Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

TEST: Merrell Overdrive Gore-Tex XCR - rychlík do náročného terénu

TEST: Merrell Overdrive Gore-Tex XCR - rychlík do náročného terénu
foto: Aleš Tvrzník

Aleš Tvrzník | 24.10.2008 | přečteno: 26685×

Americkou značku Merrell, původně zaměřenou výhradně na produkci klasické outdoorové obuvi, znal z našich běžců donedávna jen málokdo a někoho s většími zkušenostmi s běžeckou botou této značky bychom v našich zeměpisných šířkách snad museli hledat drobnohledem. Budou osvědčené horolezecké a trekkingové technologie přínosem i pro běžce?

CHARAKTERISTIKA

Dovozce charakterizuje Merrell Overdrive Gore-Tex XCR jako „běžeckou obuv určenou k terénnímu běhu, navrhnutou pro závodníky a všechny ostatní, kteří se nezaleknou terénu ani tempa“. 

Na první pohled bota skutečně působí lehkým a svižným dojmem, z velké části i díky svršku opatřeném  klasickým materiálem mesh, jehož úkolem je zajistit maximální vzdušnost nohou a tím omezit i jejich nadměrnému pocení při běhu. Pro potřeby testování jsme měli k dispozici jak variantu boty s tímto svrškem (Merrell Overdrive v ceně 2499,– Kč), tak i model vybavený zdokonalenou goretexovou membránou (Merrell Overdrive Gore-Tex XCR v ceně 2999,– Kč), která by neměla propustit vodu dovnitř boty a naopak měla odvádět pot ven. 

Svršek boty je prakticky ve všech namáhaných místech, kterých je při běhu v terénu více než na silnici, vyztužen syntetickou usní. Širším pruhem tohoto materiálu je výrazně zpevněna i pata a zadní část vnitřní i vnější strany nohy. Svršek boty je po stranách a vzadu opatřen reflexním páskem.

Markantním znakem boty je rychloupínací šněrování s tenkou kevlarovou tkaničkou a tzv. TPU zámkem. Pro volnou smyčku tkaniček je určena kapsička na jazyku, čímž se při běhu zamezí jejich nežádoucímu „plandání“. Komu tento upínací systém nevyhovuje, může zvolit i klasické tkaničky, které jsou alternativní součástí balení. Objemnější polstrování jazyka by mělo zabraňovat nepříjemnému tlaku tenkých kevlarových tkaniček na nárt, z obou stran ke svršku boty všitý jazyk potom pronikání nečistot dovnitř boty.

Základem konstrukce mezipodrážky boty je systém plastových kanálků, který je propojen se středním můstkem a spolu s okolní pryží dvou hustot má zajišťovat jak potřebné tlumení, tak i stabilitu. Při pohledu na botu zespoda je zřetelné, že se podešev v oblasti středního můstku „běžecky“ zužuje, čímž je dosaženo vyšší vzájemné torze přední a zadní části boty. 

Vlastní podrážka je opatřena žlutým osmiúhelníkem s nápisem Vibram, jenž představuje ochrannou známku pro velmi přilnavou a odolnou podešev za nejrozličnějších povětrnostních podmínek. Měkčí pryž s výrazným vzorkem botu předurčuje i do náročnějšího terénu. Vnitřní originální stélka je v přední části vybavena mřížkou s prodyšnou textilií na povrchu, díky níž by měla noha v botě dobře dýchat i „odspodu“.

PRAKTICKÝ TEST

Testování modelu probíhalo za nejrozmanitějších podmínek s cílem vyzkoušet, kde se bota chová „jako ryba ve vodě“ a kde má naopak slabiny. V souladu s určením výrobce botě vyhovoval složitější terén (les, kořeny, větve apod.), kde za předpokladu aktivnějšího zapojení kotníků při běhu s dokrokem i odrazem z přední části chodidla pěkně kopírovala terén a umožňovala i bezproblémový dynamický odraz. Měkká pryž podrážky spolehlivě držela nohu i při prudších změnách směru na rovných a hladkých površích (ploché kameny, asfalt či dlažba). 

