Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

TEST: Asics Gel Kayano 14 - zlatá střední cesta

TEST: Asics Gel Kayano 14 - zlatá střední cesta
foto: Aleš Tvrzník

Aleš Tvrzník | 03.10.2008 | přečteno: 28189×

Bota, která je obtěžkána superlativy a oceněními. Bota, která rozhodně nepatří mezi nejlehčí na trhu. Bota, na které rozhodně neušetříte. S čím přichází již 14. pokračování řady Kayano, bylo hlavním předmětem našeho testu, v němž tradičně měli zastoupení závodní i kondiční běžci.

Do redakčních rukou se nám tentokráte dostala již 14. generace úspěšné řady běžecké obuvi Asics Gel Kayano. Její postavení na předních příčkách nejrůznějších běžeckých testů ve světě a vysokou oblibu mezi běžci u nás i v zahraničí dokládá i fakt, že po celou dobu své existence od samého začátku až po dnešní model bota nedoznala zásadních konstrukčních změn. V roce 2004 se dokonce stala „běžeckou botou desetiletí“ a ještě do loňského roku byla vlajkovou lodí této japonské značky.

CHARAKTERISTIKA

Asics Gel Kayano 14 je bota doporučovaná výrobcem především pro základní objemový trénink na silnici nebo na zpevněných lesních či polních cestách bez větších nerovností. Tlumící systém obuvi poskytuje optimální tlumení nárazu při došlapu a plynulý dynamický přechod do odrazu bez jakýchkoliv energetických ztrát. Jedná se o stabilní model vybavený tzv. pronační podporou na vnitřní straně mezipodrážky (Duomax). Tento fakt sám o sobě zpravidla zvyšuje torzní tuhost boty a i proto není bota primárně určena pro rychlé tréninky.

Oproti poslednímu modelu má opět technologicky velmi vyspělá bota v bílé nebo černé barvě, u které nechybí snad žádný z nejnovějších a pro značku typických konstrukčních systémů, stabilnější patu a více gelu na vnější straně paty i v přední části boty, což celkově vedlo k nepatrnému zvýšení hmotnosti na nelehkých 408 g v případě velikosti UK 9,5. Na našem trhu je pánský i dámský model k dostání za 4390,– Kč.

PRAKTICKÝ TEST

Pro test jsme vybrali zástupce dvou odlišných výkonnostních skupin. První z nich představují kondiční běžci, jejíchž úkolem bylo botu otestovat zejména při pomalých a středních rychlostech běhu při technice přes patu. Druhou skupinu tvořili naši přední maratónci s aktivnějším běžeckým stylem a převažující vyšší rychlostí běhu. Jak se dalo očekávat, názory obou skupin se hodně lišily. 

Zatímco první skupina si boty nemohla vynachválit, vrcholovým běžcům bota rychlejších trénincích příliš „neseděly“. Ve srovnání s kondičními běžci totiž viděli vrcholoví závodníci nedostatek ve vyšší hmotnosti boty a v její vyšší torzní tuhosti. Bota se příliš neosvědčila při aktivnějším stylu běhu přes střední, resp. přední část chodidla. Zhoršenou dynamiku a nedostatečné tlumení špičkoví běžci zaznamenali zejména při dokroku a následném odrazu z celé přední části chodidla.

„Tato bota pro mě představovala určité rozčarování, přesto že jsem se na ni těšil a slyšel jen ty nejlepší reference,“ uvedl přední český vytrvalec.

Pokud ale došlap probíhal přes malíkovou hranu přední části boty (supinace), bylo tlumení i přechod do odrazu uspokojivé. Nicméně testeři v těchto případech (při běhu přes přední část chodidla) uváděli pocit jakoby byly jejich prsty na nohou tlačeny do špičky boty. To lze pravděpodobně přisoudit měkčímu materiálu přední části mezipodešve, který se více prošlápnul než podstatně tvrdší pronační podpora ve střední části boty.

POZOR NA POVRCH

Vedle tvrdého povrchu silnic a zpevněných cest jsme jako obvykle boty testovali i v jiných podmínkách a byli zvědavi, jak např. zvládnou složitější terén. Co se týká kamenitého nebo kluzkého povrchu, dosáhlo Kayano velmi dobrých výsledků. Celková stabilita a jistý odraz, podrážka se nezanášela drobnými kaménky ani blátem. V souladu s očekáváním ovšem model příliš neuspěl ve členitějším terénu, kdy se dostavovalo i nepříjemné  tlačení lemů svršku boty do kotníku. Ani záběr a přilnavost pochopitelně nemůže být u silniční boty srovnatelná s krosovými speciály.

Na vlastní kůži jsme si vyzkoušeli, že u stabilního modelu ve složitějším terénu může docházet k dramatickým situacím při došlapu tvrdou pronační podporou na vnitřní straně boty na kámen nebo kořen, čímž automaticky dochází ke katapultaci na vnější (malíkovou) stranu nohy. Riziko podvrtnutí vnějšího kotníku je logicky ještě vyšší při běhu v šikmém terénu  po vrstevnici. Podobný případ (došlap na kámen na rovině) jsme natočili rychloběžnou kamerou.

