puma a Hoka) ustupují všechny ostatní od nejpoužívanějšího způsobu uchycení jazyka posledních let. Všitý jazyk spojený se svrškem nejen vpředu ale i po stranách je u letošních modelů v menšině.

V botách z našeho testu tedy můžete letět vstříc osobáčku pod tři hodiny, stejně jako procházet chůzí občerstvovačkou při prvním životním maratonu. Stačí vybrat tu správnou botu. Navíc ve vhodně zvolené botě pravděpodobně odběháte spoustu přípravných tempových a dlouhých běhů. Zahálet v běžeckém botníku rozhodně nebude, ať už zvolíte jakýkoliv model!


SAUCONY ENDORPHIN SPEED 2

Hmotnost: 241 g (10 UK)

Cena: 5090 Kč

Drop (sklon pata-špička): 8 mm

Lehká, prodyšná, pohodlná ale především také rychlá bota s příjemným přechodem do odrazu. O vítězi jarního testu bylo jasno po několika málo proběhnutích. Pokud bychom v redakci vyráželi na maraton, pak zcela jistě sáhneme po modelu Endorphin Speed 2.

Speedy vyžadují slušnou techniku běhu, při prvním nazutí působí trochu nestabilně, jakmile se ale rozběhnete, je po jakémkoli náznaku nestability. Bota krásně odvaluje do odrazu, čím rychlejší tempo běhu, tím více nás Speedy baví. Nylonová deska příjemně podporuje odraz, její tuhost je údajně dva a půl krát menší než u karbonové desky staršího bratra Speedu modelu PRO 2, není tedy na rychlost a lehkost běžeckého kroku tak náročná, přepere ji i svižněji běhající hobby běžec. Bota je pro výkonnostního běžce vhodná nejen pro závod (skvěle poslouží na distance od 10 km až po maraton) ale také pro tempové tréninky nebo stupňované delší běhy.

S ohledem na rychlostní dispozice boty je velmi pohodlné a na tvrdém povrchu nadmíru příjemné tlumení. Pěna pohledově připomínající Boost od adidasu je oproti ní mírně tužší. Krásně tak vstřebá dopad, ale bez nepříjemného zaplavání při došlapu. V kombinaci s lehkým, vzdušným svrškem nasazuje laťku běžeckého komfortu pořádně vysoko. Svršek je sice prodyšný, zároveň ale pevný a perfektně tak ukotví nohu v botě. Jazyk je ve spodních dvou třetinách tenký, zcela bez polstrovaní, horní třetina je povedeně mírně polstrovaná a umožňuje tak podle potřeby i razantnější utažení tkaniček. Jazyk je všitý do stran, ve spojení s mírně elastickými tkaničkami pohodlný, nepociťujeme žádné otlaky ani při delším běhu.

Vyzdvihnout musíme několik zajímavých detailů. Předně na silniční botu nezvyklé gumičkové poutko na nártu vyřeší uchycení zavázaných tkaniček. Jazýček na patě usnadní nazouvání a nahrává případnému použití boty při triatlonu (stejný jazýček je všitý i na jazyku boty, pro běžné obouvání jej ale pravděpodobně použije málokdo). Reflexní prvek na patě zjednoduší volbu správné boty pro večerní trénink nebo závod.

Z pohledu životnosti zřejmě nebude Speed 2 patřit k největším „držákům“ v běžeckém botníku. O to větší porci příjemných běžeckých zážitků (nejen těch maratonských) ale může nabídnout.

Hodnocení: 93 %

(+) skvělá dynamika odrazu

(+) pohodlné tlumení

(+) prodyšný, komfortní svršek

(-) nižší stabilita v únavě (při špatné technice běhu)

(-) trakce na mokré dlažbě


HOKA ONE ONE MACH 4

Hmotnost: 252 g (10,5 UK)

Cena: 3790 Kč

Drop: 5 mm

Nízká hmotnost, superpohodlné tlumení, příjemný prodyšný svršek, kompletně zabalené do povedeného designu. Vše do sebe pěkně zapadá. Od přijatelné hmotnosti 252 gramů pro velikost 10,5 UK, přes pořádnou porci tlumící pěny (4 cm pod patou a 3,5 cm pod špičkou) až po mírně elastický vzdušný svršek.

