Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

RECENZE: Suunto 9 Peak Pro. Nezklame, ale konkurence je veliká

RECENZE: Suunto 9 Peak Pro. Nezklame, ale konkurence je veliká
foto: Suunto

Radek Narovec | 08.11.2022 | přečteno: 5830×

Mezi výrobci sportovních hodinek panuje stále tužší boj. I proto jsme se těšili na podzimní novinku z dílny finského Suunta v podobě modelu 9 Peak Pro. Po měsíci testování jsme ale maličko rozpačití – decentní přístroj prošel řadou technologických inovací („uvnitř“), ale navenek jako by to byly stejné hodinky jako ty představené před mnoha měsíci. Důvod pro jásot prostě není, ale pro zklamání také ne.

Pojďme postupně. O jak drahých přístrojích se bavíme? Suunto 9 Peak Pro jsou k dispozici v šesti různých verzích, čtyři modely vyrobené z nerezové oceli (12 289 Kč) a dva z titanu (15 479 Kč).

Výrobce láká na výdrž baterie (40 hodin ve špičkovém, tzv. performance módu) a zanedbatelnou uhlíkovou stopu při výrobě. To druhé s dovolením dáme stranou. Jednak to nelze moc ověřit a druhak zelená komunikace asi víc zabírá na severozápad od našich hranic. Baterie je ale opravdu skvělá a možnost nabít si za pár minut sporttester na několik hodin sportu je ryze luxusní záležitostí. Ke spotřebě a její optimalizaci se ještě vrátíme.

GPS v hodinkách není oproti čerstvé konkurenci multipásmová, ale na přesnosti záznamu trasy se to neodráží. Skvělé je plánování tras v mobilní aplikaci a jejich přenos do hodinek pro následnou navigaci z ruky je otázkou sekund. Nečekejte však topografické mapy, na displeji uvidíte jen obyčejnou čáru, maximálně se rozdvojující na křižovatce. Účel to splní, ale upřímně – je to trochu pravěk, zejména když držíte v ruce drahé hodinky na outdoorové expedice. Přidáte-li k tomu “dětský” displej… Prostě Suunto stále v tomto ohledu ne a ne dohnat ujetý vlak.

Design hodinek? Někoho nadchne jejich subtilnost a provedení, jiný si jen tak povzdychne: "Hm, pořád to jsou kulaté hodinky pro potápeče.” Hodinky jsou lehké, ale na ruce vystouplé a v zimě bojujete s přetahováním rukávu, když se chcete na displej podívat. Přesto jsou decentnější a elegantnější než velké přístroje typické pro tuto cenovou hladinu, což potěší běžce se subtilnějším zápěstím. Pásek se dobře upne a konec s kovovým patentkem procvaknete skrz dírku v pásku.

Kombinace ovládání přes dotykový displej a tři tlačítka je rychlonaučitelná, bohužel během sportovní aktivity tři tlačítka poměrně blízko u sebe ne zcela fungují, zejména pokud máte silnější prsty (a únavou otupělou mysl). Displej je dobře viditelný, ovšem je fakt malý a některé popisky polí nemáte šanci za běhu přečíst. Chce to vybrat si jen ty nejdůležitější a na jednu obrazovku si jich moc nenacpat.

Suunto před časem otevřelo svou platformu pro nezávislé vývojáře, byť tuto kooperaci reguluje. Výsledkem tedy není exploze zajímavých, leč nevyzkoušených widgetů a aplikací různorodé kvality jako třeba u Garminu, ale slušná nabídka hodně zajímavých funkcionalit, zejména na poli, kde Suunto hodně zaostávalo – sofistikovaného tréninku postaveného na datech. To je oblast, které se kouči dlouho posmívali a která jim nyní dělá stále více vrásek na čele, jak prudce se rozvíjí a zlepšuje. Sice není vše dokonalé a promakané, ale i tak dáváme palec nahoru. Spojení s Training Peaks vypadá do budoucna slibně!

Suunto měří spánek (a vrací podobná data jako Garmin), ale z variability srdeční frekvence neodvozuje žádná doporučení pro trénink následující den. Vůbec to vypadá, že změřené veličiny jeho konkurenti umějí více dávat do souvislostí, jak pro sport, tak běžný život.

Devítka Pro umí změřit watty z ruky (nepotřebujete footpod na botě). S hodinkami bohužel nezaplatíte a hudbu v mobilu budete ovládat jen na úrovni základních funkcí. Kromě běhu najdete v nabídce skoro stovku jiných aktivit a sportů.

