Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

BUĎ FIT: Chceš shodit? Jez a pij

BUĎ FIT: Chceš shodit? Jez a pij

Miloš Škorpil | 24.06.2008 | přečteno: 30216×

Zdá se vám to postavené na hlavu, když vám říkám, že k tomu, abyste mohli nějaké to kilo shodit, je potřeba, abyste dostatečně jedli a pili? Hlavně, když vám všichni říkají nebo se dočtete ve všech knížkách, že k hubnutí je potřeba snížit příjem energie?

 Ano, máte pravdu. „Chytré“ knihy říkají, že když chcete snížit váhu, musíte také snížit příjem energie. Chytré knihy ale nevědí, jaký je váš současný přísun energie. Pokud už je dnes hodně nízký a vy jej ještě snížíte, nebude se vám dostávat ani tolik energie, aby vám mohl dobře fungovat metabolizmus.

Jak z toho ven? Jednoduše. Jezte tak, jak radily už naše babičky. Tedy:

Dejte si vydatnou snídani, která vám zaručí dostatek energie jak pro to, co děláte, čím se v běžném životě zabýváte, tak pro to, abyste dokázali zužitkovat, co jste stravou přijali. Tedy aby se to přeměnilo v energii, kterou potřebujete k životu. Když říkám vydatnou snídani, nemyslím tím, že do sebe naperete půl kila párků nebo pět vajíček, ale takovou snídani, která bude obsahovat cukry neboli sacharidy, bílkoviny i tuky cca v poměru:
Cukry         65 – 70 %
Bílkoviny     25 – 20 %
Tuky        15 – 10 %

Třeba to, co jím ráno já:
15 dkg müsli
půl dcl plnotučného mléka
15 – 20 dkg jogurtu s cereáliemi
10 dkg ananasového kompotu
a zapiji to čtvrt litrem zeleného čaje.

Snídaně by měla pokrýt zhruba 30 % vašeho denního příjmu energie. Pokud tvrdíte, že ráno nemůžete jíst, protože máte žaludek celý stažený, věřte, že to je důsledek toho, že příliš myslíte na to, že moc jíte a tudíž se snažíte v jídle co nejvíc omezovat. Takže ráno nesnídáte, protože jste si to v podstatě zakázali. No a důsledkem je, že přiberete – jak tvrdíte – ze vzduchu.

Zkuste si ale zapisovat vše, co během dne potom sníte nebo vypijete, třeba ve sladkých džusech, colách, či jiných podobných nápojích.

Oběd by měl být minimálně tak vydatný jako snídaně. Doporučoval bych ale spíše lehčí jídla. Třeba těstoviny nebo rýži s 15 dkg kuřecího masa nebo lososa, špenátem, či jinou zeleninou. Před obědem si klidně dejte malý moučník, abyste zase nastartovali metabolizmus. Dávat si moučník po obědě je ale zhůvěřilost. 

Večeře už by měla být lehčí, abychom nešli spát s plným žaludkem. V noci totiž budeme potřebovat většinu energie, která nám zbyla z té, co jsme přijali během dne, k čistícím pochodům. Pokud si i k večeři dopřejeme něco hodně vydatného nebo dokonce těžko stravitelného, jako třeba argentinské hovězí, i když proti němu jinak nic nemám, tak bude mít vaše tělo spoustu práce s tím, jak ho do rána strávit, a pak vám zase přibude pár deka navíc.

A abych nezapomněl na pití. Proč je nutné dostatečně pít? Prostě proto, aby nám v těle všechny tekutiny mohly správně proudit a tím se všechny látky, které tělo produkuje ke svému životu, dostaly včas tam, kam mají. Protože jinak se můžete stravovat jako ti nejlepší poradci ve zdravé výživě a bude vám to houby platné. 