Hoka je známá výraznou stabilitou došlapu. Mach 4 se šířkou podrážky deset centimetrů pod patou a celých jedenáct pod špičkou jí rozhodně renomé nekazí. Přes pohledovou robustnost je to pro neznalé značky Hoka až překvapivě živá a hbitá bota umožňující velmi slušné zrychlení. Mírné zakřivení podrážky (tzv. rocker) usnadňuje přechod z došlapu do odrazu, vystouplá patní část podrážky citelně zpříjemní prudší seběhy. Mach 4 výborně sedí na noze, je radost v něm běžet jak rychle, tak dlouho. Pro maraton neskutečně pohodlná bota, nejen pro běžce upřednostňující komfort!

Testovali jsme již Mach 2, svršek se nyní výrazně změnil, je pevnější a lépe drží nohu v zatáčkách a na nerovnostech. Nejvíce nás ale bavila zvýšená pata. Na achilovku tak netlačí žádný okraj, tlak se příjemně rozmělní směrem k lýtku do ztracena. Pokud máte citlivější achilovky a máte rádi lehké boty s výrazným tlumením, budete z Mach 4 přímo nadšeni. I když si proti všem přikázáním boty pořídíte až těsně před maratonem, nemusí to být problém. Při testu jsme je poprvé vzali na dvacet kilometrů lehce stupňovaným tempem a… bez sebemenšího náznaku nepohodlí! Mach 4 právem patří do kategorie „z krabice rovnou na závod“.

Hodnocení: 91 %

(+) pohodlné tlumení

(+) stabilita došlapu

(+) prodyšnost svršku

(-) přilnavost na mokré dlažbě

(-) očekávaná životnost podrážky


SCOTT PURSUIT

Hmotnost: 269 g (10 UK)

Cena: 3750 Kč

Drop: 8 mm

Bota pro každodenní trénink, skvělá nejen pro rychlejší tempové tréninky, ale díky pohodlnému tlumení i na opravdu dlouhé proběhnutí, včetně závodního maratonu. S ohledem na vysokou míru tlumení je hmotnost více než přijatelná, pocit lehkých nohou dodává výrazné zakřivení podrážky (rocker), bota odvaluje do odrazu více než ochotně, plynule a naprosto přirozeně.

Velké interní diskuse jsme vedli kolem nezvyklého řešení šněrování. Pro někoho geniální řešení, pro jiného jen obtížně použitelné. Dvojitý průvlek každého křížení tkaniček má své výhody (pevné jisté a nepovolující se šněrování), ale také nevýhody (poměrně zdlouhavé a pracné doladění utažení tkaniček). Navržené dvojité průvleky vyhovují více běžcům s širším chodidlem, kteří nemají potřebu tkaničky tolik dotáhnout. Těm s úzkým chodidlem se spíš jako vhodnější zdá klasické jednoočkové provlečení šněrování.

Nalézt optimální utažení je o to důležitější, neboť samotné tkaničky jsou pevné a nepruží, na nárt ale v žádném případě nijak nepříjemně netlačí. Díky silněji polstrovanému jazyku je ukotvení nohy pohodlné a příjemné i při velmi dlouhém běhu. Komu šněrování s dvojitými průvleky nebude vyhovovat, převáže tkaničky klasicky s jedním průvlekem a je po problému.

Svršek je pevný s výbornou prodyšností. Na rovném tvrdém povrchu bezpečně drží nohu v botě, bez ztráty stability, včetně průběhu ostřejších zatáček. Velmi příjemné je měkčí polstrování kolem paty. Je zcela bezešvé a při dlouhých bězích velmi komfortní. Podrážka je poměrně hladká, ryze silniční. Na asfaltu je odraz perfektní, naprosto bezproblémový i za mokra. Jednoduchá podrážka, bez možnosti zachycování kamínků a nečistot však dobře zvládá i parkové cesty. Hmotností, dropem ale především tvarem podrážky Pursuit přímo vybízí ke svižnějšímu tempu a podporuje dynamický styl běhu. Kromě maratonu tak skvěle poslouží na tempové tréninky a delší stupňované běhy.

