Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

RECENZE: Kiprun KS900. Stabilní a hodně tlumivý společník na delší běhy

RECENZE: Kiprun KS900. Stabilní a hodně tlumivý společník na delší běhy
foto: Decathlon

Radek Narovec | 12.10.2022 | přečteno: 7492×

Toužíte po silničních botách pro delší tréninky, v nichž oceníte hlavně dostatek tlumení a možná i maličko oželíte hbitost na závodech ve prospěch lepšího stavu chodidel den poté? Decathlon nabízí za dobrou cenu své KS900 v řadě barevných provedení. Za nás výtečná kombinace funkčnosti, designu a ceny!

Sportovní řetězec Decathlon hledá cesty, jak přitáhnout ke sportu váhající a začátečníky, kteří nechtějí nebo nemohou investovat do drahého vybavení. A současně uspokojit potřeby náročnějších a zkušenějších běžců. V podobě modelu silniční tréninkové boty s nelibozvučným označením KS900, představeným již v květnu, se trefuje do obou cílovek. Je to bota, která uspokojí hodně široké spektrum běžců – začátečník ji může mít jako hlavní botu na běh, ostřílený maratonec v ní odběhá stovky kilometrů při objemovém tréninku a ocení, že ani po tom nejdelším nebude druhý den cítit každou kostičku a vaz v těle.

Kiprun KS900 je na první pohled pěkná objemovka, na výběr jsou hned čtyři barevné kombinace pro muže a dokonce pět pro ženy. Cena pod tři tisíce korun je úlevou po té plejádě bot technologické budoucnosti, které jdou i na dvojnásobek ceny za KS900. A přitom ihned po nazutí cítíte, že to je bota, v níž strávíte rádi celý den, i kdybyste ten den neměli v tréninkovém deníku jediný kilometr běhu.

Výrobce klade důraz na vysokou tlumivost KS900. To můžeme jen a jen potvrdit, přitom to ale není na úkor hbitosti boty, zejména pokud jste spíše lehkonozí běžci. Botu si rozhodně nevezmete na kratší závod, ale nejste-li zrovna Eliud Kipchoge, dá se v ní solidně uběhnout i maratonský závod. Je fakt příjemná, nepřetlumená a ani výška podešve není přehnaná, jen abyste měli onen nesmyslný pocit bačkůrky či běhu po obláčku. Tlumit má přeci jen hlavně chodidlo nohy a ani v tlumivé obuvi byste neměli ztrácet elementární cit pro terén, po kterém běžíte, byť je to v tomto případě převážně asfalt.

Za běhu v mokru oceníte výtečnou přilnavost k asfaltu. Bota na první pohled robustní má velmi dobrou hmotnost, takže ji v klidu mohou obout i hodně drobní a lehkonozí vytrvalci. Pro vyšší stabilitu výrobce sáhnul k opravdu široké podrážce, což může a nemusí být úplně přednost, pokud jste odkázáni na trénink na nerovné krajnici našich silnic nižších tříd. Opticky máte pocit, že takto široká bota bude mít i maličko vyšší tření a brzdit, ale to je jen subjektivní záležitost a obava rychle zmizí po pár stovkách metrů.

Chválíme dobré popisky boty na webu Decathlonu a otevřenost, co se týče sdělování parametrů boty, včetně pohledu produktové manažerky. To není běžné, u některých renomovaných značek často tápete, k čemu je ten který model vůbec určen…

Decathlon uvádí, že v jeho botě v pohodě odběháte minimálně 1000 kilometrů. S ohledem na převažující EVA coby tlumící materiál je pravděpodobné, že míra tlumivosti poté poklesne, což se může stát i při nižší kilometráži ale delším čase používání. Tisíc kilometrů není moc, ale ani málo. Navíc máme zkušenost, že i výrazně dražší boty jsou po roce někdy na přeřazení mezi boty na chození, a to i z jiných důvodů, například při uvolněném nebo naopak protrhaném svršku. Začátečníka však takovéto počty kilometrů nechávají klidným.

Někteří recenzenti na webu uvádějí, že mají výhrady k tkaničkám. Nás naopak vázání nadchlo. Snad je to polstrovaným jazykem, který tlumí vibrace za běhu i směrem k vázání, prostě tkaničky jsme vázali obyčejně na jeden uzel bez dalšího podvlékání konců a stejně se za běhu nerozvázaly. Upozorníme snad jen jedince s širokým chodidlem a vyšším nártem, aby si boty před nákupem opravdu dobře vyzkoušeli, protože polstrování je jak ve svršku, tak v horní části jazyka opravdu hodně.

HODNOCENÍ: 93%

(+) výborná a pohodlná bota za přijatelnou cenu

(+) konstrukčně nepřekombinovaná a nepřeinovovaná bota

(+) teplejší svršek pro podzim a zimu

(-) lehčí a hbitější typy běžců bude brzdit široká podrážka a vysoká měkkost boty

(-) otazník nad trvanlivostí, výrobce uvádí 1000 km, co se stane potom?

(-) opatrně při výběru, pokud máte široké chodidlo a vysoký nárt

Cena: 2899 Kč

Hmotnost: 256 g (UK 8)

Sklon: 8 mm

Pata/špička: 29 mm/21 mm

Recenze je redakční práce na zakázku od společnosti Decathlon. Redakce poskytla text zadavateli před zveřejněním a zde je jeho dodatečný komentář: „Dlouhá léta Decathlon usiluje o pozici, kdy bude moct nabídnout běžecké vybavení výkonnostním i vrcholovým běžcům a dávno se nám to daří – příkladem je Yoann Kowal, který běhá v našich botách a pomáhá s vývojem. Ohledně tlumení, přikládáme dostupné informace k tlumící Mfoam pěně zde, zde a zde, tato technologie je hlavní předností boty (pohodlí). Určitě bychom zmínili i flexní drážky. Fungují tak, že je snazší ohyb boty v místě, kde je potřeba. Lehcí běžci si často stěžovali na tuhost předchozích objemových modelů jako KIPRUN Long 2 právě kvůli tuhosti podešve. Flexní drážky zajistí, že i lehčí běžec se dokáže přirozeněji pohybovat (došlap přes špičku najednou není trestán tím, že bota ho “nutí” do dopadu na patu), a bota pak naslouchá i podnětům lehčích běžců, což zkušenější běžec určitě ocení. Chceme také zmínit spojení teplejšího svršku a faktu, že zima bývá pro běžce obdobím nabírání zimních objemových kilometrů, a tak je dokonalý parťák na tuto dobu.“

Komentáře (Celkem 0)

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední

Radek Narovec muž 12.10.2022 11:47:37

Toužíte po silničních botách pro delší tréninky, v nichž oceníte hlavně dostatek tlumení a možná i maličko oželíte hbitost na závodech ve prospěch lepšího stavu chodidel den poté? Decathlon nabízí za dobrou cenu své KS900 v řadě barevných provedení. Za nás výtečná kombinace funkčnosti, designu a ceny!
Odkaz na článek

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.