Tyto vlastnosti se zhoršovaly za mokra a v blátivém terénu, kdy bota sice umožňovala dostatečný záběr v ose běhu, ale mimo ní v jiných směrech často podkluzovala. Jistou předností flexibilní podrážky je určitě i lepší vnímání terénu, na druhou stranu v tomto případě běžcova noha vnímá každý ostrý kámen.

Zatímco pata a střední části boty jsou stabilnější, v její přední části tomu tak není, což může u běžců s pronací nohy v přední části (často vlivem velikého vytočení špiček nohou vně) nebo při běhu v těžším terénu působit určité obtíže. Uvedený problém zaznamenal jeden z našich testerů, kdy se mu noha při odrazu přes špičku příliš propadala dovnitř a nepříjemně tak svírala chodidlo. Pokud je ovšem odraz veden z biomechanického hlediska správně v ose nohy, lze v botách skutečně běžet i hodně rychle. Aktivnější technice běhu nahrává i flexibilní přední část boty, která tak napomáhá lepšímu propnutí nohy při odraze.

Při výběhu z terénu na silnici nebo pevnější cestu je při běhu přes paty bezesporu výhodou i její určité odtlumení. Svoji běžeckou trasu tedy můžete v těchto botách v klidu naplánovat i s několika tvrdšími úseky na silnici, aniž byste se při tom museli obávat o svůj pohybový aparát. Jak se dalo očekávat, boty už tolik netlumily na tvrdém povrchu při rychlejším běhu přes přední část nohy.

Vedle technologie Vibram na podrážce patří k největším přednostem boty nepochybně  i goretexový svršek, což dokládá komentář našeho testera: „Spolehlivá bota v terénu zůstala uvnitř suchá navzdory mokré trávě, bahnu i regulérním kalužím“. 

Naopak jako nejproblémovější součást boty se v průběhu testování ukázal systém upínání zámkem TPU: „Systém rychloupínání mě zklamal, jeden zámek se několikrát povolil, což je při běhu dost nepříjemné. Posléze se dokonce tkanička při běžném upínání přetrhla.“

Kromě přetržení tkaničky během testování nedošlo k zásadnějšímu poškození boty ani ke ztrátě funkčních vlastností. Problémy nevznikaly ani s údržbou bot a to i díky tmavému svršku (černý u modelu Overdrive a tmavě modrý u Overdrive Gore-Tex XCR), který je u krosových bot standardem. Vzhledem k hrubší podrážce je samozřejmě časově náročnější jejich „odblácení“.

ZÁVĚR

Na první pohled střízlivě vzhlížející model bychom doporučili zdatnějším běžcům s užší nohou pro svižný běh do náročnějšího terénu. Bota se určitě nesnaží o atraktivitu za každou cenu, ovšem klasické outdoorové technologie (odolnost proti skluzu a vodě odolný svršek) jsou v tomto případě funkční a pro běžce určitě přínosem. 

„Myslím, že se jedná o ideální botu na fartleky mimo zpevněné cesty“ dodává jeden z testerů. Pokud se ale řadíte spíše do kategorie začátečníků a zatím nemáte dostatečně vybudovanou kondici kotníků, pro pomalejší běh v terénu pro vás bude vhodnější jiná stabilnější obuv.

KLADY
+ příznivý poměr cena/výkon u obou modelů
+ velmi dobrá přilnavost podrážky na rovnějších hladkých plochách
+ kvalitní prodyšné vnitřní stélky

ZÁPORY
- při testu se neosvědčil systém rychloupínání
- vlivem měkčí podrážky jsou znát ostřejší kameny


BOTY DO TESTU POSKYTLA SPOLEČNOST TERM, VÝHRADNÍ DISTRIBUTOR ZNAČKY MERRELL PRO ČESKOU REPUBLIKU


TEST VZNIKL VE SPOLUPRÁCI S CASRI