Hodnocení: 90 %

(+) podpora odrazu

(+) pohodlné tlumení

(+) vzdušný svršek

(-) obtížnější šněrování

(-) pocitově nižší stabilita na nerovnostech


SALMING RECOIL PRIME

Hmotnost: 293 g (8 UK)

Cena: 4199 Kč

Drop: 8 mm

Objemový silniční model, letošní novinka švédské značky, je v tom nejlepším slova smyslu univerzální běžeckou botou. Pevný, odolný svršek bezpečně drží nohu na svém místě i na nerovnostech. Jeho prodyšnost je v jarních měsících zcela optimální. Naprosto komfortní je pak hutnější jazyk zamezující otlakům i při velmi dlouhém běhu. Vhodně jej navíc doplňují silnější, dobře se zavazující tkaničky.

Skvělá je podrážka s bezproblémovým odrazem nejen na mokrém asfaltu, ale především v lehkém terénu nebo na parkových cestách. Kvalitní odraz zajišťují výstupky ne nepodobné včelím plástvím. Se Salming Prime vlastně ani neřešíte, kudy běžíte. Na silniční model toho zvládne opravdu hodně.

Měkká pěna mezipodešve ozdobená plástvemi pohledově lehce připomíná Boost od adidasu. Je ale výrazně tužší, tlumení tak bude vyhovovat i těžším běžcům. Shora ji překrývá tenčí vrstva pěny Recoil+ s výrobcem deklarovanou vysokou návratností energie. K příjemnému, pohodlnému došlapu přispívá také pět milimetrů silná stélka, která je pod patou povedeně vytvarovaná a nehrozí tak oděrky ani při použití tenké letní ponožky.

Pro značku tradičně poutavý je design, i v černé variantě je bota pohledově zajímavá s neotřelými detaily v podobě reflexních prvků po celém obvodu. Z pohledu maratonu se Prime hodí zejména pro závody se střídáním různých povrchů, jako je například Třeboňský maraton.

Hodnocení: 89 %

(+) univerzální podrážka se skvělým záběrem na většině povrchů

(+) odolnost svršku

(+) pohodlné tlumení

(-) méně citlivá na zrychlení

(-) kratší jazyk


PUMA VELOCITY NITRO 2

Hmotnost: 287 g (9,5 UK)

Cena: 3499 Kč

Drop: 10 mm

Hledáte všestrannou tréninkovou botu, která zvládne i maratonský závod? Velocity Nitro 2 toho umí překvapivě hodně, k dostání je navíc za slušnou cenu. Povedená univerzální bota s výborným odrazem nejen na tvrdém povrchu, ale i v lehkém terénu nebo za mokra. Podrážka je prostá jakýchkoli plastových prvků náchylných na opotřebení, lze tedy očekávat její více než slušnou životnost.

Pohodlné odpružení (mezipodešev s dvojí hustotou a měkčí svrchní pěnou Nitro vyrobenou s použitím dusíku) oceníte u delších běhů. Bota však velmi dobře reaguje i na zrychlení, včetně velmi rychlých běhů na dráze, využití najde v opravdu pestré škále tréninků. Došlap je příjemně měkký, zároveň bez náznaků nestability. Oproti předchozí verzi ubyla plastová výztuha pod patou, na stabilitě došlapu to botě nijak neubralo.

Svršek krásně uzamkne nohu uvnitř, nedochází k posunům v sebězích nebo na nerovnostech. Napomáhá tomu i bezchybné šněrování (mírně asymetrické). Lehce pružící, silnější a nerozvazující se tkaničky a půlponožku v přední polovině boty propojenou s jazykem si budete pochvalovat při každém vyběhnutí. Jako vysoce nadstandardní hodnotíme stélku s praktickým tvarováním vaničky patní části pro přesné usazení chodidla. Nadmíru komfortní je pak měkoučké polstrování paty, podařené a funkční je zde také snížení (o více než polovinu) plastové výztuhy patní misky. Na patu tak není vyvíjen žádný zbytečný tlak a achilovky si lebedí.

Hodnocení: 89 %

(+) pohodlné tlumení

(+) univerzální použití

(+) jisté usazení nohy v botě

(-) nižší prodyšnost prstové části

(-) obtížnější čištění svršku


ALTRA TORIN 5

Hmotnost: 273 g (10,5 UK)

Cena: 4499 Kč

Drop: 0 mm

Běžec odkojený výraznějším dropem má zpočátku pocit, že odrazu něco chybí. Jakmile ale srovnáte techniku běhu, soustředíte se na došlap na celé chodidlo, zpomalíte tempo, přestanete sledovat hodinky a celkově se uvolníte, najednou se neubráníte pocitu, že na té nule přeci jen něco je!