Co se týká střihu boty, v případě „konfekčního“ tvaru a velikosti nohy, padla testerům bota „jako ulitá“. 

„Tato bota je svým tvarem skutečnou dámskou botou. Mám tím na mysli, že tvarově není jen zmenšeninou pánské boty, ale respektuje specifika drobnějších, užších chodidel žen. Co se týká střihu, tak patří spíše mezi užší modely na trhu,“ kladně hodnotí dámské kopyto jedna z testerek.

Problémy nastaly při atypickém tvaru nohou, v našem případě u vyššího nártu. Chvíli trvalo, než se bota v této oblasti rozšlápla a přestala tlačit. U jedné z našich testerek dokonce negativní pocity přetrvávaly po celou dobu testování. Logicky nás tedy zajímala jejich příčina. Běžkyně si stěžovala na nepříjemné tlaky na vnitřní straně nohy. 

Ty byly ve skutečnosti způsobeny vysokou podélnou klenbou nohy, která tudíž nebyla po celou dobu „vypodložena“, ale při dokrocích opakovaně narážela na vnitřní manžetu boty, která je jakýmsi pokračováním pronační podpory ve svršku boty. V takovýchto případech, kdy nedojde k potřebnému splynutí nohy s botou a obojí netvoří jeden funkční celek, jsou podobné problémy poměrně časté (např. puchýře nebo pálení chodidla). Pokud tedy máte vysokou klenbu, Kayano pro vás není vhodnou botou. Určitým východiskem z této situace jsou ortopedické vložky. Při výběru se tedy každopádně v botách proběhněte, protože jen ve stoji se tento problém projevit nemusí. 

ZÁVĚR

Bota je vynikající volbou pro náročnější kondiční běžce s pronací, nebo pro ty, kteří i na delších tratích za únavy potřebují podporu ve vedení nohy při došlapu. 

„V průběhu testu se bota stala jednou z mých oblíbených. Je to rozhodně pár bot, který je pro běžce mého typu velmi vhodnou tréninkovou obuví a je dobře použitelná i na dlouhý závod. Myslím si, že výrobce tady dobře trefil určitou zlatou střední cestu s kompromisem všech důležitých parametrů,“ uvedl jeden z testujících.

Máme pocit, že vzhledem k vyšší ceně se model nevyplatí pomaleji běhajícím začátečníkům, jelikož bota při nižších rychlostech (do 10 km/h) nevykazuje tak vynikající dynamické vlastnosti jako při středním tempu. Není vhodná pro běžce s vyšší váhou (nad 90 kg). 

Vrcholový závodníkům Kayano dobře poslouží pro nabíhání základní kilometráže, ale nikoliv při rychlejších trénincích. Při testech se Kayano nejlépe osvědčilo na tvrdém povrchu při středních rychlostech běhu (přibližně v rozmezí 10–13 km/h) při dokroku přes patu, kdy vykazuje ideální přechod a vedení nohy od prvního kontaktu se zemí až po odraz. Toto vedení má spíše pasivnější charakter, což potvrzují i názory špičkových běžců. V tomto rychlostním rozmezí bota také nejlépe tlumí.

Pokud ovšem třeba s během právě začínáte a běháte pomaleji, není pro vás takto účinné tlumení nutné, a tudíž nepotřebujete tolik technologicky „nadupaný“ model. V tomto případě vyhoví jiná bota v podstatně příznivější cenové relaci. 

KLADY
+ ověřeno více než dekádou testování
+ výborná stabilita a tlumení
+ vynikající dynamika v přechodu dopad – odraz při středních rychlostech běhu
+ respektuje specifika dámské nohy

ZÁPORY
- vyšší hmotnost
- horší prodyšnost svršku
- nevhodné pro běžce s vysokou klenbou nohy
- pokud se dostanete do náročnějšího terénu, hrozí až zranění


Boty do testu poskytla společnost Asics ČR. Test vznikl ve spolupráci s Casri Praha (www.casri.cz).



 

 

Komentáře (Celkem 9)

Nalezené položky: 10 První Předchozí | 1 | Další Poslední
avatar

Liberec

Celkem 2137 km
Minulý měsíc 0 km
maraton: 3:20:42 (2007)

m.thums muž 03.10.2008 04:38:10

Vnitní část boty u paty za 3 měsíce na hadry !!! Trénink převážně na silnici v kopcích…

Motto: Hlavně se z toho ne.....t
avatar

Celkem 5414 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:48:27 (2008)
půlmaraton: 1:44:14 (2009)
maraton: 4:55:57 (2007)

Jecminek.Maselnik muž 03.10.2008 11:09:18

>> m.thums, 3. 10. 2008 04:38:10

asi nemáš konfekční nohu:-) Mám s kayany podobnou zkušenost, ale kamarád, který kupoval boty zároveň se mnou, v nich nalítal cca 1500km a dneska je má na chození, přičemž jsou prakticky bez vady.

avatar

Praha 4

Celkem 28987 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:40:32 (2017)
půlmaraton: 1:31:11 (2016)
maraton: 3:22:15 (2015)

sklena27 muž 03.10.2008 11:14:31

>> m.thums, 3. 10. 2008 04:38:10

Tak to musim bohužel potvrdit, ač se mi v nich pocitově běhalo dobře, tak vnitřky pat nevydržely ani 300km, což za tu cenu opravdu není mnoho a hlavně na vnitřku paty je tak hrubá textilie, že stačí malá dírka a jsou z toho při delších bězích puchejře.

