Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

TEST: Puma Complete Calibus - více kočka než dravá šelma

TEST: Puma Complete Calibus - více kočka než dravá šelma
foto: Aleš Tvrzník

Aleš Tvrzník | 06.11.2008 | přečteno: 19005×

Sněhově bílou botu se vzorem dravé šelmy ostřílený vytrvalec asi s opovržením odmítne, zatímco na módu orientovaný začátečník by si ji mohl vybrat jako svoji první botu na občasný lehký výklus. Oba udělají chybu. Trochu sice udivuje, že tento model propaguje rozmáchlý sprinter Usain Bolt, my bychom ji asi obuli spíše na regenerační výklus den po maratonu, to ale neznamená, že by nás Calibus nezaujal.

CHARAKTERISTIKA

Výrobce charakterizuje běžecky netradičně vzhlížející botu, která je u nás k dostání za 3490 Kč, jako neutrální tlumivý model navržený pro běžce bez biomechanických problémů s mírnou pronací a s normální, případně vyšší klenbou nohy. Nové materiály mají být základem plynulého a měkkého dokroku i vysoké pohyblivosti přední části boty. Calibus je prezentován jako lehká bota (325 g) pro každodenní trénink i pro maraton. 

Svršek modelu je opatřen materiálem mesh, jehož úkolem je již tradičně u běžeckých bot umožnit maximální prodyšnost a dýchání nohou při běhu. Ve spodní části je svršek boty vyztužen páskem z umělé usně, který by měl zvyšovat stabilitu chodidla v botě prakticky ve všech směrech. Materiál prošitý dvojitým švem více přesahuje špičku boty a mechanicky tak  chrání i prsty nohou. Při pohledu shora je patrné výraznější zúžení špičky na malíkové straně. 

Jednoduchá mezipodrážka s minimem stabilizačních prvků okamžitě zaujme masivní zadní částí. Základem konstrukce paty je kombinace dvou pryží, jejichž úkolem je především tlumení nárazu při dokroku a stabilizace paty. Tlumení napomáhá i technologie duoCELL ve střední části paty. Do mezipodrážky integrovaný střední můstek podporuje podélnou klenbu nohy a zároveň by měl umožňovat i optimální torzní vlastnosti boty. 

Při pohledu na botu z profilu je markantní výrazné zaoblení podrážky na patě, které by mělo pomáhat dynamičtějšímu dokroku, přesněji řečeno i následnému „zhoupnutí“ do odrazu. Z biomechanického hlediska se tato vlastnost uplatní při vyšších rychlostech běhu s delším krokem a více přitaženou špičkou nohy k bérci. Podrážka z odolné pryže se v přední části skládá z mnoha menších segmentů, čímž je dosaženo i její vysoké flexibility potřebné při rychlejším běhu. 

Velmi komfortní třívrstevná vnitřní stélka je zespodu perforována, což je společně s její textilní vrchní vrstvou předpokladem pro optimální proudění vzduchu kolem potících se nohou, které by samozřejmě v botě neměly ani klouzat.

PRAKTICKÝ TEST

Prvním dojmem, který hned po uběhnutí několika kilometrů u našich testerů převládal, bylo nadstandardní tlumení při dokroku přes patu. „Určitě je to nejměkčí a nejpříjemnější bota, co jsem kdy měl,“ prohlásil jeden z testerů. Tento postřeh potvrzují i záběry rychloběžné kamery:

Jak se ovšem ukázalo později, bota se nechová stále stejně a hodně záleží na rychlosti a technice běhu.

Při pomalejších rychlostech (méně stabilních kotnících) a prvním kontaktu paty se zemí docházelo možná až k příliš velkému tlumení, při kterém se bota v krajním bodě „zasekla“, aniž by následoval plynulý přechod do odrazu. Bota při této technice také plavala do stran, čímž rovněž docházelo k energetickým ztrátám. Calibus nedržel ani stabilitu při tendenci k vnitřnímu nášlapu (pronaci). Uvedené nedostatky se logicky zhoršovaly u těžších běžců.

Naopak v případě svižnějšího tempa 4:30 – 5:00 min/km vykazovala bota dobrou dynamiku a přenos energie v cyklu dopad-odraz. Důležitým předpokladem v tomto případě bylo ovšem aktivní zapojení kotníku a vedení odrazu ve směru podélné osy chodidla. 

„Puma Calibus je spíše kočka než dravá šelma. Rozhodně nebrání rychlému pohybu, ale pak je jí třeba prací kotníků hodně do tempa pomoci,“ uvedl jeden z testerů. „Umím si představit v této botě maraton, ale na osobní rekordy to asi nebude.“

Calibus se nejvíce osvědčí na tvrdém povrchu jako je silnice nebo zpevněné polní či lesní cesty bez nerovností. V náročnějším terénu neposkytuje stabilitu do stran. Při běhu přes paty botu nelze doporučit na umělý povrch z důvodů vyšší konstrukce mezipodrážky a „zdvojeného“ tlumení. V tomto případě není bota stabilní ani v zatáčkách. Příznivější situace nastává při aktivním běhu přes špičky. 

Co se týká střihu boty, při testu se potvrdil předpoklad možných problémů ve špičce u běžců se širší nohou. Model lépe padne spíše na užší nohu, což koresponduje s celkovým určením boty. Jeden z našich testerů situaci hodnotí: „Bota obepíná nohu úplně úžasně, člověk zapomene, že má něco na nohách. To souvisí i s vnímáním její váhy, která není úplně nejnižší, ale subjektivně působí skutečně jako bota z kategorie lightweight.“ 

Obuv působí velmi dobrým estetickým dojmem, ten však kazí snadné ušpinění, kdy je zářivě bílá ta tam. V rámci redakčního testu se údržba bot jevila jako bezproblémová, pracné nebylo ruční čištění podrážky. Ani při opakovaném praní v pračce (30 stupňů) nedocházelo k mechanickému poškození nebo k registrovatelné změně funkčních vlastností boty. Samozřejmě je na místě otázka, zda by tomu bylo stejně i po mnohem více pracích cyklech.

Vzhledem k ročnímu období jsme nemohli otestovat, nakolik vcelku hřejivá bota stačí odvádět teplo od nohy v parném počasí. V průběhu testování jsme se také v jednom případě setkali s drobnou provozní nepříjemností: „Když jsem utrhl samolepku na vložce, zbylé lepidlo se přilepilo k ponožce a ta následně po vyzutí spolehlivě sesbírala veškeré nečistoty v domě“.

ZÁVĚR

Na vytrvalostní botu netradiční fashion design si vás na první pohled získá nebo naopak odradí. Stejně tak bude bota kvůli svým funkčním vlastnostem buď vychvalována či zatracována. Snad ještě více než jindy u této boty platí pravidlo o správném výběru, při kterém je potřeba zohlednit individuální předpoklady a cíle. 

Model je dobrou volbou pro svižné tempo lehkonohých běžců s aktivní technikou běhu, díky vyššímu tlumení ovšem není vhodný pro „ryzí“ sprintery. S ohledem na nižší stabilitu do stran by si velký pozor měli dát běžci bez dostatečné kondice kotníků, tedy pomaleji běhající začátečníci a běžci s nadváhou.

KLADY
- dobrá dynamika při svižnějším běhu
- lehkost, měkkost a pohodlnost
- netradiční design

ZÁPORY
- nestabilita při pomalém běhu
- méně místa pro prsty v přední části
- nepraktická bílá barva svršku u testovaného modelu (je k dostání i v jiných barvách)