Bota s hmotností a konstrukcí připomínající tempovou botu je velmi příjemná k pohodovému proběhnutí, kdy čas necháte plynout a užíváte si všechny ty příjemné pocity, které občas při přílišném sledování hodinek jako běžci zadupeme do silnice pod námi.

Vytrvalecky přívětivý svršek je tenký, dobře prodyšný, s prostornou prstovou částí boty tak charakteristickou pro tuto značku. Polstrování kolem paty je příjemně měkké. Konstrukce paty se tak skvěle přizpůsobí tvaru nohy, případně způsobu došlapu. Je minimalisticky jednoduchá, bez plastové výztuhy. Tkaničky ani ploché, ani kulaté se perfektně hodí k celkové konstrukci boty, lehce pruží a nerozvazují se. Skvěle tak doplňují minimalisticky tenký jazyk, který netlačí na nárt ani při razantnějším utažení. Zakončení jazyka je ale poměrně ostré a občas (třeba v sebězích) tlačí na nohu.

Měkká pěna podrážky zajišťuje přes pohledově nižší výšku (cca 2,5 cm) velmi pohodlné a příjemné tlumení. V kombinaci s nízkou hmotností vnáší Torin do běhu nový náboj – lehkost a přirozenost. Univerzální podrážka umožňuje dokonalý odraz nejen na silnici, ale i v lehkém terénu, nemá žádné plastové prvky náchylné k poškození nebo k zasekávání kamínků a větviček. Univerzálnost bota potvrzuje i při fartleku, pomalejším rozběhání po asfaltu, svižnějších rovinkách s důrazem na techniku běhu po parkových cestách, ale i při výklusu po asfaltu. V Torin 5 jedna radost běžet!

Hodnocení: 87 %

(+) univerzální použití

(+) příjemné tlumení

(+) perfektní zpracování boty

(-) pocitově nižší dynamika odrazu

(-) ostřejší zakončení jazyka


ADIDAS SOLARGLIDE 5

Hmotnost: 340 g (10,5 UK)

Cena: 3599 Kč

Drop: 10 mm

Bota pro každodenní trénink! To hlásala značka adidas při letošním uvedení Solarglide 5 na trh. Po testu potvrzujeme: ano, je to univerzální, odolná a poctivá tréninková bota na každý den. K největším přednostem patří stabilní došlap a pohodlné tlumení.

Na adidas poměrně široká podrážka (11,5 cm vpředu, 9,5 cm pod patou) zajišťuje nadstandardní stabilitu došlapu. Tu oceníte nejen v silné únavě, kdy již běžecká technika dostává na frak. Přes vyšší drop je došlap pocitově plošší, příjemně stabilní, bota se skvěle hodí i k regeneračnímu klusání pomalejším tempem.

K pohodlnému došlapu přispívá tradiční měkká pěna Boost doplněná svrchu vrstvou základní, také poměrně měkké pěny. Díky stabilizačním plastovým plátům však bota nijak přehnaně při došlapu nezaplave. Došlap i následné odvalení do odrazu je příjemné a plynulé. Chválíme jistotu odrazu na mokrém asfaltu, v tomto ohledu patřil model Solarglide 5 k nejlepším v jarním testování.

Úpletový svršek s údajným využitím minimálně polovičního podílu recyklovaných plastů z pláží a pobřeží je silnější, hutnější než třeba u modelu Ultraboost 21, který jsme testovali vloni, a lze tak očekávat jeho větší životnost. Není příliš prodyšný, ale ani se v něm nijak výrazně nepotí noha, zkrátka tak akorát na jarní a podzimní maratony. Silnější jazyk je ale poněkud kratší, zejména použijete-li šněrování až do posledního otvoru. Svršek je o něco širší, než je u značky běžné, přesto stále dobře sedí i na užším chodidle. Co říci závěrem? Kvalitní tréninková bota se slušnou cenovkou, pro pomalejší hobby běžce použitelná jako závodní bota na maraton s vědomím výhody pravidelného tréninku v takových botách.

Hodnocení: 86 %

(+) stabilita došlapu

(+) příjemné polstrování paty

(+) výrazné tlumení

(-) tužší nepružné tkaničky

(-) vyšší hmotnost

Anketa

Která bota z testu vás upoutala nejvíc? Pokud máte na silniční maraton jinou oblíbenou značku a model, uveďte je v komentářích pod článkem.

