Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Češky vybojovaly na MS na Tchaj-wanu bronz, padl i světový rekord

Češky vybojovaly na MS na Tchaj-wanu bronz, padl i světový rekord
foto: IAU

Radek Narovec | 02.12.2023 | přečteno: 8312×

Nádhera! Český repre tým žen vybojoval v noci na sobotu na dalekém Tchaj-wanu skvělé třetí místo, o které se zasloužilo hlavně trio Petra Pastorová, Lenka Horáková a Lenka Berouche, čtvrtá do party (byť nebodovaná) pak byla jen s malým odstupem Iveta Bodnárová. Naprosto nečekaný, ale právem zasloužený úspěch!!! Šampionát ozdobila světovým rekordem vítězná Japonka Miho Nakata.

Kdo odcházel spát kolem desáté večer, nemohl věřit svým očím: v průběžných výsledcích figuroval český tým dokonce na vedoucí příčce! Holky makaly nadoraz a všem týmům nahrálo i nečekané odstoupení vysoce favorizované Američanky Camille Herron. Naopak nepřekonatelná byla celková vítězka, Japonka Miho Nakata, která „dala“ neskutečných 270,362 km a vylepšila světový rekord Camille Herron!!!

Japonky skončily druhé v týmech, když je překonaly Polky. Třetí příčka patří Češkám, když si osobák vylepšily Petra Pastorová (240 km), Lenka Horáková (236,8 km) i Lenka Berouche (218,8 km).

„Jsem teď úplně rozbitá! Zaběhla jsem na podmínky docela dost kilometrů, takže s výkonem jsem spokojená. Počasí nám fakt nepřálo, foukal silný vítr, byla zima a v noci opakovaně pršelo,“ sdílela dojmy po závodě Petra Pastorová. „Nad ránem jsem se asi dvě hodiny pohybovala na třetí pozici celkově v ženách, čímž jsem vzbudila velkou pozornost v českém stanu i u vedoucích jiných výprav. Chodili se do českého stanu ptát, pokolikáté běžím 24 hodin. Podruhé, byla stejná odpověď Otty Seitla.“

„Bohužel závod trvá 24 hodin a poslední čtyři hodiny mě přemohla silná krize, ze které jsem se už nedostala. Přesto jsme právě v tuto dobu řešili umístění českého ženského týmu, proto jsem se snažila přidávat postupně kilometry, jak jen mi to tělo ještě dovolilo. Na třetí místo z šampionátu jsme holky všechny pyšné!“

V mužích dominoval Litevec Aleksander Sorokin, který se přehoupl přes nadlidskou hranici 300 km a ve výsledcích mu svítí 301,8 km. Dopomohl tak i k výhře Litevců, za kterými skončili Poláci. Pro ty tak šampionát končí fantasticky, byť v individuálních soutěžích brala „jen“ bronz zkušená Patrycja Bereznowska.

Očekávaný souboj Sorokina s řeckým Fotisem Zisimopoulosem byl vcelku jasně rozhodnut už po pár hodinách. Vítěz tří Spartathlonů si ani nedělal ambice litevského bojovníka prohánět a ten si v jednu chvíli udělal náskok až 15 km a vítězství si do konce 24hod limitu pohlídal. V klimatických podmínkách, které na ostrově panovaly, asi nemohl pomýšlet na atakování svého vlastního světového rekordu.

Češi bojovali, ale s výjimkou Luboše Herbsta asi sami čekali více. V týmech jim patří až 13. příčka. Závod nedokončili skvělí borci Milan Šumný (únava a horečky, k tomu zánět zubu) a Marek Jirásek, Radek Brunner se dlouho držel coby nejlepší český běžec ve třetí desítce průběžného pořadí. Nakonec se nejlepším Čechem stal hodně nečekaně Luboš Herbst, který si nadělil skvostný osobák 242 km a stal se objevem české výpravy.

Kompletní výsledky: https://bao-ming.com/eb/rt/5713


V pátek začal na Tchaj-wanu dlouho očekávaný světový šampionát silničních běžců na 24 hodin, který nabízí i hvězdný duel dvou aktuálně nejlepších ultraběžců světa – litevského Ramba Aleksandera Sorokina a řeckého reka z posledních tří Spartathlonů, Fotise Zisimopoulose. Ve startovním poli je i početná česká výprava, která si tiše brousila zuby na výtečný týmový výsledek.