Skvělá je synchronizace mezi mobilem (mobilní apkou) a hodinkami, probíhá prakticky okamžitě a trvá tak krátce, že než položíte telefon, v hodinkách je již uložena vytvořená trasa. Nádhera! Taktéž ovládání nastavení hodinek přes mobilní aplikaci je přehledné a rychlé, apka má pěknou grafiku a zdatně kombinuje funkce pro méně zběhlé uživatele sporttesterů s pokročilými metrikami.

To samé se ale nedá říci o možnosti doinstalování a rozběhnutí zmíněných funkcí od externích dodavatelů. Občas je nepřehledné, zejména když zabrousíte do oblasti Guides, Widgets a aplikací externích společností a následně se je snažíte rozchodit na hodinkách. Je to sice otázka cviku, ale moc intuitivní to není. Stejně tak si sice můžete předělat displeje, ale za běhu je jejich počet drsně omezen. Proč?!? Musíte tak řadu metrik za běhu oželet, nebo se je snažit vměstnat do pididispleje. Grrrrrr! Citelně také chybí desktopová aplikace, mobilní apka je přeplněná naměřenými údaji, což jí ubírá na přehlednosti.

Devítka Pro má dostupné a intuitivní řízení spotřeby baterie (pokud jste zapomněli dobít a čeká vás několikahodinová túra nebo ultra, prostě vypnete vybrané žrouty baterie a GPS stále běží, byť méně přesná). Výrobce udává výdrž až 300 hodin v nejúspornějším režimu Tour.

Skvělou věcí je rychlodobití (za deset minut nabijete hodinky na 10 hodin tréninku, k plnému nabití postačí podle výrobce hodina). Obecně nám ale přijde, že současné zápolení výrobců sporttesterů, kdo přinese delší výdrž baterie, je pro většinu smrtelníků už mimo radar. Jaké procento běžců běhá ultra? I bez dobíjení vám Suunta vydrží několik dní při hodinovém výběhu a snad nikdo nenosí hodinky 24 hodin denně na ruce.

Tělo hodinek je oproti předchozí verzi uvnitř předělané (procesor, GPS chipset, senzor srdeční frekvence, paměť), ale navenek tak revolučně bohužel vůbec nepůsobí. To se marketingově úplně nepovedlo! Pokud tedy nejste zarytí fandové této značky a měsíční kilometráž měříte na desítky až nízké stovky kilometrů, asi vás tato podzimní novinka nepřesvědčí k přestupu od konkurence. Ledaže byste byli zapřísáhlí ekologové a dali větší váhu “zelené” komunikaci firmy než my.

Dočkáme se příště nějakého zásadního posunu vpřed, kterým by Suunto zasadilo úder Garminu a ostatním? Uvidíme, kam se posune slibně vypadající spolupráce s Training Peaks a dalšími datovými zpracovateli. Taktéž se zdá, že Suunto je aktuálně možná nejotevřenější k integraci aplikací třetích stran, což mu může proces dotahování se na rivaly usnadnit.

Shrnuto? Suunto nebylo poslední roky tahounem inovací, a bohužel to stále vypadá spíš na snahu aspoň nevypadnout ze zorného pole. Na letošní novince hledáte lupou, co se za posledních 12 měsíců vývojářům vyvedlo, na čem postavit propagaci, čím potrápit rivaly. Ale… nenajdete prakticky nic zásadního. To ale neznamená, že by Suunto 9 Peak Pro byly špatné hodinky. Jenže pokud chcete investovat do sporttesteru přes 12 tisíc korun, spíše zvažte jiné produkty. Důvodů je prostě pořád moc.

Hodnocení: 85 %

(+) dlouhá výdrž baterie a rychlonabíjení

(+) dobrá GPS i optické měření tepové frekvence

(+) vcelku přehledné a řízené integrace aplikací třetích stran

(+) krásné plánování tras v aplikaci a následný okamžitý přesun do hodinek

(-) maličký displej

(-) minimum inovací od předchozí verze

(-) není desktopová aplikace pro vedení tréninku a obsluhu hodinek

(-) v této cenové hladině hodně průměrná konkurenceschopnost

Konkurenti:

Na poli multisportovních hodinek do terénu jsou jich aktuálně snad desítky, včetně přístrojů rok dva starých, leč stále dobrých. Z těch současných jmenujme třeba Garmin Forerunner 955 či Coros Apex 2/Pro.

Komentáře (Celkem 2)

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední

Radek Narovec muž 28.11.2022 20:02:23

Mezi výrobci sportovních hodinek panuje stále tužší boj. I proto jsme se těšili na podzimní novinku z dílny finského Suunta v podobě modelu 9 Peak Pro. Po měsíci testování jsme ale maličko rozpačití – decentní přístroj prošel řadou technologických inovací („uvnitř“), ale navenek jako by to byly stejné hodinky jako ty představené před mnoha měsíci. Důvod pro jásot prostě není, ale pro zklamání také ne.
Odkaz na článek

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.