 
1 hl.
 
11 hl.
Celkem hlasovalo 255 uživatelů.

Komentáře (Celkem 15)

Nalezené položky: 16 První Předchozí | 1 | Další Poslední

Coach muž 30.04.2022 15:41:45

Uběhnout maraton… Málokterý běžec té výzvě odolá. Pro mnohé je dokonce tím hlavním impulsem k tomu začít běhat. Pokud nepatříte mezi ostřílené borce, ihned vás napadne otázka – mám se na start 42,2 km dlouhého běhu po asfaltu postavit v tom, co mám doma léta v botníku, nebo je lepší poohlédnout se po něčem k tomu určeném?
Odkaz na článek

avatar

10 km: 0:39:41 (2023)
půlmaraton: 1:31:22 (2021)
maraton: 3:48:13 (2023)

simon_sez muž 07.01.2023 20:01:21

Ahojte, pod stromčekom som našiel obálku s popisom ‚bezecke topanky‘ s hotovosťou. Ja som v tejto oblasti úplne batoľa, neverím, že keď sa v nejakom bežeckom obchode poprechadzam v rôznych topánkach, tak zistím ake tlmenie, drop, značka mi sedí na beh. Skôr predpokladam, že pár stoviek km si budem musieť odbehat, kym prídem nato, že čo mi sedí.

Viem, že tu je dosť pacientov s 10+ pármi topánok v botníku, tak chcem poprosiť o radu. Možno si z toho nezoberiem nič, a urobím si aj tak po svojom, ale bežecké topánky sú večná téma, tak sa možno prebudí trošku toto forum. :-)

Takže zadanie – podobne ako v článku, pretekárske topánky na asfalt, vzdialenosti: 5–42km + brával by som ich na rýchlejšie tréningy na dráhu/asfalt.

Požiadavky nemám asi žiadne, pocitovo by som chcel niečo stredne(?) utlmené – nerobím si ilúzie o mojej technike behu; drop asi tiež nejaký stred 5mm(?)

Skúsenosť mám 2kkm s topánkami z Decatlonu za 35e, nemám im čo vytknúť a minulý rok som zobral zo Sportisima Adidasy viac utlmené za 65e. Nie som veľmi náročný, keď mi nestihli vyschnúť pred ďalším behom, tak som bežal v pracovných topánkach…

Vďaka za každý tip.

avatar

Praha

Celkem 26249 km
Minulý měsíc 8 km
10 km: 0:40:06 (1984)
půlmaraton: 1:43:24 (2000)
maraton: 3:50:05 (2005)

EvženGe muž 08.01.2023 12:07:14

>> simon_sez, 07. 01. 2023 20:01:21

Odpovím ti zatím stručně.

Pokud ti někdo bude doporučovat konkrétní značku, běž od něj. KAŽDÁ značka (a někdy i model) má jiný tvar a totéž je i u nohy. A je třeba zkoušet, zkoušet. Nyní jsem už v důchodu, ale před pár lety jsem boty prodával. VŠECHNY jsem měl na noze, ale některé (i hodně dobré) jsem testoval třeba o dvě čísla větší, protože pro mě byly úzké. A kamarád Marek Rod mi dvakrát doporučil boty značky, kterou jsem před tím neměl. Z obchodu jsem odešel za 10 minut. I s botama :-) .

Jo boty z Decatlonu jsme tam zkoušeli taky. A tehdy (nevím jak nyní) jsme došli k závěru, že jsou funkčně prakticky stejné jako „slavné“ značky, pouze daleko dřív „odejdou“ (tak 3–4× rychleji). V přepočtu ceny a výdrže to pak vyšlo nastejno !!! Nyní to může být vše jinak !!!!

Takže rozhodující je:

tvar boty (jak ti sedí) spodek (silnice, terén, bahno, mix) tlumení (co ti vyhovuje a na jaké délky je budeš mít. Mám jak lehoučké do 5 km, tak tlumené od 30 výš. Skoro nelze zaměnit :-) ) prodyšnost (v gore se v létě uvaříš a v síťovkách v zimě na sněhu zmrzneš)

ostatní (cena, barva atd.) už je skoro vedlejší :-))

Jo a ještě k technice běhu. Kupodivu 80% lidí běhá v zásadě bez chyb. A naopak někteří špičkoví běhaj „nemožně“. Z řady z nich si děláme „uctivou srandu“ jak s takovou technikou můžou být mistry republiky :-).