Tak schválně, zkoušeli jste někdy běžet v kuse či s pauzami celý den? Případně dokázali byste odhadnout, kolik kilometrů byste za 24 hodin v součtu zdolali? Pokud nepatříte mezi milovníky ultraběhu, asi by to bylo někde mezi maratonem a možná 80 kilometry. A teď se podržte – světový rekord v této ne úplně známé běžecké disciplíně drží Litevec Aleksander Sorokin, který loni ve Veroně šokoval svět výkonem 319,6 km a aktuálně nemá ve světě konkurenci. Pro porovnání – legendární Řek Yannis Kouros natočil v roce 1997 „jen“ 303,5 km.


Kalendář běžeckých závodů v kapse? Možnost najít ideální závod na tři kliky? Přihlásit se na něj bez opětovného vyplňování osobních údajů? Sledování přátel, jak kdo běhá a kam míří? Rychlá komunikace mezi pořadateli a účastníky závodů? Ano, jde to. Apka Actigo jde tímto směrem. Buďte mezi více než třemi tisíci jejích uživatelů! Stahujte na https://www.actigo.app.


Proti němu se postaví soupeř z povolaných – trojnásobný vítěz Spartathlonu Fotis Zisimopoulos, který letos na domácí ultraolympiádě své soupeře doslova roztrhal nelidským tempem. Ač se na rozdíl od Sorokina specializuje víc na běh v terénu, tréninkovými dávkami si s Litevcem nezadá, oba zvládají týdně (!!!) hodně přes 250 km. Řecký policajt má podle Stravy letos na kontě již 9000 běžeckých kilometrů, při kterých nastoupal 190 km… Proti němu hovoří menší zkušenost na 24h – na kontě má pouze jediný start, loni zvládl „jen“ 236 km. Ovšem všichni víme, co předvedl v září mezi Athénami a Spartou, když 246 km dlouhý a legendami opředený závod překonal v rekordním čase pod 20 hodin.

Šance na světový rekord jsou ale malé, v místě konání totiž silně fouká a proti hovoří i vysoká vlhkost a předpověď deště. Teploty jsou naopak skvělé, lehce pod 20 stupňů Celsia. Máme se tedy každopádně na co těšit a takto nabité startovní pole hned tak nevidíme!

Sledujte a zapojte se do online zpravodajství na našem Facebooku.

Oběma zmíněným borcům totiž budou na paty šlapat dva borci, kteří rozhodně nejsou bez šance na skvělý výsledek: Polák Andrzej Piotrowski je totiž třetím borcem světa, kdo kdy překonal 300km hranici. Startovat má též Ital Marco Visiniti, který umí pro změnu 288 km.

Kdo by jim mohl, alespoň vzdáleně, konkurovat? Možná Angličan Robert Grant Britton (letos 277 km v Turíně), možná Švéd Torbjörn Gyllebring (letos 272 km) a na startu bude i známý Japonec Joshihiko Ishikawa, vítěz Spartathlonu 2018 a přemožitel Radka Brunnera.

V ženách je o favoritce jasno – vítězka letošního Spartathlonu a držitelka světového rekordu 270 km z roku 2019 Camille Herron si i letos určitě namaže na chleba notné množství mužských konkurentů. Ve startovce je i několik známých jmen z letošního Spartathlonu a my si tiše budeme přát, aby se bolesti a trápení vyhnuly oběma českým ženám: Petře Pastorové a hlavně Radce Churaňové.

„Atmosféra je dobrá, hlavní, co všechny trápí, je ‚spektakulární‘ počasí: trať je u řeky, kde fouká, a do toho panuje šílená vlhkost. Takže uvidíme, kdo a jak se s tím popasuje,“ píše z dějiště Milan Šumný, jeden z hrdinů loňského Spartathlonu a dost možná jeden z kandidátů na nejlepší výsledek z české výpravy.

Co je trochu smutné, přestože se jedná o oficiální závod pod hlavičkou IAU (International Association of Ultrarunners), nad kterou má patronát Světová atletika, česká repre řeší tragikomedii, v čem běžet, protože zásoby repre triček nevystačily na oblečení celé výpravy a dva muži údajně poběží v dámských dresech… O tom, že si výpravu na daleký Tchaj-wan zaplatili běžci sami ze svého, by snad bylo lepší i pomlčet.