Motto: Nesmí se chtít hned do druhého patra, když ještě nejsou schody. Emil Zátopek
avatar

Praha Podolí

Second Wind muž 03.10.2008 11:29:36

Neberte mě, prosím, jako agenta Asics, ale asi bych botě Kayano její nevhodnost pro vysokou klenbu jako zápor v závěru nepředhazoval. Ta bota prostě není na rozdíl od nekterých jiných pro takový typ nohy vyrobená. Na doplnění jen to, že v zahraničí se prodává v různých šířkách a často za podstatně nižší cenu, která možná nevyvolává tak přehnaná očekávání :-)

Motto: Let´s Blow The [b]Second Wind[/b] And Fly on Broken Wings Road Runner´s Club Podoli [url]http://www.ddech.blogspot.com[/url]
avatar

Brno

Celkem 22207 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:38:30 (2011)
půlmaraton: 1:23:40 (2007)
maraton: 2:55:30 (2011)

milan muž 03.10.2008 15:37:37

Připadá mě neuvěřitelná hmotnost 400g, která odpovídá kategorii kotníkových bot do terénu s koženým svrškem, např.:
http://www.asolo.cz/katal … asper-XCR/
Zajímalo by mě srovnání s 300g NB 846 určené pro podobné využití, které lze pořídit za stejnou cenu dvoje i s dlouhými elasťákama.

avatar

Brno

Celkem 22207 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:38:30 (2011)
půlmaraton: 1:23:40 (2007)
maraton: 2:55:30 (2011)

milan muž 03.10.2008 15:39:00

>> milan, 3. 10. 2008 15:37:37

…dlouhýma elasťákama.

avatar

Tomx muž 03.10.2008 16:18:10

Normálně se do podobných diskuzí nezapojuji, ale vzhledem k tomu, že jsem nějakou tu tisícovku km v nich naběhal + 3 ironmany + nějaký ty půlky (běžecké závody ani nepočítám)cítím potřebu také něco říct. Především jsem ještě 3. kategorie a to běžec s pomalým až středním tempem běhající přes špičku ( na konci ironmana pak přes cokoli :-)). Tato kategorie nebyla zahrnuta. Bota opravdu dobře drží v situaci, kdy nevíte jestli váš další krok už nebude ten poslední.Je poměrně široká, takže kdo má užší nohu, ať se radši rozhodne pro jinou značku (Adidas,Saucony atd.) Naopak se mi nezdá, že pro běžce s 90+ není bota vhodná. Myslím si opak (sám osciluji kolem 90tky při 198 cm).Většina lidí mé konstituce má nějakou formu pronace a se stabilitou to taky nebývá nejlepší a tato bota se mi zdá víc než vhodná.Také to byla první bota ve které mi po maratonu neslezly nehty. Předchozí model 13 se mi možná zdál trvanlivější, ale může to být subjektivní pocit, protože jsem v něm běhal jinde a i závody jiné. Kotníky s mi v nich teda nezvrtávaj a to jsem na to expert ( v Adistarech od Adidasu to bylo v jednom kuse – ale jen když byly nový).Jemné nuance jako je prodyšnost apod je v zásadě pod mojí rozlišovací schopností.

Motto: Born to Ironman, forced to work...
avatar

Hořice v Podkrkonoší

Celkem 8358 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:30:39 (2000)
půlmaraton: 1:08:48 (2000)

Josef muž 06.10.2008 20:25:18

>> m.thums, 3. 10. 2008 04:38:10

Ahoj, já naopak můžu říct, že v Kayanech 13 jsem po dlouhé době boty v oblasti paty neroztrhal, tak jako v jiných (dříve NB). Běhám v nich v tempu převážně 4:10–4:30 na km a je to paráda. Mám do nich Formthotics.

avatar

šaryl muž 30.11.2008 18:25:05

>> Tomx, 3. 10. 2008 16:18:10

V Německu se kayana dají koupit za 110 euro a proto bych ponechal detailnější hodnocení se zaměřením na kritiku některých nuancí psovi .

administrator 03.04.2010 13:32:36

Bota, která je obtěžkána superlativy a oceněními. Bota, která rozhodně nepatří mezi nejlehčí na trhu. Bota, na které rozhodně neušetříte. S čím přichází již 14. pokračování řady Kayano, bylo hlavním předmětem našeho testu, v němž tradičně měli zastoupení závodní i kondiční běžci.


Odkaz na článek
Nalezené položky: 10 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.