A výdrž bot je daleko větší, než ti výrobci a prodejci řeknou. Mám boty staré deset let a fungují. Vlastně jsem kvůli věku vyřadil jen jedny, které ležely asi 12 let a pak už mezipodešev ztvrdla a nebyly ani na chození.

avatar

půlmaraton: 1:22:36 (2023)
maraton: 2:51:27 (2023)

Bronson muž 08.01.2023 18:18:07

Ja mozem s Evzenom len suhlasit, aj ked s topankami na behanie nemam ani zdaleka take skusenosti ako on. Vyskusal som vselico a viackrat som sa aj popalil a dodnes mam v skrini nejeden par, v ktorom som odbehal mozno 200–300 km a jednoducho sme si nesadli. A aj spominany Decathlon vlastnim, dodnes v nich beham najma rychlejsie treningy, ked si nechcem „nicit“ svoje zavodky. Ale odbehol som v nich aj 2 M (a to islo este o ovela lacnejsi model – take sive) a tiez nemozem na ne povedat krive slovo vzhladom na cenu. Po X pokusoch som si vsak nasiel jednu znacku, ktora mi po vsetkych strankach vyhovuje a aj ich urcity typ/model a kupil som od nich v zlavach viac parov do zasoby, lebo mam skusenost, ze s dalsou generaciou sa to na co som bol zvyknuty a co sa mi na botkach pacilo, tak vyrobcovia (casto – nie ale vzdy) pokazia. Navyse nevidim ani najmensi dovod vyhadzovat peniaze za najnovsie modely, ked o rok dva ich clovek dokaze zohnat o dost lacnejsie. Cize asi nikto ti realne nepovie tieto si kup, su najlepsie – treba si to vyskusat na vlastnej nozke a topanky si ta najdu :-)

avatar

10 km: 0:39:41 (2023)
půlmaraton: 1:31:22 (2021)
maraton: 3:48:13 (2023)

simon_sez muž 09.01.2023 08:35:45

Vďaka za odpovede, skúsim to ináč: Evžen, ked ti do obchodu prišiel zaciatocnik s požiadavkou na pretekársku topánku na asfalt 10–42km, ktoré 3 topánky by si mu dal vyskúšať? Nohu mám skôr úzku. Nejaké 3, ktoré sa ti dobre predávali s dobrým pomerom cena/výkon.

Bronson, práve o tom píšem, že každý asi trafí aj vedľa a nakoniec ma v botníku aj topánky, kt. mu až tak nesedia. Tie sivé z Decatlonu neviem, či nie sú za 20ku, taký entry model, to klobúk dole, keď si v tom 2 maratóny odbehol.8-O Daj aj ty modely, čo ti sadli/nesadli, neboj chápem, že neznamena, že musia byť dobré aj pre mňa.

Vdaka

avatar

Praha

Celkem 26249 km
Minulý měsíc 8 km
10 km: 0:40:06 (1984)
půlmaraton: 1:43:24 (2000)
maraton: 3:50:05 (2005)

EvženGe muž 09.01.2023 10:47:36

>> simon_sez, 09. 01. 2023 08:35:45

Musel jsem odhlásit (a odehnat) vránu, která si počítač obsadila :-))

Já už jsem pět let v důchodu. A tak už opravdu vůbec nevím. Tehdy bych ti nějaké přinesl a nyní už bych byl mimo. A navíc jsem kouknul na tvoje časy a takhle jsem běhal před dvaceti lety. Tak to ti už skutečně neporadím.