„Ale máme se fajn a nálada je u nás pořád dobrá. Světové rekordy od nás nikdo nečeká, cestu a pobyt jsme si zaplatili sami a nemusíme se nikomu ze svazu zodpovídat. Zdravíme do Čech,“ dodává s lehkým povzdechem „kapitán“ české výpravy Radek Brunner. Držme mu palce, aby jej nepotkaly stejné potíže jako v poslední části letošního Spartathlonu, kdy jej křeče obraly o přední umístění po skvěle rozběhlém závodu. Radek je velezkušený borec a zcela jistě bude patřit mezi opory týmu, rozdavače dobré nálady a uklidňovače ostatních.

Velice ostřílenou běžkyní, nikoliv však na tak dlouhých distancích, je třeba zmíněná Petra Pastorová. Několikanásobná mistryně Česka v maratonu má na svém kontě pouze jedinou 24hodinovku, shodou okolností to bylo letos, když v Itálii nakroužila bez tří metrů úžasných 231 km (Američanka Camille Herron má letos jen o osm a půl kilometru lepší výkon).

„Určitě mám ze závodu velký respekt, atmosféra šampionátu je famozní a je skvělé vidět naživo největší ultraborce a ultraborkyně. Těším se, že je zítra budu potkávat na trati!“ dělí se o dojmy zkušená ostravská bojovnice, která nabírala síly a současně hledala vnitřní balanc nedávno i v nádherném Nepálu. Ještě předtím zvládla vylepšit český rekord na 50km distanci v Indii: čas 3:24:23 řada hobíků nezvládne ani na maratonské vzdálenosti. To jen pro představu, jakým tempem se dnes běhají ultrazávody na té nejvyšší úrovni.

Petra každopádně bude patřit mezi tahouny českého týmu žen. V něm je sice i Radka Churaňová, ale nad jejím startem a výsledkem visí otazník, protože pražskou – rovněž velezkušenou a velerychlou – běžkyni dlouhodobě trápí silná bolest chodidla. V červenci sice vyšvihla 221 km na Kladně, ovšem to je „nic“ v porovnání s jejím impozantním osobákem 251,498 km z roku 2019.

Kdo dále se ukáže v českém dresu? Do Asie odcestovala opravdu početná výprava, na startovní listině je hned 13 jmen, sedm mužů a šest žen: Radek Brunner, Milan Šumný, Marek Jirásek, Petr Válek, Petr Herejt, Zbyněk Vondrák a Luboš Herbst, Radka Churaňová, Petra Pastorová, Lenka Berouche, Lenka Horáková, Lenka Barochová a Iveta Bodnarová. Je škoda, že na Tchaj-wanu nebude startovat Jirka Horčička, který letos drží nejlepší český výsledek na 24hod: 259 km.

Startuje se v pátek v 10 hodin místního času, který odpovídá třetí hodině ranní našeho, a běhat se bude na dvoukilometrovém okruhu v distriktu Shilin na severu ostrova, který býval kdysi pevninskou součástí Číny. Po skončení japonské okupace a převratu v Číně se na ostrov uchýlili odpůrci komunistického režimu, vyhlášená republika však dosud není drtivou většinou zemí světa oficiálně uznávaná a všichni víme, jak napjatá politická situace nyní v tomto regionu panuje.

Ostrov Tchaj-wan je desátou nejlidnatější zemí světa, má zhruba dvakrát tolik obyvatel, co Česká republika. Díky ekonomickému rozmachu z posledních dekád je v přepočtu HDP na obyvatele jeho ekonomika sedmnáctou nejrozvinutější na světě, zhruba na úrovni Německa.

Užitečné odkazy pro sledování MS: https://iau-ultramarathon.org/…-stream.html

Anketa

Kdo z mužů zaběhne nejvíc na MS v běhu na 24 hodin? Vyhraje famozní Litevec Sorokin, nebo hrdina Spartathlonu Řek Zisimopoulos? Nebo jim oběma vypálí rybník někdo jiný?

 
35 hl.
 
4 hl.
Celkem hlasovalo 52 uživatelů.

Komentáře (Celkem 0)

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední

Radek Narovec muž 30.11.2023 11:33:19

Již v pátek začne na Tchaj-wanu dlouho očekávaný světový šampionát silničních běžců na 24 hodin, který nabídne i hvězdný duel dvou aktuálně nejlepších ultraběžců světa – litevského Ramba Aleksandera Sorokina a řeckého reka z posledních tří Spartathlonů, Fotise Zisimopoulose. Ve startovním poli je i početná česká výprava, která si pro změnu brousí zuby na výtečný týmový výsledek.
Odkaz na článek

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.