Pijte tedy už od rána. Raději čistou vodu, případně – aby se lépe vstřebávala – jako 7% roztok cukru. Pijte raději pravidelně zhruba 1,5 – 2 dcl každou půlhodinu, než abyste čekali, až se dostaví pocit žízně a pak ji hasili najednou třeba tak, že do sebe nalijete půl litru tekutin nebo dokonce několik piv, káv nebo čajů. Protože jak alkohol, tak káva či čaj působí močopudně, tedy za každou kávu, sklenici piva či čaje bychom měli několik dcl vody přidat. Že pak budete vypadat jak chodící měchy, je nasnadě.

Zkuste trošku popřemýšlet o tom, co jsem vám tu dnes napsal. Možná zjistíte, že jsem až tak nepřeháněl.

Jinak je také důležité, abyste vše jedli ve správné míře. Tedy ne jako já minulý týden, kdy jsem se nechal vyprovokovat a objednal si v rámci sázky půlkilový řízek. Snědl sem jen 400 g, sázku prohrál a ještě mi bylo dva dny blbě :).

Dobrou chuť a dobré zažití.

Komentáře (Celkem 5)

Nalezené položky: 6 První Předchozí | 1 | Další Poslední
avatar

Česká Lípa

Celkem 299 km
Minulý měsíc 0 km

Komik1000 muž 24.06.2008 20:07:33

Já mám největší slabinu pro 2–3 pivka na letní terásce… kdybych si je odpustil, tak mám asi jídelníček téměř bez chyb.

avatar

apowell muž 24.06.2008 23:08:38

Tak zrovna pivko bych si neodpouštěl… jedná se o vynikající iontový nápoj, který v tebou uváděném množství nemá žádný vliv na tvoji hmotnost

avatar

PetrDen muž 25.06.2008 10:22:42

Ahoj Miloši, dovolím si komentář k oběma článkům: redukce a následné udržení si váhy je složité a vyžaduje trvalou změnu životního stylu. Proces stojí na 3 pilířích: vyvážená strava, přiměřená tělesná aktivita (taková, kterou je průměrný člověk schopen a ochoten dlouhodobě provozovat) a samozřejmě přiměřená redukce energetického příjmu, bez které to u většiny lidí nepůjde. Redukci příjmu lze do značné míry nahradit zvýšeným výdejem a opačně, ale žádný z extrémů se pro většinu populace nehodí.
Ještě technická poznámka: doufám, že se nikdo neřídí zdraví nebezpečnou radou pít 7% roztok cukru. Jistě jsi měl na mysli 0,7% roztok, asi by bylo dobré v článku to opravit.
Jinak fandím Tvým aktivitám okolo běhu a přeji v nich hodně zdaru.

avatar

Praha 8

Celkem 4197 km
Minulý měsíc 0 km
maraton: 2:33:18 (1982)

mskorpil muž 26.06.2008 21:25:36

>> PetrDen, 25. 6. 2008 10:22:42

Petře, samozřejmě ve všem co píšeš máš pravdu, záměrně jsem tam ten vliv aktivity neuváděl aby se ti o to čtou trošku zarazili a zapřemýšleli. Myslím, že tento můj úmysl padl na plodnou půdu. Za 7% roztok cukru se omlouvám, čárky mi nikdy nešly :), jasně, že je to 0,7% a děkuji za to žes mně opravil.

avatar

Prievidza

Celkem 4352 km
Minulý měsíc 0 km

eN muž 27.06.2008 05:45:55

Ľahké je byť chudý tomu, koho prekotí 500 g „rízeček“. Ťažké to má ten, kto s prehľadom zvíťazí aj nad kilovým.

administrator 03.04.2010 13:32:31

Zdá se vám to postavené na hlavu, když vám říkám, že k tomu, abyste mohli nějaké to kilo shodit, je potřeba, abyste dostatečně jedli a pili? Hlavně, když vám všichni říkají nebo se dočtete ve všech knížkách, že k hubnutí je potřeba snížit příjem energie?


Odkaz na článek
Nalezené položky: 6 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.