P.S. Spíš ti poradím, co máš chtít. Silničku, klidně i lehčí a spíš užší (pozor, prsty by měly mít prostor). A přeju ti, abys našel špičkového prodavače.

avatar

Celkem 6329,63 km
Minulý měsíc 155 km
10 km: 0:39:52 (2020)
půlmaraton: 1:33:51 (2023)

blackseal muž 09.01.2023 11:32:13

>> simon_sez, 09. 01. 2023 08:35:45 Ja Ti neviem, ale pretekarska bota na 10–42 km je pomaly oxymoron. Bud budes mat viac tlmenu, aby si si nerozmlatil nohy na maratone, ale zas budes pomalsi na desine, alebo budes mat menej tlmenu zavodku s rychlou desinou a nedokoncenym maratonom.

avatar

skorobezec muž 09.01.2023 12:50:11

>> blackseal, 09. 01. 2023 11:32:13

Nemyslím si, že mezi desítkou a maratónem je až tak velký rozdíl v tom, jaké na ně vemeš boty. Možná pokud vemeš nějakou extrémně odlehčenou botu s tenkou podrážkou a malým tlumením, tak v ní nějak doběhneš desítku a při maratonu už budeš mít problém, ale v tom, co odběhneš pohodlně a rychle desítku, tak si myslím, že na maraton bude vyhovovat taky. Já používám jedny, dost tlumené boty na vzdálenosti na cestě od míle po půlmaraton a i na míli mám v podstatě totožný čas jako v ne moc tlumených závodkách. Já bych asi jako hlavní kritérium bral to, ať mi sedí a cítím se v nich pohodlně. A takových bot třeba já moc nenajdu.

avatar

půlmaraton: 1:22:36 (2023)
maraton: 2:51:27 (2023)

Bronson muž 09.01.2023 13:25:03

>> simon_sez, 09. 01. 2023 08:35:45

Moja filozofia pri vybere topanky zacina ekonomickym pozadim – jednoducho nie som ochotny zaplatit za tenisky vyrazne viac ako 100 Eur (povedzem do tych 120–130). Preto vacsinou som siahal po starsich modeloch, teniskach vo vypredaji, ako aj skusal spominany Decathlon. Vzdy sa ich najprv snazim mat na nohach v predajni a az potom hladam na internete ako by som k nim prisiel za rozumnejsi peniaz. Ale uz viackrat som sa aj tak sklamal, pretoze topanka, ktora bola v kamennej predajni pocitovo fajn po par dlhsich behoch mi uplne nesadla. Niektore pouzivam na bezne nosenie, niektore su v krabici v skrini a cakaju az na ne pride rada a znicim ich pri nejakych pomalych behoch, kedy mi to az tak nevadi co mam na nohe. Takto som skusal, experimentoval a v podstate uz par rokov obuvam na preteky botky od Mizuno. Konkretne teraz ide o Mizuno Wave Duel 2 a 3 (aj ked 2 mam radsej ako 3, ale tie uz neviem zohnat). Pre mna je klucove, aby mi teniska sadla a mal som pri behu z nej dobry pocit. Zistil som, ze ten mi nedavaju tenisky s prilis velkym tlmenim – dokonca uz aj pri strednom tlmeni sa citim neohrabane – ja podvedome potrebujem trochu citit teren, cestu po ktorej beham (ale ziadne behanie naboso alebo minimalisticke topanky – to zase nie). Cize u mna vyhravaju skor rozne „zavodky“ a nebojim sa ich pouzivat ani na dlhe behy. Prikladom je aj ten spominany Decathlon model (myslim ze dokonca stoji alebo staval este polovicu z toho co si uviedol :-)) Mne rozne oblaciky, vlnky, hrube podrazky plne peny, karbonove platy nevonaju…

avatar

10 km: 0:39:41 (2023)
půlmaraton: 1:31:22 (2021)
maraton: 3:48:13 (2023)

simon_sez muž 11.01.2023 15:18:59

>> blackseal, 09. 01. 2023 11:32:13

Aha, takze sa da povedat, ze cim menej utlmena/lahsia topanka, tym rychlejsia – tym skor na kratke trasy? Preto som aj pisal moju (ziadnu) skusenost s topankami, lebo takto od stola som myslel, ze sa da odbehnut maraton v podstate v hocijakych topankach (ak mas natrenovane) len nohy budu viac, ci menej v pohodli. Nikdy som sa necitil limitovany topankami, ale je pravda, ze dlhe behy som behaval po polnych/lesnych cestach. Ale nespominam si ani pri tych par polmaratonoch, zeby som si hovoril – skoda, ze nemam maksie topanky…

Tie Mizuna, co poslal Bronson su malo tlmene a zjavne je s nimi spokojny… Nasiel som ich za 66e.

Bol som skusit aj v kamenej predajni nejake topanky, ale nevedel som posudit, ci a v ktorych sa mi bude dobre bezat. Asi zoberiem nieco so strednym tlmenim a casom nejako pridem nato co mi sedi.

avatar

Celkem 6329,63 km
Minulý měsíc 155 km
10 km: 0:39:52 (2020)
půlmaraton: 1:33:51 (2023)

blackseal muž 11.01.2023 21:50:00

>> simon_sez, 11. 01. 2023 15:18:59 Pozri, zalezi od x faktorov, hmotnost, technika behu, nabeh,vek… ci das maraton bez rizika zranenia aj v menej tlmenych botach. Podla mna medzi maratonom a polmaratonom je vacsi rozdiel ako medzi polmaratonom a desinou. Mne sa ako velmi dobry kompromis medzi rychlostou a pohodlim (v mojom pripade o rychlosti zas hovorit je prehnane) javili New balance fuel cell rebel v2, kupil som ich na zaklade kladneho hodnotenia tunajsieho diskutera Mata. Mali ale jedno ALE. Po par tyznoch sa mi zacinal odparavat vrsok od podrazky. A stalo sa mi to aj v dalsom pare. Mozno mam blbu techniku. Ale ak by toto nenastalo fakt super topanky.

avatar

10 km: 0:39:41 (2023)
půlmaraton: 1:31:22 (2021)
maraton: 3:48:13 (2023)

simon_sez muž 12.01.2023 10:23:13

>> blackseal, 11. 01. 2023 21:50:00

Tie New balance su tiez v kategorii stredne tlmenie, tak to asi bude vhodny kompromis na zaciatok, kym vobec zistim, co mi sedi.

Vdaka za diskusiu, ozvem sa potom, ako dopadlo vyberove konanie :-)

avatar

Celkem 6329,63 km
Minulý měsíc 155 km
10 km: 0:39:52 (2020)
půlmaraton: 1:33:51 (2023)

blackseal muž 12.01.2023 16:30:27

>> simon_sez, 12. 01. 2023 10:23:13 Drzim palce. Fakt stredne tlmenie? :). Mne prisli dost makke, ale, ako sa aj pise v recenziach znacne responzivne.

avatar

půlmaraton: 1:22:36 (2023)
maraton: 2:51:27 (2023)

Bronson muž 12.01.2023 16:35:06

Kedze sme tu trochu diskutovali o miere tlmenia, pripajam jeden nazor z podobnej diskusie na inom fore, na ktoru som dnes nahodou narazil. Dovolim si vybrat len niektore pasaze – mna to zaujalo a do urcitej miery mi to vysvetluje, preco sa pri vacsom tlmeni „citim ako koza na lade“ :-D

…ak chcete behať v zdravý a dlho vyhnite sa zďaleka extrémne tlmiacim teniskám… extrémne tlmiace tenisky spôsobujú väčšiu nárazovú energiu dopadu a preto sú hlavne nebezpečné pre bežcov s väčšou váhou a z dlhodobého hľadiska môže prísť k problémom bedrových klbov,celkove takéto tenisky negujú prirodzenú biomechaniku chodidla ktorá je od prírody predurčená k prirodzenému tlmeniu dopadu a odrazu a toto všetko takéto tenisky doslova odpíšu,členok prestáva pracovať,achilovka sa skracuje,lýtko nepracuje v plnom rozsahu skrátka celé zlé …

avatar

Černé Voděrady

Celkem 21078,59 km
Minulý měsíc 74,15 km
10 km: 0:48:56 (2017)
půlmaraton: 1:49:10 (2017)
maraton: 3:57:39 (2017)

MartiNo žena 13.01.2023 10:43:19

>> Bronson, 12. 01. 2023 16:35:06

No ano, o tom tu již i dříve byly diskuze, že více tlumená bota defacto blokuje nohám a celému tělu informaci o dopadu. Je to jako číst v zamlžených brýlích.

Motto: Žít a nechat žít.
avatar

10 km: 0:39:41 (2023)
půlmaraton: 1:31:22 (2021)
maraton: 3:48:13 (2023)

simon_sez muž 19.01.2023 09:19:21

Nakoniec som kúpil HOKA Rincon 3, skusal som nejaké rýchlejšie behy, zatiaľ super – mäkkučké, ľahké. Uvidím ešte ako pri dlhších behoch.

Nalezené položky: 16 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.